Choď na obsah Choď na menu

Litmanova INFO

O LITMANOVEJ - sukromne spracovanie udalosti na hore Zvir

Litmanová - Hora Zvir | Severovýchod.sk (severovychod.sk)

Zamagurie - krásna nedotknutá príroda, oázy ticha, miesto, kde dediny dýchajú pokojom. Tak ako aj Litmanová, dedinka, ktorá žije svoj každodenný kolobeh od nepamäti. Jej súčasťou bola stará, vzácna tradícia. Každoročne v júli sa celá dedina sťahovala na majdany (drevené zruby, pozostávajúce z izby pre rodinu, senníka a miesta pre dobytok). Celé rodiny s deťmi aj gazdovstvom putovali do hôr, na lúky a pastviny, kde Litmanovčania kosili a pripravovali seno pre dobytok na zimu. Seno sa stávalo najdôležitejším zdrojom obživy, pretože seno bolo chlebom, mliekom aj mäsom. Lebo v Litmanovej sa chlieb odjakživa kupoval. Na niekoľko týždňov tak všetci vymenili život v dedine za čas strávený na svojich majdanoch, ktoré boli miestom prežitia v tomto chudobnom kraji.

MAJDANY 

(44) Majdany Litmanová - YouTube

 

V novodobej histórii sa Litmanová dostala do povedomia hlavne v súvislosti so zjaveniami Panny Márie na Hore Zvir. Miesto je cieľom pútnikov i všetkých, ktorí hľadajú pokoj duše v lone prírody.

 

HISTORIA PUTNICKEHO MIESTA

Litmanová - historie (litmanova.info)

-------------------------------------------------------------------------

NEMECKO 

(44) Wie was Bruno Gröning? - 'n Kort Biografie van die "wondergeneser" - YouTube

---------------------------------------------------------------------------------

OBDOBIE ZJAVENI Neposkvrnenej Cistoty  1990 - 1995

 

Rozdelenie Česko-Slovenska – Wikipédia (wikipedia.org)

Na Hore Zvir, vzdialenej približne 3,5 km od obce Litmanová, v nadmorskej výške 820 m, v izbičke dreveného zrubu – majdanu, ktorý patril rodine Vasiľa Korčáka, sa od 5.8.1990 do 6.8.1995 zjavovala Panna Mária 11 ročnej Ivete Korčákovej a 13 ročnej Kataríne Česelkovej. Toto miesto zjavenia sa nachádza na lúke obkolesenej lesom. Panna Mária sedávala na drevenej lavičke v malej drevenej chatke. Predstavila sa ako NEPOŠKVRNENÁ ČISTOTA. Želala si, aby sa obe dievčatá i ľudia prichádzali na toto miesto modliť. Zjavenia trvali od 5. augusta 1990 do 6. augusta 1995, každý mesiac, vždy v nedeľu po prvom piatku. Pri poslednom zjavení Božia Matka sľúbila, že  ostáva na HORE prítomná.

Litmanová - Hora Zvir | Severovýchod.sk (severovychod.sk)

Videoklipy zo zjaveni z apostolskej dielne  Antona Seleckeho, redaktora  marianskeho casopisu MRosy, ktoreho podporoval biskup Hnilica z Rima 

(44) Cas rozhodnutia 2 - YouTube

(44) Cas rozhodnutia 3 - YouTube

(44) Cas rozhodnutia 4 - YouTube

(44) Cas rozhodnutia 5 - YouTube

(44) Cas rozhodnutia 6 - YouTube 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(44) Litmanova 1991 - YouTube

Gréckokatolícky biskup Hirka je vedený v zoznamoch ŠtB | Rusyn.sk

Vo veku 90 rokov zomrel emeritný gréckokatolícky biskup Ján Hirka – Rímskokatolícka farnosť Narodenia sv. Jána Krstiteľa v Kokošovciach (fara.sk)

Postoj gréckokatolíckej cirkvi je opatrný a vyčkávajúci.

Biskup Mons. Ján Hirka, ustanovil osemčlennú komisiu zloženú z gréckokatolíckych i rímskokatolíckych kňazov a lekárov.Jej predsedom bol otec Vojtech Boháč, generálny vikár Prešovskej eparchie. Členovia komisie: o.ThDr. Miron Podhájecký,o. PhDr.Marián J.Potaš OSBM, prof. ThDr. Anton Harčár, o.Jozef Šoltýs ,o.Peter Rusnák, o.Jozef Tóth. MUDr. Ladislav Kvasnička z Trenčína, detský psychiater a člen biskupskej vyšetrovacej komisie, posúdil duševný stav vizionárok.Slova MUDr.Kvasnicku:

 Čo sa týka samotného zjavenia, i keď nie je v mojej kompetencii hodnotiť ho, predsa opíšem to, čo som videl. Keď sa dievčatá začali modliť prvý desiatok, upadli do zvláštneho stavu, ktorý sa prejavoval tým, že náhle zbystrili pozornosť. Dalo sa to pozorovať na ich mimike a očiach. Oči mali upreté na jeden bod. Pulz bol zvýšený. U jednej to bolo okolo 130, u druhej 123. Extáza dievčat trvala asi osem minút. Dievčatá boli v napätom stave, ruky mali silno zaťaté. Pokúšal som sa roztiahnuť im prsty. Nedarilo sa mi to, boli úplne ako z kameňa, u Ivetky intenzívnejšie ako u Katky. Potom som sledoval, či budú reagovať na bolestné podnety. Počas zjavenia majú oči otvorené. Obyčajne keď niekoho uštipnete, na mimike spozorujete, že ho to bolí. Ale ony absolútne nereagovali, ani mihnutím oka. Potom vyšetroval reakciu zreníc na svetlo. Reakcia bola prítomná, ale bola spomalená, tzv. lenivá.Čo sa týka intelektu dievčat, ten je podľa môjho názoru nadpriemerný, rozhodne nie je pod normálom. Reagujú veľmi bystro…

----------------------------------


Dne 3.prosince 1995 pan biskup Hirka na hoře Zvir řekl: 

„Bratia a sestry! Prišiel som sem na litmanovskú horu ako miestny ordinár - biskup, aby som vás pozdravil a aby som vyhlásil:

To, čo sa tu doteraz stalo, nebolo nič závadné proti viere, ani proti mravom. Cirkev však musí byť opatrná, preto zatiaľ ani neschvaľuje, ani nezavrhuje to, čo sa tu deje. Naša komisia bude vo veci Litmanovej naďalej pracovať podľa smerníc posvätnej Kongregácie pre učenie viery a o výsledkoch potom budeme informovať Svätú stolicu.“

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OBDOBIE PO UKONCENI ZJAVENI

od r.1995

Mesacne pute a vyrocna put pokracuju s programom modlitieb a  svatej greckokatolickej liturgie na hore ZVIR

 

ROK 1995 :Do komunity Rodina Marie v Starej Halici, ktoru zalozil slovensky biskup Hnilica zijuci v Rime, odchadza zasluhou tohto biskupa ihned po ukonceni zjaveni  vizionarka Iveta. a zucastnuje sa  nadalej mesacnych puti. Prichadza v bielych satach sestier tejto komunity a ako ostatne sestry bez zavoja.

---------------------------------------

Vstupovali ste doň veľmi mladá, myslíte si, že ste boli v tom období dostatočne zrelá na duchovný život?

Halič nastupoval v mojom živote v rozhodujúcej chvíli. Končili sa práve videnia na hore. Budúcnosť ma ľakala. A v tom spletitom rozpoložení, v akom som sa ocitla, sa predstava o bohumilej činnosti zdala byť východiskom. Nikdy predtým som sa tou možnosťou nezaoberala. Udialo sa to náhle. Panna Mária mi to pri našom poslednom stretnutí nijako neuľahčila, podotkla len: „... nech už spravíš čokoľvek, urob to z lásky..." Nedala som si veľa námahy o tom uvažovať. Zrejme som potrebovala tých deväť rokov pochybovania o vlastnej voľbe. 
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/5014455/iveta-hudakova-skoda-ze-sme-pannu-mariu-pozbavili-ludskej-tvare.html

ROK 2002 : Presovskym biskupom sa stava JAN BABJAK.

ROK 2002 biskup Hnilica sa zucastnuje vyrocnej pute na hore ZVIR.

(406) Litmanová - biskup Mons. Pavol Mária Hnilica a Panna Mária - YouTube

V r.2003 natrvalo odchadza Iveta Korcakova z marianskej komunity v Starej Halici.

V r.2006 zomiera biskup Hnilica, zakladatel Komunity Rodina Panny Marie, v ktorej posobi Iveta Korcakova, vizionarka z hory Zvir.

ROK 2007 - Vizionarka Iveta Korcakova sa  25.augusta  vydala . Sobas sa uskutocnil na hore ZVIR .

V manzelstve nasla ocividne svoje stastie.Šťastná vizionárka (pluska.sk)

BISKUP HNILICA: Definitívne sa na Slovensko vrátil až v roku 2006. Akoby cítil, že jeho posledné dni sa blížia. Najprv býval v jezuitskom senioráte v Ivanke pri Dunaji, odkiaľ sa presťahoval do Kláštora Božieho milosrdenstva v Nových Hradoch v Českej republike, kde sa oňho starali členovia Rodiny Panny Márie, ktorú sám založil.  Zomrel ráno 8. októbra 2006 vo veku 85 rokov. „Bol pri ňom jeho brat Ján a niekoľko modliacich sa sestier z Rodiny Panny Márie. Jeho pozemská púť sa skončila práve v tej chvíli, keď prítomní dokončili modlitbu ruženca Božieho milosrdenstva,“ približuje posledné okamihy biskup Judák.

www.nebeske.estranky.sk - - Litmanova a biskup Hnilica

FILM ROK 2008 - cesky filmovy reziser  natocil dokumentarny film o zjaveni na hore Zvir s hlavnou postavou vizionarky Ivetky

:(44) Ivetka a hora / Ivetka and the Mountain (TRAILER) - YouTube

Apostolat v CECHACH - turne s reziserom filmu  a  rozhovor s divakmi po odvysielani filmu 

(44) Ivetka a hora diskuse DP 1/2 - YouTube

(44) Ivetka a hora diskuse DP 2/2 - YouTube

(44) Ivetka a hora (TRAILER CZ) - YouTube

-----------------------------------------------------------------------------------------------

9.1.2009 

(44) Uvolněte se, prosím - Iveta Hudáková 1/2 - YouTube

(44) Uvolněte se, prosím - Iveta Hudáková 2/2 - YouTube

(44) Uvolnete se, prosím Václav Vydra, Iveta Hudáková, Dorota Součková 9 1 2009 - YouTube

--------------------------------------------------------------------------------

Vladyka ThDr. Ján Babjak SJ,PhD,alebo Jeho Vysokopreosvietenosť vladyka Jan /* 1953/ je emeritný arcibiskup prešovskej archieparchie a do roku 2022 najvyšší hierarcha – metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

8.8.2004

LITMANOVA ako MIESTO MODLITBY

https://domov.sme.sk/c/1706060/biskup-babjak-dnes-ustanovil-litmanovsku-horu-zvir-za-miesto-modlitby.html

Biskup Babjak dnes ustanovil litmanovskú horu Zvir za miesto modlitby

Litmanová 8. augusta (TASR) - Približne 10 tisíc pútnikov zo Slovenska prišlo na tradičnú augustovú púť gréckokatolíkov na horu Zvir v Litmanovej v okrese ...

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/1706060/biskup-babjak-dnes-ustanovil-litmanovsku-horu-zvir-za-miesto-modlitby.html

--------------------------------------------------------

K další významné události došlo v neděli 8.srpna 2004 při výroční pouti. Horu Zvir navštívil spolu s více jak 10 000 poutníky prešovský eparcha Mons. ThDr. Ján Babjak SJ. Pro tento slavnostní den otec biskup vydal a sám před slavením liturgie přečetl dekret, ve kterém prohlašuje horu Zvir za místo modlitby a kapličku na hoře zasvětil Neposkvrněnému početí Panny Marie.
Z dekretu vybírám: „Vedomý si zodpovednosti … som od začiatku svojej biskupskej služby venoval pozornosť skutočnosti, že vo farnosti Litmanová, na hore zvanej Zvir, sa už viacero rokov pravidelne schádzajú početní veriaci, ktorí sa tu obracajú k Bohorodičke, Panne Márii, uctievajúc ju predovšetkým v jej čnosti Nepoškvrnenej Čistoty.
MajdanVzhľadom na pretrvávanie nábožnej pozornosti sem putujúceho Božieho ľudu ... povoľujem: riadne slávenie božskej liturgie a ostatných liturgických modlitieb, ako aj vysluhovanie sviatosti pokánia v Litmanovej na hore Zvir, a týmto Dekrétom ustanovujem toto miesto miestom modlitby, a kaplnku zasväcujem Nepoškvrnenému Počatiu Panny Márie.“
 

Litmanová - historie (litmanova.info)

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

7.september 2008 

LITMANOVA ako PUTNICKE MIESTO

Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ vyhlásil 7. septembra 2008 na hore Zvir v Litmanovej

doterajšie miesto modlitby – Kaplnku Nepoškvrneného Počatia Presvätej Bohorodičky s celým areálom a prameňom za pútnické miesto. Toto miesto sa dostalo do povedomia veriacich zjaveniami, ktoré sú zatiaľ v štádiu skúmania. Na tému postoja Cirkvi k takýmto zjaveniam sme sa porozprávali s ThDr. Štefanom Paločkom, PhD., odborným asistentom na Katedre systematickej teológie GTF PU v Prešov:

http://casopisslovo.sk/wp-content/uploads/archiv/0821.pdf

Hora Zvir je miestom, kde sa už niekoľko rokov stretáva množstvo kresťanov pri spoločnej modlitbe, pri slávení Eucharistie, pri počúvaní katechéz a pri prijímaní sviatosti zmierenia. Práve vďaka tomuto spoločenstvu, vďaka úprimnej modlitbe, vďaka pokániu a otvorenosti mnohých ľudí na Božie pôsobenie sa táto hora stala miestom, kde človek môže s veľkou intenzitou prežívať Božiu prítomnosť a udeľovanie jeho darov. Toto pútnické miesto je príležitosťou pre kresťanov, aby obnovili a zintenzívnili svoj vzťah s Bohom a aby prežili pokoj, radosť a vnútorné naplnenie, ktoré z tohto vzťahu vyplývajú. To všetko má však zmysel len vtedy, keď sa človek nechá takto Bohom napĺňať nie preto, aby aspoň na chvíľu zabudol na tento svet a oddýchol si od neho, ale aby mohol plný Boha a jeho darov z hory Zvir do tohto sveta vstúpiť a rozdávať všetkým to, čím sa na pútnickom mieste obohatil.

ROK 2010  puto s papezskou bazilikou SANTA MARIA MAGGIORE - DEKRET 

8. srpna 2010 na hlavní pouť přišlo do Litmanové více jak 25 000 poutníků, mezi nimi i arcibiskup krakovský Stanisław kardinál Dziwisz. Ten přinesl na horu velký dar - růženec Jana Pavla II.
Hlavním celebrantem archijerejskej svätej liturgie, kterou v přímém přenose vysílala Slovenská televízia, byl prešovský arcibiskup-metropolita Ján Babjak SJ. Při této slavnosti byl zveřejněn dekret o ustanovení pouta duchovní blízkosti mariánského poutního místa na hoře Zvir s papežskou Bazilikou Santa Maria Maggiore v Římě, která je prvním a hlavním mariánským chrámem.
To znamená, že Chrám Nepoškvrneného Počatia Presvätej Bohorodičky na Hoře Zvir je zapsaný v seznamu této papežké baziliky. Dekret v Římě podepsal kardinál Bernard Francis Law, archipresbyter papežské baziliky Santa Maria Maggiore. Zároveň byla udělena, poutnímu místu na hoře Zvir, výsada plnomocných odpustků a to stejných odpustků, jaké má právě i sama bazilika Santa Maria Maggiore.

Zdroj: Litmanová - historie (litmanova.info)

 

ROK 2009 - syrska vizionarka MYRNA v Litmanovej na hore Zvir

Tomuto pozvaniu vraj predchadzala navsteva litmanovskej vizionarky v Syrii u Myrny,.

Myrna en Slovaquie - Myrna in Slovaquia - Notre-Dame de Soufanieh

Vizionárka vystúpi pred hlavnou liturgiou

"Vizionárka Myrna podá prítomným na hore Zvir svedectvo v nedeľu o deviatej hodine. Archijerejská svätá liturgia s posvätením prameňa, kaskád a kaplnky zjavenia a s myrovaním sa začne v nedeľu o 10.30 hodine. Liturgiu bude slúžiť Vladyka Ján Babjak, prešovský arcibiskup," povedal Ján Dubníček, jeden z organizátorov slávnosti. Program odpustu však začne už v sobotu popoludní viacerými modlitbami, katechézou či krížovou cestou. Počas celej púte bude organizáciu zabezpečovať obec v spolupráci s políciou. Autá budú odstavované pod horou, imobilných pútnikov bude prevážať minibus.

Myrna Nazzouri, 45-ročná vizionárka príde na Slovensko na pozvanie košického arcibiskupa Alojza Tkáča. Po včerajšej prítomnosti v Prešove bude prednášať na východe Slovenska aj dnes. Ľudia ju môžu uvidieť v košickom Bielom dome.

Čítajte viac: https://spis.korzar.sme.sk/c/4963241/na-put-do-litmanovej-pride-znama-vizionarka.html

-------------------------------------------

ROK 2011 - syrska vizionarka na pozvanie biskupa o.Babjaka uz tretikrat na Slovensku

Mystička Myrna Nazzour z Damasku zavítala aj do oravského Námestova (tkkbs.sk)

---------------------------------------------

 

VYZNAMNI HOSTIA NA HORE ZVIR:

 

ROK 2010 -  arcibiskup krakowsky kardinal Stanislav Dziwiscz

ROK 2011- apostolsky nuncius na Slovensku

ROK 2016 - trnavsky arcibiskup OROSCH

Arcibiskup Orosch bol slávnostným kazateľom na hore Zvir v Litmanovej | Trnavská arcidiecéza (abu.sk)

6.8.2019  - slovensky kardinal Tomko na hore ZVIR

Pútnici na hore Zvir v Litmanovej privítali kardinála Jozefa Tomka (teraz.sk)

ROK 2020 / pandemia/

August 2020 – Hora Zvir – Pútnické miesto Litmanová20 rokov PUTOVANIA - pritomny spissky biskup Andrej Imrich

http://casopisslovo.sk/wp-content/uploads/archiv/1018.pdf

Majitel medjugorskeho hradu  v Litmanovej

Patrick a Nancy Latta – Hora Zvir – Pútnické miesto Litmanová

2019 - syrsky patriarcha