Choď na obsah Choď na menu

Duha - symbol Bozieho milosrdenstva

 

Čítanie z Knihy GenezisGn 9, 8-15

Božia zmluva s Noemom zachráneným pred potopou

Toto povedal Boh Noemovi a jeho synom: „Hľa, ja uzavriem zmluvu s vami a s vaším potomstvom i so všetkými živými bytosťami, čo sú s vami: s vtákmi i s dobytkom a so všetkou zverou zeme, čo je s vami, so všetkým, čo vyšlo z korába; so všetkými zvieratami na zemi. Uzavriem s vami zmluvu a už nikdy nezahynie všetko živé vo vodách potopy, už nikdy nebude potopa, ktorá by spustošila zem.“

A Boh povedal: „Toto je znak zmluvy, ktorú uzatváram medzi mnou a vami a medzi všetkými živými bytosťami, čo sú s vami, pre všetky budúce pokolenia: Do oblakov vložím svoj oblúk a bude znamením zmluvy medzi mnou a zemou. Keď nahromadím oblaky nad zemou a keď sa v oblakoch zjaví dúha, vtedy si spomeniem na svoju zmluvu s vami a s každou živou bytosťou, ktorá má telo. Nebudú už vody potopy a nezničia nijaké telo.“

Počuli sme Božie slovo.

Duha patri do stvoreneho sveta.

 

Grécky filozof Aristoteles začal prvýkrát uvažovať o dúhe a jej farbách už v roku 350 pred Kristom. Jeho myšlienky prevzal a rozpracoval rímsky filozof Seneca Mladší vo svojej 1. knihe Naturales Quaestiones okolo roku 65 n. l. Seneca svojimi úvahami prekvapivo predbehol svoju dobu a dokonca predpovedal objavenie hranolového efektu Newtonom o niekoľko storočí neskôr.

Najdlhšiu vlnovú dĺžku má červená farba a najkratšiu fialová. Zásluhou objavu Isaaca Newtona si dnes vieme vysvetliť asi najúžasnejší prírodný jav, ktorý je príkladom spojitého spektra - farebný oblúk na oblohe pri daždi alebo vo vodnej triešti vodopádu, či pri polievaní záhrady. Áno, je to farebná DÚHA.

V rovnorodom prostredí (vzduch) sa svetlo šíri priamočiaro rýchlosťou 300 000 km/s. Ak však narazí na prekážku ako je napríklad sklenená doska dochádza k lomu svetla. Zákon lomu svetla objavil francúzsky učenec René Descartes. Každej vlnovej dĺžke svetla zodpovedá istá "čistá" farba svetla. V skutočnosti je svetlo, ktoré nám vchádza do očí, zložením svetelných vlnení s rôznymi vlnovými dĺžkami a farbami.

Ako prvý začal v roku 1666 skúmať rozklad slnečného svetla anglický fyzik a matematik Sir Isaac Newton. Lúč bieleho svetla rozložil pomocou optického hranola

Dúha - optický jav, ktorý sa vyskytuje nielen v nebi.  Láme farby. Fyzika dokázala, že svetlo má určitý rozsah odtieňov, a dúha to ukazuje.

V duze vidíme rozložené sluneční světlo na jednotlivé barvy. .

Duhový oblouk se objevuje ve chvíli, kdy prší a vzápětí zasvítí sluníčko. Ve vzduchu totiž zůstávají drobné dešťové kapky, které se chovají jako malé hranoly a díky tomu rozkládají světlo na mnoho barev. Čím větší jsou kapky, tím je duha výraznější.

Dúha vzniká pri končiacej sa dažďovej prehánke. Dážď síce ešte padá, ale zároveň slnečné lúče osvetľujú dažďové kvapky. V týchto kvapkách sa svetlo láme, rozkladá a odráža, a tak práve na opačnej strane ako svieti Slnko, môžeme pozorovať dúhu. Čím sú kvapky väčšie, tým je dúha jasnejšia. Farebný žiariaci oblúk, ktorý pozorujeme pri daždi na oblohe alebo vo
vodnej triešti vodopádu, predstavuje primárnu dúhu. Jej najnápadnejším rysom je farebnosť.

Podľa fyzika Isaaca Newtona primárna dúha obsahuje farby svetelného spektra - počnúc od vonkajšej alebo najvyššie položenej červenej farby, cez oranžovú, žltú, zelenú, modrú, indigovú (tmavomodrú) až po fialovú vnútornú (najspodnejšiu) farbu. Z toho vyplýva, že dúha obsahuje 7 sýtych farieb. 

Bežne pozorujeme dúhu ako oblúk. Jednou z najčastejších odpovedí na otázku prečo má dúha kruhový tvar, býva odpoveď: Lebo Zem je guľatá. Možno by niekto odpovedal, lebo Slnko je guľaté. Tieto odpovede nie sú správne. Veď keď pozorujeme dúhu v malom vodopáde, sotva jej tvar môže ovplyvniť tvar Zeme. Správnou odpoveďou je, že dúha má tvar kruhového oblúka preto, lebo kvapka vody ma tvar gule. Lúče svetla dopadajú na kvapku nielen v jednej rovine,ale vo všetkých rovinách, preto vidíme dúhu ako oblúk symetrický okolo osi, kam smeruje pozorovateľov tieň vrhaný Slnkom. Preto z vysokých kopcov či z lietadla je pozorovateľná dúha ako uzavretý kruh.

Dúha nie je pozorovateľná, ak Slnko je vyššie nad obzorom ako je 42°. Ak je Slnko nízko nad obzorom, dúha vytvára vysoký oblúk, ak je Slnko vyššie nad obzorom, ale do 42°, dúha vytvára nižší oblúk.

---------------------------------------------------------------------

V správe Genesis sa dúha objaví ihneď po veľkej svetovej povodni, ktorá priniesla hriešneho a bezbožného človeka zo zeme. Symbolizovalo Božie milosrdenstvo a zmluvu, ktorú uzavrel s Noemom (predstavujúcim ľudstvo), aby takýmto spôsobom opäť nezničil svet.

GENEZIS 9

 Boh povedal Noachovi a jeho synom, čo boli s ním: 9 „Uzatváram svoju zmluvu s vami i s vaším potomstvom 10 a so všetkými živými bytosťami, čo sú s vami, s vtáctvom, s dobytkom a so všetkou divou zverou, čo je s vami, so všetkým, čo vyšlo z korábu, so všetkou zverou zeme. 11 Uzatváram s vami svoju zmluvu, že voda potopy už nezničí nijakého živého tvora a nebude už potopy, ktorá by zničila zem.“ 12 Boh povedal: „Toto je znamením zmluvy, ktorú uzatváram medzi mnou a vami a všetkými živými tvormi, čo sú s vami, pre všetky budúce pokolenia: 13 Svoju dúhu som položil na oblak, aby bola znamením zmluvy medzi mnou a zemou. 14 Kedykoľvek nahromadím mračná nad zemou a na oblaku sa ukáže dúha, 15 rozpomeniem sa na svoju zmluvu medzi mnou a vami a všetkými živými tvormi; voda už nebude potopou na zničenie všetkých živých tvorov. 16 Keď sa na oblaku ukáže dúha, pozriem na ňu a rozpomeniem sa na večnú zmluvu medzi Bohom a každým živým tvorom na zemi.“ 17 Boh povedal Noachovi: „Toto je znamenie zmluvy, ktorú som ustanovil medzi mnou a každým živým tvorom na zemi.“

V istom zmysle oblak, ktorý obsahuje oblúk, zobrazuje Boha, ako hovorí Exodus 13:

21 Hospodin ich však predchádzal a ukazoval im cestu vo dne oblačným stĺpom a v noci stĺpom ohnivým, aby im svietil, takže mohli putovať dňom i nocou. 22 Oblačný stĺp sa nevzdialil od ľudu vo dne ani ohnivý stĺp v noci.

Vo svojej prvej vízii Božej, známej ako videnie „koleso uprostred kolesa“, prorok Ezekiel porovnáva Božiu slávu s tým, čo videl. Uvádza: 

28 Vyzeralo to ako dúha, ktorá býva na oblaku za daždivého dňa. Tak vyzerala podoba Hospodinovej slávy. Keď som ju videl, padol som na tvár a počúval som hlas, ktorý ma oslovil.

Oblúky sa znovu objavujú v prorockej knihe Zjavenia, ktorá predpovedá koniec panovania človeka nad zemou a príchod Ježiša na založenie jeho kráľovstva. Prvá zmienka v Zjavení sa objavuje, keď ju apoštol Ján používa na opis slávy a moci Božej na svojom tróne.

1 Potom som videl: Hľa, otvorené dvere na nebi a prvý hlas, ktorý som počul ako hlas poľnice, mi hovoril: „Vystúp sem a ukážem ti, čo sa má po tomto diať.“ 2 Hneď som bol vo vytržení ducha, a hľa, na nebi stál trón a na tróne niekto sedel. 3 Podobal sa kameňu jaspisu a karneolu. Nad trónom sa klenula dúha na pohľad podobná smaragdu.

 

www.nebeske.estranky.sk - Gender ideologia - angl.-

 Z MODREJ KNIHY:

www.nebeske.estranky.sk - Nanebovzata - ZITE V NEBI /don Gobbi 1976

Como, Taliansko), 8. júna 1991

Sviatok Nepoškvrneného Srdca Panny Márie

Apoštoli posledných čias

„Dnes slávime liturgickú spomienku môjho Nepoškvrneného Srdca. Je to váš sviatok, moji najmilší a deti mne zasvätené. Vyvolila som si vás a pozvala, aby ste patrili k môjmu víťaznému oddielu.V y ste čiastkou môjho vlastníctva. Mám s vami veľký plán. Tento môj plán vám bol odhalený do všetkých podrobností. Dnes musí byť zjavený Cirkvi i ľudstvu v celej svojej nádhere, lebo toto sú časy vašej zrelosti a vášho verejného svedectva

Ukážte sa všetkým ako mne zasvätení, ako apoštoli týchto posledných čias.

Ako apoštoli posledných čias musíte s odvahou hlásať všetky pravdy katolíckej viery, mocne hlásať evanjelium, odhaľovať s rozhodnosťou nebezpečné bludy, ktoré sa preobliekajú za pravdy, aby lepšie oklamali mysle a tak vzdialili veľký počet mojich detí od pravej viery.

Ako apoštoli posledných čias musíte sa postaviť silou maličkých proti pyšnej sile veľkých a učených, ktorí – zvedení falošnou učenosťou a namyslenosťou – roztrhali Ježišovo evanjelium tým, že z neho predkladajú racionalistický, čisto ľudský a celkom mylný výklad. Nastali časy predpovedané svätým Pavlom, keď mnohí hlásajú falošné a vykonštruované náuky a tak ľudia bežia za týmito bájkami a vzďaľujú sa od pravdy evanjelia.

Ako apoštoli posledných čias musíte nasledovať Ježiša cestou pohŕdania svetom a sebou samými, cestou pokory, modlitby, chudoby, mlčania, umŕtvovania, milosrdnej lásky a hlbšieho spojenia s Bohom. Ste neuznaní a ohŕdnutí svetom a tými, ktorí vás obklopujú, veľmi často sú vám kladené prekážky, ste vysúvaní na okraj spoločnosti a prenasledovaní, lebo toto utrpenie je nutné k plodnosti vášho poslania.

Ako apoštoli posledných čias musíte teraz osvecovať zem svetlom Kristovým.

Ukážte sa všetkým ako moji synovia, lebo ja som stále s vami. Viera nech je svetlom, ktoré vás osvecuje v týchto dňoch odpadu a veľkej temnoty. A v týchto časoch tak rozsiahlej nevery nech vás stravuje jedine

horlivosť za slávu môjho syna Ježiša.

Ako apoštolov posledných čias sa vás týka úloha vykonať druhú evanjelizáciu, ktorú tak veľmi žiada môj pápež, Ján Pavol II.

Evanjelizujte Cirkev, ktorá sa vzdialila Duchu Kristovmu a nechala sa viesť duchom sveta, ktorý do nej hlboko vnikol a celú ju prenikol.

Evanjelizujte ľudstvo, ktoré po takmer 2000 rokoch od prvého zvestovania evanjelia sa vrátilo k pohanstvu.

Evanjelizujte všetkých ľudí, ktrorí sa stali obeťami bludov, zla a hriechu a nechávajú sa strhnúť prudkým vetrom všetkých falošných ideológií.

Evanjelizujte ľud a národy zeme, sú ponorené v temnotách praktického popierania Boha, ale padajú na kolená, aby zbožňovali rozkoš, peniaze, silu, pýchu a nečistotu.

Prišiel váš čas a ja som vás v týchto rokoch sformovala, aby ste teraz mohli vydať mocné svedectvo učeníkov verných Ježišovi až k preliatiu krvi.

Až vy všetci, moji maličkí, vo všetkých kútoch zeme, vydáte toto svedectvo apoštolov posledných čias, potom moje Nepoškvrnené Srdce dosiahne svoj najväčší triumf.