Choď na obsah Choď na menu
 


Szakrális emlékek

~Templom~

Katolikus templom. Az 1700-as évek elején építették. A mai formáját 1872-ben kapta. 250-300 személy fér el benne. Máriának van szentelve, a templom védőszentje Kisboldogasszony. A falubúcsú napja szeptember 8. (Bővebben a templomról az egyház lapfülnél olvasható.)

 

~Templom kereszt~

A kereszt a templom főbejárata mellett jobb oldalt található. Kőből készült. A megfeszített Jézus mása, amely a kereszten látható szintén kőből van vésve. A kereszten a következő felirat található AD 1787. Saját feltételezés alapján az évszám arra utalhat, hogy Bajta község ekkor kapta az első plébánost.

 

~Vereskereszt~

A falu elején található. Vörös kőből készült kereszt, a megfeszített Jézus található rajta. Körül van kerítve. A kereszten a következő felirat található: Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert a te Szt. Kereszteddel megváltottad a Világot. D. a J. Kr. 1900

 

~Ziff kereszt, Mikecs kereszt~

Vaskereszt, fölfeszített Krisztussal. Körül van kerítve. Ziff és Mikecs nevezetűek laktak a kereszt mellett. A kereszten sem évszám sem szövegrész nem található.

 

~Parti kereszt vagy macska kereszt~

Egy dombon (parton) áll, fémből készült, nincs bekerítve. A kereszt talapzatán egy évszám található - 1877.

 

~Központi temető kereszt~

A temető közepe táján a gesztenyefák alatt található. A kereszten a következő felirat található: IRGALMAS JÉZUS ADJ NEKIK ÖRÖK NYUGODALMAT! ~ Kurali Borbála hagyatékából csináltatta Trieb Gáspár és neje Borod Borbála 1921 évben.

 

~Mária stáció a templom alatt~

A templomhoz vezető út mentén található stáció Szűz Mária szoborral.

 

~Mária szobor a Süsében~

A Süsében található egy fára felszegezett kis stáció üvegajtóval, melyben egy aprócska Szűz Mária szobor van elhelyezve.

 

~Mária kép a Kódúsokban~

Bajta és Leléd határán lévő területen az országút mellett, egy fán Mária kép található. Régen koldusok laktak ebben a völgyben.

 

~Mária kép a Kiskútnál~

Közvetlenül a forrás felett egy Szűz Mária kép van felszegezve egy fa törzsére.

 

/forrás: saját kutatás/