Choď na obsah Choď na menu
 


V materskej škole Egalia zamestnanci nepoužívajú slová ako „jeho“ alebo „jej“ a 33 škôlkárov volajú len „kamarát“ bez ohľadu na to, či sa rozprávajú s chlapcom alebo dievčaťom. Majú premyslený každý detail, od farby a umiestnenia hračiek až po žánre kníh. Všetko je vybrané tak, aby deti neboli vystavené stereotypom, ktoré súvisia s ich pohlavím.

Materskú školu, ktorú financujú daňoví poplatníci, otvorili minulý rok v liberálnom okrese Štokholmu – Sodermalm. Je to jeden z najradikálnejších prejavov švédskej snahy zabezpečiť rovnosť pohlaví. Hlavnou úlohou je prelomiť rozdiely medzi pohlaviami už v predškolskom vyučovaní. Hoci sa Švédi vo veľkej miere považujú za egalitársky národ, spoločnosť aj tak zvýhodňuje chlapcov.

Veľa materských škôl si najalo „odborníkov na pohlavia“, ktorí im majú pomôcť zbaviť sa slov a správania, ktoré stereotypy len podporujú. Niektorí rodičia sa však obávajú, že kompetentní už zašli priďaleko. Posadnutosť úlohami, ktoré vyplývajú z pohlavia, môže deti veľmi pomýliť a zle ich pripraviť na svet, ktorý na nich číha za bránami materskej škôlky.

„Rozdielne úlohy nie sú problémom, pokiaľ sú rovnako ohodnotené,“ hovorí Tanja Bergkvistová (37), blogerka a jedna z vedúcich postáv v boji proti „šialenstvu okolo pohlaví“ vo Švédsku, ako to sama nazýva. Ľudia, ktorí sa zasadzujú za rozbitie ideálov o úlohách jednotlivých pohlaví „hovoria, že existuje istá hierarchia a všetko, čo robia chlapci je hodnotnejšie. Ja sa len divím, kto rozhodol o vyššej hodnote,“ dodáva. „Prečo je hra s autíčkami váženejšia?“

V škôlke Egalia (čo znamená rovnosť) sa dievčatá aj chlapci spolu hrajú s detskou kuchynkou, plastovým riadom a tvária sa, že varia. Chlapec sa schová do rúry a vykukuje z diery. Hneď vedľa kuchynky je lego, aby si deti nebudovali žiadnu psychologickú bariéru medzi varením a stavaním kociek.

Riaditeľka škôlky Lotta Rajalinová hovorí, že Egalia vychováva deti, ktoré tolerujú gejov, lesby, bisexuálov a transrodových ľudí. Z poličky vytiahla knihu o dvoch žirafích chlapcoch, ktorí boli smutní, lebo nemali žiadne deti. Až raz natrafili na opustené krokodílie vajce. Takmer všetky detské knižky hovoria o homosexuálnych pároch, rozvedených rodičoch či adoptovaných deťoch.

Metódy, ktoré v škôlke používajú sú kontroverzné. Podľa niektorích dokonca ovládajú detské myslenie. Rajalinová hovorí, že zamestnancov ohrozovali ľudia znechutení z používania čiernych bábik, ktoré majú v škôlke. Dodáva, že na prijatie do škôlky sa čaká veľmi dlho a iba jediní rodičia vzali dieťa preč.

Švédsko bojuje za práva žien už desaťročia a donedávna bolo prvou európskou krajinou, ktorá v zákone povolila zväzky gejov a lesieb a následnú adopciu detí. Štúdie o rodovej rovnosti sa vo švédskych akademických kruhoch rýchlo šíria. Bergkvistová v blogu hovorí, že štátom podporovaná švédska vedecká rada poskytla 50 tisíc libier na postgraduálny analytický program  „trúbka ako symbol pohlavia“.

Jay Belsky, detský psychológ na univerzite v Kalifornii povedal, že nevie o podobnej škôlke, akou je Egalia a uvažuje, či sa uberá správnym smerom. „Veci, ktoré majú radi chlapci ako naháňačky alebo meče z konárov čoskoro odmietnu,“ hovorí. „Rodová nestrannosť by mohla skončiť pri poženšťovaní mužnosti.“    

Zdroj: lifenews.sk