Choď na obsah Choď na menu
 


Po Robote nieje čo riešiť

Ingrediencie - výborná sviečková omáčka

  • 1 kg stehna (hovädzieho, bravčového, z diviaka)
  • 6 ks stredná mrkva
  • 3 ks stredný petržlen
  • 1 ks malý kaleráb
  • 1 ks malý zeler
  • 2 ks väčšia cibuľa (menší pór)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3 polievkové lyžice masla
  • šľahačková smotana
  • Recept vynikajúca sviečková omáčka s plátkom šťavnatého mäsa a prílohou

  • 1.Mäso si umyjeme, odblaníme a osušíme. Potrieme olivovým olejom a korením na divinu, prípadne inou obľúbenou zmesou korenia. Môžeme ho nechať odpočívať cez noc, alebo aspoň hodinku v chlade.
     
  • 2.Pripravíme si zeleninu. Očistenú mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler si nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu alebo pór na plátky. Do väčšieho hrnca si pridáme olivový olej, maslo a cibuľu. Opražíme do sklovita. Pridáme koreňovú zeleninu, cesnak, lyžicu kryštálového cukru a restujeme cca 10 minút. Zelenina skaramelizuje a bude mať výbornú chuť. 
     
  • 3.Medzitým si na rozohriatej panvici na troške olivového oleja prudko opečieme mäso z každej strany, aby sa zatiahlo. Opečené mäso pridáme k zelenine, pridáme drvenú rascu, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie (korenie si spočítame, lebo ho pred rozmixovaním omáčky vyberieme). Nesolíme. Podlejeme pohárom horúcej vody a dusíme. Podľa potreby ešte prilejeme vodu. Dusíme približne 1,5 – 2 hodiny, záleží aký veľký kus a druh mäsa použijeme.
     
  • 4.Po udusení mäso vyberieme a necháme odpočívať. Zo zeleniny pozbierame korenie a bobkový list. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Zriedime ešte vodou, záleží akú konzistenciu omáčok obľubujeme. Prilejeme šľahačkovú smotanu a prevaríme.
     
  • 5.Mäso si ešte teplé narežeme na tenké plátky. Aby nám nevyschlo, vložíme ho späť do omáčky.
     
  • 6.Túto fantastickú domácu sviečkovú podávame s parenou knedľou (najlepšie domácou), cestovinami, alebo opekanými zemiakmi s plátkom citróna.

 

ZDROJ:https://www.zenyvmeste.sk/recept-skvela-svieckova-na-smotane