Choď na obsah Choď na menu
 


7. 5. 2019

Temperament

Chcete zistiť aký typ osobnosti ste? Zoberte si papier a píšte jednoduché odpovede ÁNO/NIE

I. okruh
1. Zvykneš odpovedať na otázky rýchle?
2. Mávaš veľa rôznych nápadov?
3. Si náladový – raz veselý, o chvíľu smutný?
4. Bývaš priamy?
5. Ľahko nadväzuješ priateľstvá?
6. Rýchlo vybuchneš?
7. Rád meníš činnosť?
8. Si pesimista?
9. V spoločnosti si zábavný?
10. Si zvedavý?
II. okruh
1. Hneváš sa dlho?
2. Rád zvažuješ svoje myšlienky?
3. Často rozmýšľaš o sebe?
4. Máš ideály vo svojom vnútri?
5. Rád snívaš o živote?
6. Máš umelecké sklony?
7. Doťahuješ veci do konca?
8. Si poriadkumilovný?
9. Ťažko sa ti odpúšťa?
10. Život ťa často sklame?
III. okruh
1. Máš rád cieľavedomú činnosť?
2. Rýchlo doťahuješ zverené úlohy?
3. V zložitej situácii sa vynájdeš?
4. Si praktický človek?
5. V názoroch bývaš pevný?
6. Zvykneš rozhodovať aj za iných,
7. Si útočný a prchký?
8. Máš silné sebavedomie?
9. Si rozhodný typ človeka?
10. Hnevá ťa neúspech?
IV. okruh
1. Rád usmerňuješ iných?
2. Zvykneš robiť len to, čo je užitočné?
3. Rád máš pokoj od všetkých?
4. Zachováš si pokoj v rôznych situáciách?
5. Pred konaním si dôkladne všetko premyslíš?
6. Pracuješ bez náhlenia?
7. Väčšinou sa ovládaš v každej situácii?
8. Máš rád heslo „Robote neutečie“?
9. Ľúbiš pohodlie?
10. Ľahko ustúpiš od svojich predsavzatí?

Vyhodnotenie:

Prvé číslo udáva veľkosť sangvinickej zložky.
Druhé číslo signalizuje, ako je v tebe „melanchólia“.
Tretie číslo prezradí tvoju cholerickú dynamiku.
Štvrté číslo poukáže na silu flegmatickej povahy.

Máš základ sangvinika?
Ejha, tak si veselý, plný citov a v „pohybe“.
Toto je u teba obdivuhodné. Rád sa nadchneš pre vysoké ideály. Rýchlo pochopíš, o čo ide. Máš optimistický postoj k životu. Keďže u teba prevládajú city, vieš sa vžiť do situácie iných. Si citlivý a súcitný. Preto ťa mnohí vnímajú ako prijateľného spoločníka a príjemného človeka.
Ale na toto si daj pozor: si v nebezpečí, že sa staneš povrchným, náladovým, ba až nerozvážnym. Bývaš popudlivý a rýchlo sa urazíš. Ach...niekedy si aj pomstychtivý. A často si aj nespoľahlivý, lebo ťa rýchlo zaujme niečo iné. Vôľa je slabučká ako vánok. Zato city, tie tebou riadne hádžu. Máš ešte jednu slabosť. Si nestály.
Odporúčanie: žiada sa, aby si bol dôsledný, vytrvalý a viac sa zamýšľal nad životom. Tak si obohatíš svoj život. Pozor, veľmi ťa ovplyvňuje okolie, partia. Nehľadaj novoty za každú cenu.

Si „zatavený“ melancholik? No toto.
Trpíš a rozmýšľaš: Čo je „pre a proti“
Chceš vedieť, aké sú tvoje klady? Tu sú: si dôkladný, spoľahlivý, nesebecký a súcitný k potrebám blížnych. Poznáš svoje hranice. Život berieš príliš vážne. Ceníš si prieteľov a si im verný.
Obdivujeme tvoju poriadkumilovnosť i schopnosť obetovať sa. Prichádzaš na mnohé rady a mnohým môžeš pomôcť objaviť krásu, ktorú druhí nevidia.
Tvoje slabé miesta sú: často si naladený pesimisticky. Bývaš uzavretý a nezdravo sa skúmaš- si nedôverčivý a podozrievaš svoje okolie. Tiež si ľahko zraniteľný a precitlivelý. Máš málo sebadôvery. Ani aktivitou príliš nehýriš. Lepšie je ti byť v úzadí. Ovládajú ťa city a intelekt. Rozhodnosťou sa veru chváliť nemôžeš. Že je to príliš hrozné? Mohlo to byť ešte horšie, keby sa to spojilo so zlými vlastnosťami cholerika. Ak si zostal pesimistický, prečítaj si klady svojej povahy a teš sa, že aj z iných pováh máš veľa dobrého.
Pomocná rada: keďže si ľahko ovplyniteľný, potrebuješ viac sebadôvery, sebavedomia a životnej radosti. Mal by si myslieť na všetko krásne, čo v živote je. „Nehrab“ sa v sebe. Nebojuj zbytočne so svojimi myšlienkami. Snaž sa zabudnúť na seba a slúž iným. Nebuď večným kritikom. Pestuj si v sebe nádej a necíť sa vopred zatratený.

Nebodaj si najmä cholerik?
Fíha, si človek činu a vôle.
Je to fantastické. Žasnem nad tým, že: je v tebe vytrvalosť, energia i bystrý úsudok. Máš vodcovské vlohy a predpoklady vykonať veľké činy. Si z tvrdého materiálu. Zvykneš dávať do pohybu aj iných. Máš veľké plány, pevnú vôľu. Takže to môžeš dotiahnuť ďaleko.
Nech ťa povzbudí, že medzi hrdinami je nápadne mnoho cholerikov. Potrebujeme ťa, aby si nám ukázal, ako sa dá žiť dobrý život ak vo všedných dňoch.
Ale, čo s tým, že: bývaš tvrdohlavý, neznášanlivý až panovačný. Pozor si daj na svoj uštipačný posmech, ktorý odpudzuje aj tvojich najlepších priateľov. To ťa robí medzi ľuďmi neobľúbeným. Najviac ich „ničíš“ svojou nadmiernou požadovačnosťou, ba až tvrdosťou. A toto je skutočne vážne: dokážeš postaviť proti sebe ľudí.
Preto doporučujem: potrebuješ zmäknúť, prijímať i rozdávať viac lásky. Osvojuj si pokoru a trpezlivosť. Pochop, že viac duchovného života ti môže pomôcť okresať tvoju hranatú povahu. Silu svojej vôle nezabudni usmerniť proti svojim zlým povahovým sklonom. A pamätaj na to, že: chlap nie je ten, ktorý bije druhých, ale ten, ktorý vydrží aj urážku od iných. Na svete sú potrební aj hasiči, nie len podpaľači akcií.

Si flegmatik? Máš sa dobre.
Si pokojný, vyrovnaný, no málo výrazný.
Nestrať sa!
Prijmi pochvalu za to, že: si znášanlivý, rozvážny a nedáš sa ľahko vyviesť z rovnováhy. Tvoj úsudok býva praktický.
Máš vcelku málo starosti, nedáš sa tak ľahko vykoľajiť. Zato raz-dva vykoľajíš iných. Skoro nič ťa neprekvapí. Si vynaliezavý a dokážeš aj povzbudiť iných.
Nedostatky sú tiež hneď po ruke: máš sklon k pohodliu, ľahostajnosti a nemáš veľké ambície. Rád sa vyhneš povinnostiam a zodpovednosti. Si veľký racionalista a zvykneš si chrániť svoje pohodlie. Ba ani v živote si nestaviaš vysoké ciele. Pozor na kompromisy so svojim okolím. Lenivosť a egoizmus nie je nič pekné.
Čo s tebou? Nemal by si toľko myslieť na to, čím si a čo máš, ale skôr na to, čím sa máš stať. Nezabudni trénovať svoju vôľu. Potrebuješ krotiť svoje telo. Neboj sa prejavovať svoje city a záujem o dianie okolo seba. Prežívaj radosť z dobra, ktoré sa ti podarilo urobiť.

 

Tento test je prebraný z internetu zo stránky:

!!!NA STRÁNKU SA DOSTANETE CEZ GOOGLE VYHĽADÁVANIE!!!