Choď na obsah Choď na menu

Božie deti

8. 1. 2019

...dal moc stať sa Božími deťmi

 

Existuje veľa názorov, a v poslednej dobe mám pocit, že sa s nimi stretávam na každom rohu! - o tom, kto je Boh, ako sa k nemu dostať, samé rady o tom ako správne žiť, ako byť dobrým človekom, ako byť lepším ja, atď.

1. kapitola evanjelia podľa Jána veľmi výstižne začína práve tam, kde je potrebné začať - áno, na začiatku. Hovorí, že na počiatku bolo Slovo, ktoré bolo u Boha a Boh sám bol to slovo. Bežný čitateľ by sa  v tom mohol stratiť a možno aj ten nie úplne bežný. Hovorí, že ním vzniklo všetko a bez neho nevzniklo nič z toho, čo jestvuje. Nemáš z toho zimomriavky? Ak ním všetko vzniklo a bez neho nevzniklo nič, čo je stvorené, to predsa znamená, že On je stvoriteľ! A že tento Stvoriteľ bol na začiatku, keď ešte nebolo nič, pretože až On to stvoril.

Možno si hovoríš a pri tom dvíhaš jedno obočie, prečo by som z tohoto mal mať zimomriavky? Dôvodov je hneď niekoľko, prečo tento  a iné fakty, ktoré platia o Bohu, by mohli vyvolávať husiu kožu. Ale dnes sa pozrieme na jeden z nich. 

Okrem iného, myslím, že je v podstate takého bežného človeka, že keď sa stretne s iným človekom, ktorý je vo vyššom postavení (či už vekom, pracovnou pozíciou, pozíciou v rodine alebo človek, ktorý je niečím významný - a taký, o ktorom sa píše a hovorí, že je Stvoriteľ, aj keď možno tomu nie každý hneď verí, ale keby sme si túto myšlienku aspoň dovolili na moment pripustiť- je oprávnený byť zaradený do tohoto rebríčka), že cíti rešpekt, odstup alebo pocity tomu podobné a niekedy možno aj husiu kožu.

Ale hlavným dôvodom je niečo, čo sa píše v tejto kapitole ďalej. 

"Bol vo svete a svet ním vznikol, ale svet ho nespoznal...

Tým však, čo ho prijali a veria v jeho meno, dal moc stať sa Božími deťmi,.." (Jn 1:10,12)

Samotný Boh, Stvoriteľ, poslal svojho Syna - Ježiša Krista, na tento svet, ale tento svet ho nespoznal. Namiesto toho ho vyhlásil za blázna, ktorý sa rúha, vystavil posmechu a mučeniu a nakoniec zabil spôsobom, ktorý si dnešný moderný človek, ako ty a ja, ani nevie predstaviť, lebo Európska únia, medzinárodné organizácie a moderné vyspelé štáty a ďalšie inštitúcie nedovoľujú neľudské zaobchádzanie a chránia ľudský život, ktorý nám bol daný ako dar . 

No, v ľudskej povahe by asi bolo namieste zabuchnúť dvere a nikdy sa nevrátiť, pretrhnúť všetky kontakty, nikdy neodpustiť. Našťastie, Ježiš nie je len človek, hoci sa stal človekom. :) Je predovšetkým Bohom, tak ako náš Stvoriteľ (o trojjedinosti si povieme inokedy). A preto môžeme urobiť niečo iné ako Židia pred 2000 rokmi. Hoci sa im dával spoznať, oni ho nespoznali a odmietli. Napriek všetkým znameniam, zázrakom, ktoré často videli na vlastné oči.

Možno si povieš, že keby tu bol dnes ten Ježiš, tak by bolo jednoduchšie uveriť, že je to všetko pravda. Možno by s ním niekto natočil reportáž a išlo by to vo všetkých hlavných správach a všetky časopisy by celé týždne mali na hlavnej dvojstránke jeho fotky a internet by bol plný videí o tom, ako sa dotýka chorých a tí už zrazu nie sú chorými. Bolo by jednoduchšie uveriť vizuálnym dôkazom ako len pár stránkam v toľkokrát reprodukovanej knihe. A možno práve pre to ho Boh poslal už pred 2000 rokmi. Len On vie, prečo práve VTEDY bol ten správny čas. 

Ale jedno zostáva to isté. "Tým, však, čo ho prijali a veria v jeho meno, dal moc stať sa Božími deťmi." Napriek tomu, že ho ľudia odmietli pred 2000 rokmi, pred 1900 rokmi, pred 1500 rokmi, pred 500, 100, 50, 10, minulý mesiac, včera a odmietajú ho aj dnes. On stále dodržiava svoje zasľúbenia. Lebo je Stvoriteľ, večný ( ako sme si povedali vyššie - bol skôr ako všetko bolo stvorené, stále je a bude) a nemenný (jeho prisľúbenia zotrvávajú rovnaké ako On sám), je tiež milujúci Otec - miluje svojho Syna (Matúš 17:5), ale aj svoje stvorenstvo (Ján 3:16). Preto nám stále dáva šancu. Volá nás, aby smie nedmietali, ale prijali ho. Aby sme neboli ako svet, ktorý ho nespoznal, ale aby sme ho prijali a uverili v neho. Volá nás stať sa Božími deťmi. 

Samotný Boh, Stvoriteľ, ktorý stvoril nočnú oblohu, ktorú radi obdivujeme, planéty, Zem ,prírodu, volá nás, ktorí sme ho odmietali, aby sme ho spoznali  a  stali  sa Jeho deťmi. Nie je to hodné zimomriavok?