Choď na obsah Choď na menu

Vysokohorská a vodácka turistika

Vysokohorská turistika

Na Hornej Nitre sa nachádza niekoľko možností pre nácvik vysokohorskej turistiky a pre jej systematickú prípravu. Sú to napr. Hrádok v Bystričianskej doline, východná stena Veľkého Griču, Rigeľ nad Cerovou či Predný Rokoš.

 

Lokalita Hrádok je spomedzi všetkých najvýnimočnejšia. Je najvyššou andezitovou stenou na Slovensku a po Tatrách je druhou najväčšou lezeckou oblasťou u nás. Skalná oblasť so 100 metrov vysokou andezitovou stenou v pohorí Vtáčnik v Bystričianskej doline, láka skalolezcov už desťročia. Napríklad Alpin klub Prievidza tam začal vyvíjať svoju činnosť organizovane už v roku 1972. hradok.jpg

 

K Hrádku sa dostanete viacerými cestami, od Kamenca pod Vtáčnikom, z Bystričian, či z iných obcí. Pri výstupe na vrchol, na ktorom sa pred storočiami rozprestieralo  pohanské hradisko, môžu lezci využiť približne 80 trás s rôznou náročnosťou.

Skvelý horal a filmár Rasťo Hatiar – CEPER FILM natočil film o horolezcovi Ľubovi Rybanskom, ktorý patril k priekopníkom lezenia na Hrádku. S niektorou jeho cestou sa v oblasti určite stretnete, sú nádherné. Celý film je za poplatok dostupný TU.

Ďalšie zaujímavé lezecké lokality Vám prinesieme už čoskoro.

 


 

Vodácka turistika

Podmienky pre vykonávanie takejto turistiky sú na Hornej Nitre obmedzené prírodnými a geografickými podmienkami. Je to dané najmä tým, že jej územie je pramennou oblasťou s pomerne málo výdatnámi prietokmi potokov a riek. 

Rieka Handlovka je na území Hornej Nitry pre splavovanie vhodná na jar a jeseň v čase trvalejších dažďov, ale jej spád vodákov - turistov neuspokojí. Splav Belianky (Nitrice) využíval (už zaniknutý) oddiel vodáckej turistiky Baníka Prievidza na Jarný splav Belianky a pozýval na toto podujatie aj vodákov z iných regiónov. 

Facebook

Archív

Kalendár
<< máj >>
<< 2024 >>
Po Ut St Št Pia So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 18740
Mesiac: 1567
Deň: 79