Choď na obsah Choď na menu
 


O škole

3. 3. 2018

 

 

Škola vo výučbovej stratégii uprednostňuje tie vyučovacie metódy, ktoré vedú k harmonizácii teoretickej a praktickej prípravy, tak pre profesionálny život, ako aj pre život v spoločnosti a medzi ľuďmi. Výučba je orientovaná na uplatnenie autodidaktických metód (samostatné učenie a práca) hlavne pri riešení problémových úloh, tímovej práci a spolupráci. Uplatňujú sa metódy dialogické, slovné, formou účelovo zameranej diskusií alebo brainstormingu, ktoré naučia žiakov komunikovať s druhými ľuďmi na báze ľudskej slušnosti a ohľaduplnosti. Poskytujú žiakom priestor na vytvorenie si vlastného názoru založeného na osobnom úsudku. Vedú žiakov k odmietaniu populistických praktík a extrémistických názorov. Učia ich chápať zložitosť medziľudských vzťahov a nevyhnutnosť tolerancie. Metódy činnostne zameraného vyučovania sú predovšetkým aplikačného a heuristického typu (žiak poznáva reálny život, vytvára si názor na základe vlastného pozorovania a objavovania), ktoré im pomáhajú pri praktickom poznávaní reálneho sveta a života. Aj keby boli vyučovacie metódy tie najlepšie, nemali by šancu na úspech bez pozitívnej motivácie žiakov, tzn. vnútorné potreby žiakov vykonávať konkrétnu činnosť sú tou najdôležitejšou oblasťou výchovno-vzdelávacieho procesu. Preto naša škola kladie veľký dôraz na motivačné činitele – zaraďovanie súťaží, simulačných a situačných metód, riešenie konfliktových situácií, verejné prezentácie prác a výrobkov a pod. Metodické prístupy sú priebežne vyhodnocované a modifikované podľa potrieb a na základe skúseností vyučujúcich učiteľov.

Praktické vyučovanie je organizované formou odborného výcviku  alebo odbornej praxe  pod vedením majstrov alebo inštruktorov.

Kľúčové a odborné kompetencie sú rozvíjané priebežne a spôsob ich realizácie je konkretizovaný v učebných osnovách jednotlivých vyučovacích predmetov. Škola bude rozvíjať aj kompetencie v rámci pracovného prostredia školy napr. schopnosť autonómneho rozhodovania, komunikačné zručnosti, posilňovanie sebaistoty a sebavedomia, schopnosť riešiť problémy a správať sa zodpovedne.

Najsilnejšia stránka školy na skvalitnenie a rozvoj výchovno-vzdelávacieho procesu je tá, že nevnímame žiaka ako ďalšiu osobu s menom. S ľudským prístupom pomáhame žiakom začleniť sa do „bežného života“ spoločensky a vedieme ich k tomu, aby samostatne dokázali riešiť svoje problémy. Vytvárame podmienky, aby dokázali sami riešiť niekedy neriešiteľnú situáciu, aby dokázali rozoznávať dobré od zlého, ale hlavne, aby sa dokázali uplatniť na trhu práce a aby boli schopní samostatne zárobkovej činnosti a to sa dá v dnešnej dobe iba vtedy, ak okrem základného vzdelania im dáme šancu a možnosť dokázať, že človek je tvor schopný zvládnuť aj to, aby si ukončil minimálne stredoškolské vzdelanie s výučným listom alebo s maturitou.

Naša škola sa snaží žiakom zabezpečiť úplný prístup k možnostiam vzdelávania bez ohľadu na ich pôvod, rodinu, zázemie, vierovyznanie či rasu. Sme radí, že naša škola existuje a snaží sa zabezpečiť vzdelanie nielen pre rómske deti, ale aj deti s rôznym rodinným zázemím, životným osudom a rôznych spoločenstiev, či spoločností.

Charakteristika pedagogického zboru

Pedagogický zbor tvoria učitelia všeobecnovzdelávacích a odborných predmetov, taktiež aj externí učitelia, vrátane majstrov odborného výcviku a odbornej praxe. Snažíme sa, aby všetci pedagogickí zamestnanci spĺňali kvalifikačné predpoklady, požiadavky na odbornú a pedagogickú spôsobilosť, prípadne si svoje vzdelanie dopĺňali. Aktívne sa snažíme zapájať do rôznych odborných kurzov a seminárov na získavanie nových poznatkov, vedomostí aj praktických zručností pre uplatnenie v praxi.