Choď na obsah Choď na menu

Ako začať

10. 2. 2018

Hlavná otázka je ísť či neísť hneď do posilky? Ja by som posilku hneď od začiatku neodporúčal. Začnite cvičiť doma, s vlastnou váhou, a po čase, keď sa zlepšíte v základných cvikoch, môžte začať chodiť do posilky. Takže aké cviky môžte robiť doma? Tu je zoznam pár základných, ktoré by mal každý ovládať:

Kliky- push ups

advanced-push-up-variations-traditional-push-up.jpg​                                                                                                                  samozrejme klasické kliky sú základ pre každého kto chce cvičiť s vlastnou váhou, ale klik nemusí byť len klasický, jednoduchý cvik. Existuje viacero variácií kliku, ktoré dokážu z jednoduchého cviku spraviť výzvu aj pre poročilého. Týmto variáciám sa budem venovať v inom článku. Ako začiatočník by ste sa mali sústrediť hlavne na klasický klik a jeho správne prevedenie. Rovný chrbát je základ, dlane by mali byť zhruba v šírke ramien a tempo by nemalo byť príliž rýchle, aby ste sa neprestali sústrediť na rovný chrbát.

Zhyby- pull ups

my-goal-pullup-main.jpg

Ďaľší základný cvik, možno jeden z ťažších pre začiatočníka, ale nikdy by ste ho nemali podceňovať, aj keď spravíte iba jeden alebo dva. O to viac by ste ich mali robievať. Dá sa uľahčiť použitím gumy na cvičenie uviazanej medzi hrazdou a chodidlom, alebo môžte požiadiať niekoho, aby vás nadľahčoval.

Plank

plank-chest-main.jpg 

plank je dobrý cvik na posilnenie brušných svalov, ale zapája sa pri ňom skoro celé telo. Spočíva v tom, že sa snažíte vydržať v pozícií ako na obrázku čo najdlhšie. Nevykonáva sa žiadny pohyb, ale napriek tomu je to náročný cvik. Skúste vydržať minútu.

Nezaťažený drep- bodyweight squat

how-to-make-squat-muscular-man-showing-exercise-side-view-step-step-full-length-studio-shot-isolated-white-57900181.jpg 

Drep je ďaľší zo základných cvikov, ktoré pozná každý, ale vykonať ho správne nieje až také jednoduché. Samozrejme základom je rovný chrbát. Ďaľšou častou chybou je dvíhanie sa na špičky v spodnej polovici drepu. Toto pri drepovaní nerobíme! Chodidlá sa majú celou plochou dotýkať zeme. Ak to nedokážete, treba začať so stretchingom lýtok. Drep neposiľňuje iba nohy, ale aj spodnú časť chrbátu, čo pomáha predchádzať zraneniam pri cvičení.

Týmito cvikmi precvičíte celé telo a sú základom cvičenia s vlastnou váhou. Pokiaľ ich perfektne neovládate, do posilky by ste chodiť nemali, pretože pri cvičení so závažiami sa môžte zraniť ak nemáte aspoň základnú koordináciu, ktorú si týmito cvikmi zlepšíte.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.