Choď na obsah Choď na menu

 

orbismea.jpg

Aby som naplnil atribút hesla z úvodu mojej webovej stránky byť stále tvorivý, aj s ohľadom na môj vek a aj na môj hendikep som rozmýšľal, akým spôsobom budem tráviť dni na dôchodku.

 

 

 

 

Nechcem byť pasívny, nechcem len niečo prijímať. Chcem aj niečo poskytovať. Keďže televízia ma nebaví a ani na ňu dobre nevidím, rozhodol som sa aktívne prezentovať svoje názory, postoje k problémom súčasného sveta alebo prezentovať niečo z toho, čo som doteraz vytvoril. Po dlhom zvažovaní som sa rozhodol utvoriť si vlastnú webovú stránku. Nebolo to jednoduché. Keďže čítate tieto riadky, zdá sa, že som to zvládol. Ak chce niekto s podobnými zdravotnými problémami tvoriť ale aj baviť sa, prinášam niekoľko rád ako postupovať.

 

Kroky

1.   Než som začal vôbec niečo robiť a hľadať na internete, musel som si to v hlave urovnať. Odpovedal som si na otázky: čo by to malo byť, prečo by som to mal vytvoriť, čo by som chcel ponúknuť a komu a ako by to malo vyzerať. Teda vytvoril som prvú verziu projektu, dokonca aj s jednoduchým nákresom stránky.

2.   Inventarizoval som všetko, čo som našiel vo svojom archíve.   Musel som zvážiť, čo bude moja webová stránka obsahovať. Rozhodol som sa, že to bude osobná stránka. Mala by prezentovať môj pohľad na realitu týchto dní.

3.   Vytvoril som prvú verziu obsahu webovej stránky. Všetky materiály, ktoré som chcel na ňu umiestniť, som v  počítači zatriedil do logickej štruktúry. To znamená že, že som si vytvoril taký systém priečinkov, ktorý kopíruje štruktúru webovej stránky. Do priečinkov som preniesol všetky materiály, ktoré som našiel vo svojom archíve.

4.   Dlho som zvažoval názov stránky. Po posúdení rôznych variantov som nakoniec aj s ohľadom na štruktúru a na obsah webovej stránky zvolil názov „Orbis mea“, teda „Môj svet“.

5. Vytvoriť vlastnú webovú stránku nemusí byť technicky až také jednoduché, ako to prezentujú mnohí poskytovatelia na internete. Preštudoval som množstvo informácií o tvorbe webových stránok, ich dizajne, štruktúre, technickej stránke tvorby a samozrejme aj cenníky. Lebo, pravda, nič nie je zadarmo. Ani vlastný web.

6. Oboznámil som sa s relevantnými pojmami z oblasti informačných technológií, internetu a webu.

7.    Následne som si vyhľadal viaceré stránky, ktoré ponúkajú tvorbu webstránok zadarmo a aj rôzne šablóny. Vyskúšal som niekoľko týchto ponúk a množstvo rôznych typov šablón. Zisťoval som, ako fungujú. Nakoniec som našiel portál „eStránky.sk“. Inšpiroval ma článok "Ako si vytvoriť svoj vlastný blog: Základné informácie pre úplných začiatočníkov!  TU

8.     Na eStránke.sk som našiel šablónu, ktorá sa mi veľmi páčila a ktorá spĺňa to, čo od nej očakávam. Keď som s ňou začal pracovať, zistil som, že manipulácia a pohyb v menu je úplne jednoduchý a nevyžaduje nejaké extra IT vzdelanie. Stránka tiež poskytuje pomerne podrobný návod (Nápovedu).

9.     Na stránku som sa zaregistroval. Najskôr bezplatne. Portál poskytuje aj možnosť tvorby stránky zadarmo. Tá sa dá využiť len na tvorbu jednoduchej verzie bez umiestnenia na webových prehliadačoch.

10.  Začal som vytvárať štruktúru webstránky podľa mojho projektu. Vytváral som relevantné rubriky, ktoré som napĺňal materiálom uloženým v mojom počítači.

11.  Webstránka neobsahuje len texty, ktoré som napísal v minulosti, ale aj nové texty. Preto  som sa musel vysporiadať s tým, ako tieto texty budem tvoriť. Postupujem tak, že ak mám nejaký nápad, zapíšem si ho alebo na diktujem do iPhonu alebo iPadu. Na to používam aplikáciu „Poznámky“ alebo „Pages“. Prvý nápad neskôr dopracujem pomocou diktovania textu. Text má plno preklepov, zbytočných slov, pravopisných chýb.  Skopírujem ho do Wordu v mojom počítači.

12.  Nasleduje editácia textu - text zväčším tak, aby som ho mohol čítať (24 bodov) a urobím základnú úpravu. Následne celý text označím a spustím funkciu „rozprávať“. Tempo rozprávania mám nastavené tak, aby som stíhal identifikovať chyby, ktoré som ešte neopravil. Takéto úpravy toho istého textu robím niekedy aj 3 – 4 krát. Zrejme aj tak nedokážem odstrániť všetky chyby.

13.  Následne text zo svojho priečinku v počítači prenesiem do šablóny mojej webovej stránky, kde ho ešte upravím a potom uložím.

14.  Aplikácia tvorby webovej stránky v danej šablóne umožňuje pridávať aj fotografie, videá a ďalšie materiály.

15.  Keď som mal zruba hotovú prvú verziu webovej stránky, vyplnil som na stránke poskytovateľa aplikácie objednávku a neskôr zaplatil faktúru. Potom som mohol úvodnú verziu webstránky dopracovať.

Nakoniec mi priľla od registrátora domén rámcová zmluva, ktorú som podpísal a 11.8.2017  odoslal. V podnelok, 13.8.2017 po niekoľkých emailoch registrátora začala stránka "žiť svoj život" na internete. Týždeň len inkognito, pre mňa. Aby som vychytal !muchy". 

 Treba povedať, že prevádzka webstránok nie je zadarmo, ale poplatky nie sú vysoké. Treba zaplatiť za možnosť vytvoriť stránku pomocou danej šablóny, zaregistrovanie domény, resp. ďalšie ponúkané služby. Poplatky sa platia zvyčajne na dobu jedného roka.

To je tak asi všetko. Kto má chuť a najmä trpezlivosť, môže to skúsiť tiež.

Na záver ešte jedna poznámka. Ako som uviedol, tvorba  a úprava nových textov je pre mňa dosť náročná a komplikovaná. Ak by mi  niekto chcel pomôcť, môže mi poslať  informáciu emailom na adresu: orbismea@orbismea.sk

 © Ján Cangár, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Kontakt

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 346656
Mesiac: 5169
Deň: 160