Choď na obsah Choď na menu

28. 4. - 1. 5. 2018: Potulky Moravským krasom

 

Na prelome mesiacov apríl a máj sa osem členov TK Vagón Expres rozhodlo navštíviť perly Moravského krasu.

Ubytovanie v Blansku predstavovalo ideálne miesto na vyrážanie do zákutí tohto regiónu rôznymi smermi.

Najskôr sme navštívili zámok Rájec nad Svitavou. Zámok francúzskeho typu vybudovali príslušníci šľachtického rodu Salmov v rokoch 1763 - 1769. Interiér zámku vyniká bohatým mobiliárom, najmä rozsiahlou kolekciou orientálneho porcelánu. Zámocká knihovňa obsahuje viac ako 60 000 zväzkov v jedenástich jazykoch a patrí k najväčším zámockým knihovniam v Českej republike.

zamek-rajec-nad-svitavou--2-.jpgdsc_0004.jpgzamek-rajec-nad-svitavou--26-.jpg

 

 

 


zamek-rajec-nad-svitavou--14-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Potom sme navštívili Alexandrovu rozhľadňu nad Adamovom. Jedná sa o kamennú stavbu s vyhliadkovým ochozom vo výške 17 m. Postavená bola v roku 1888. Sú z nej vidieť vrcholky Pálavských kopcov ale aj Brno.

20180430_101900.jpgalex-roz--9-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie naše kroky smerovali k Býčej skale. Spolu s tvz. Rudickým prepadaním (ponor potoka Jedovnice do podzemia a jeho výver pri Býčej skale) tvorí druhý najdlhší jaskynný systém v Českej republike v celkovej dĺžke viac ako 15 km. Ľuďmi bola navštevovaná už v paleolite. V roku 1782 tu bolo objavených viac ako 40 ľudských kostier a množstvo predmetov zo staršej doby železnej. Jednalo sa o ostatky prevažne mladých žien s odťatými hlavami a údmi. Vedci sa dodnes nezhodli na tom, čo sa tu odohralo. V čase našej návštevy bola jaskyňa dočasne uzatvorená, pretože nad vchodom práve hniezdil chránený a ohrozený druh vtáka - sokol sťahovaný. Vyrušenie samice v období inkubácie môže byť fatálne, pretože pri rušení sa už nemusí vrátiť do hniezda a potomstvo zachladne a zahynie.   

byci-skala--3-.jpgbyci-skala--6-.jpg

 

 

 

 

 

 

Navštívili sme aj Kostol Jména Panny Marie v Křtinách. Vybudovaný bol v prvej polovici 18. storočia podľa návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela. Jedná sa o jedno z najnavštevovanejších pútnych miest na Morave. Zaujímavá je tiež zvonkohra na nádvorí kostola, ktorá vie zahrať stovky melódií. Skladá sa z 27 zvonov a patrí k najväčším v strednej Európe. Malá obec Křtiny ktorej bohatá história siaha pred rok 1237 je označovaná ako Perla Moravy a brána do Moravského krasu.

krtiny--1-.jpgkrtiny--23-.jpg

 

 

 

 

 

 

A samozrejme k neodmysliteľnej "povinnosti" každého návštevníka Moravského krasu patrí návšteva najznámejšej jaskyne - Punkevní, ktorá spája prehliadku jaskyne s prechádzkou po dne priepasti Macocha a plavbou po ponornom toku riečky Punkvy. 

dsc_0164.jpgmorkras--22-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Neďaleko odtiaľto (pohodlnou prechádzkou 6 km dlhým úzkym kaňonom Pustého žľabu) sa nachádza ďalší skvost Moravského krasu - sústava dvoch umelo spojených jaskýň - Sloupsko - Šošůvskej. Ich prehliadka trvá takmer dve hodiny.

s-s-jaskyne--5-.jpgs-s-jaskyne--44-.jpgs-s-jaskyne--22-.jpgs-s-jaskyne--36-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neďaleko mestečka Adamov sa nachádza Stará Huť. Jedná sa o zrekonštruovanú vysokú pec Františka z roku 1746. Dominantou je skelet 10 metrov vysokej drevouhoľnej pece. Prevádzka bola ukončená v roku 1877.

stara-hut--2-.jpgstara-hut--22-.jpg

 

 

 

 

 

 

Na spestrenie programu sme si naplánovali návštevu Múzea pivovarníctva v areáli pivovaru Černá Hora.

dsc_0420.jpg

Na záver pobytu sme ešte "nakukli" do zámku Lysice. Jedná sa o barokovú stavbu upravovanú ešte začiatkom 19. storočia. Vyniká bohato zariadenými interiérmi a ojedinelou zámockou záhradou s promenádnou kolonádou. Prvá písomná zmienka o vodnom hrádku je z roku 1308.

zamek-lysice--1-.jpgzamek-lysice--4-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.