Choď na obsah Choď na menu
 


a-17


17. Maturitná téma: 

a) PCI express, rozdiely medzi procesom a vláknom, CSMA, premenné v jazyku C++ 

 charakterizujte PCI expres a jednotlivé druhy 
AGP ako štandardné rozhranie pre nové grafické karty prakticky doslúžilo a nahradilo ho rozhranie PCIe (PCI Express). 

Zbernica PCI Express je zaujímavá nielen tým, že sa dá vďaka nej grafické karty zdvojovať, ale nahradzuje štandardnú 32 bitovú zbernicu PCI.

Na rozdiel od klasického prevedenia zbernice PCI, ktorá pracuje ako paralelný zbernicový systém, pracuje PCIe sériovo, takže žiadna kompatibilita na strane elektroniky neexistuje. 

Kompatibilita so štandardným PCI zo strany softvéru však zostáva – na strane aplikačného softvéru ani operačného systému nie je nutné urobiť zmeny.

PCI Express preberá všetky používané konfiguračné mechanizmy PCI a emuluje ich ako štandardné registre PCI, tak programové rozhranie.

PCI Express používa namiesto veľkého počtu paralelných vodičov signály sériovej linky. 

 Potrebná šírka pásma linky, ktorá sa označuje ako I/O connect , sa dá upravovať veľmi pružne, pretože ku každej z nich môže viesť rôzny počet kanálov. 

Jeden kanál (x1) sa skladá zo štyroch vodičov signálu, to znamená že pre každý smer sú k dispozícii vždy 2 rôzne vodiče, takže je možné súčasne vykonávať vysielanie a príjem.

Každý kanál má pridelenú rýchlosť 250 MB/s. 
PCI Express definuje linky s počtom kanálov x1, x2, x4, x8, x16, x32. 
Linka x16 sa skladá zo 16 kanálov, čo vedie k celkovej prenosovej rýchlosti 16 x 250 MB/s = 4GB/s, nepočíta sa tu však s réžiou nutnou pre spracovanie protokolu.

Delenie:
 

 vysvetlite rozdiely medzi procesom a vláknom 
Vlákno je “odľahčený proces” Proces robí “obal” pre viacero bežiacich vlákien, ktoré môžu zdielať pamäť a niektoré stavové informácie procesu.
Proces má ● Virtuálnu pamäť ● Globálne premenné ● Otvorené súbory ● Synovské procesy ● Účtovnú informáciu
Vlákno má ● Program counter ● Obsah registrov ● Zásobník ● Stav threadu

Procesy sú niekedy príliš ťažkopádne: 
– vznik a zánik je časovo náročný 
– Na komunikáciu treba použiť špeciálne metódy (súbory, správy) 
● Keď potrebujeme naprogramovať jednu úlohu ako súbor tesne prepojených paralelne bežiacich akcií, hľadáme jednoduchšiu možnosť. 
● Riešenie je vlákno - na rozdiel od procesu nemá svoju pamäť, ale vlákna jedného procesu ju zdieľajú

Proces 
je program, ktorý sa práve vykonáva. Vykonávanie sa označuje ako sekvenčné - v každom časovom okamihu sa vykonáva jedna inštrukcia daného procesu a po jej ukončení sa prejde na ďalšiu, alebo sa začne vykonávať iný proces.

Použitie vlákien 
Kombinácia rôznych činností v jednom programe - textový editor reaguje na klávesy, ale na pozadí kontroluje pravopis a tlačí.
Serverové aplikácie - každá prijatá požiadavka sa spracuje v novom vlákne.

Zrýchlenie výpočtov vlákna 
Keď chceme naplno využiť viacprocesorový systém alebo viacjadrový procesor, tak musíme použiť viac vlákien.
 


 popíšte a charakterizujte pojem prístupová metóda v počítačovej sieti, uveďte základné metódy, popíšte princíp ich činnosti a spôsoby využitia
PC siete vzhľadom na charakter ich použitia umožňujú viacnásobný prístup pre všetkých účastníkov pracovnej stanice. To vyžaduje riešiť koordinácie prístupu k spoločnému prenosovému médiu. Metóda prístupu je spôsob ktorým sa určí ktorý PC bude práve vysielať do siete správu.

Poznáme tieto prístupové metódy:
TOKEN BUS (prípustková zbernica)
TOKEN RING (prípustkový okruh)
metóda CSMA/CD (etherneth)
metóda SLOTTED RING (sektorový okruh)

Token bus
Je založená na jednoznačnom určení postupnosti prenášaných dát. Prípustka (oprávnenie) – riadiaci paket sa skladá z 8 alebo 16 bitov, prechádza po všetkých pripojených staniciach a určuje kto získa oprávnenie prístupu k prenosovému médiu. Prijatím prípustky získa pracovná stanica oprávnenie vysielať dáta na určitý stanovený čas alebo na vysielanie určitého množstva dát. Na konci vysielaného bloku pošle stanica prípustku a tým aj právo prístupu k médiu na nasledujúcu stanicu. Výhodou tejto metódy je, že každá stanica má systémom zaručenú minimálnu prenosovú kapacitu.

Token ring
Je založená na pohybe prípustky po okruhu. Podobne ako pri metóde token bus slúži prípustka na pridelenie prenosového média tej stanici ktorá chce vysielať dáta. Metóda využíva vlastnosti kruhovej topológie. Prípustka môže byť voľná, alebo obsadená ak žiadna stanica nechce vysielať dáta, pohybuje sa prázdna prípustka v okruhu. Stanica ktoré chce vysielať musí čakať kým nezíska voľnú prípustku potom označí prípustku ako obsadenú a pripojí vysielané dáta.

CSMA/CD
Patrí medzi decentralizované metódy riadenia prístupu. Metóda je charakterizované viacnásobným prístupom všetkých aktívnych staníc a tým, že stanice pripojené na spoločné prenosové médium neustále sledujú či niektorá zo staníc nevysiela aby sa vyhli kolízii.
Napriek tomu dochádza ku kolíznym situáciám ktoré sa označujú ako súperenie staníc. Kolízie musia byť jednoznačne rozpoznateľné a identifikovateľné všetkými pripojenými stanicami. Pre rozoznanie kolízie je stanovená minimálna dĺžka paketu čím vzniknú rušiace kolízne signály. Kolízne vysielanie trvá určitý časový interval a po jeho uplynutí stanice prestanú vysielať. Začne sa vysielať až po uplynutí zvoleného časového intervalu.

Slotted ring
Po okruhu sa pohybuje pevne stanovený počet minipaketov (sektorov).

 vysvetlite a popíšte príkazy na deklaráciu premenných v jazyku C++, popíšte základné dátové typy premenných 
Vytvorenie premennej v pamäti počítača sa nazýva deklarácia premennej. Na špeciálnom mieste programu povieme, ako sa bude premenná nazývať a akého bude typu. Zadeklarujme jednu celočíselnú premennú a.

Základné typy ktoré môžeme v C používať sú void, char, int, float a double. Pre typy char a int môžeme použiť modifikátory signed a unsigned. Typ int podporuje ešte navyše modifikátory short a long. K týmto základným dátovým typom z C pribudli v C++ 2 nové typy a to bool a wchar_t.

 

 


b) Bezpečnostné predpisy a STN v elektrotechnike 

 povedzte, ktorý zákon hovorí o bezpečnosti práce, vysvetlite pojem úraz a povedzte aké druhy úrazov poznáte 
Zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.
Smrteľný – je každý pracovný úraz, ktorý spôsobí smrť ihneď alebo kedykoľvek neskôr, ak nastane smrť podľa lekárskeho posudku následkom tohto pracovného úrazu. 
Ťažký – je pracovný úraz, ktorého následkom došlo ku strate orgánu (anatomickej alebo funkčnej) alebo jeho podstatnej časti alebo došlo k poškodeniu zdravia, vrátane priemyselných otráv, ktoré lekár označí za ťažké (strata oka, komplikovaná zlomenina, vyvolanie potratu, otras mozgu spojený s bezvedomím, popáleniny II. a III. stupňa väčšieho rozsahu...). 
Hromadný – je každý pracovný úraz, keď pri tej istej udalosti dôjde ku zraneniu najmenej 3 osôb, z ktorých jedna je zranená ťažko alebo smrteľne, alebo keď je zranených viac ako 10 osôb. 
Ostatný – je taký pracovný úraz, ktorý nie je zaradený do predchádzajúcich druhov pracovných úrazov.  

 vymenujte a popíšte, podľa vyhl. 508/2009 Z.z., rozdelenie osôb v elektrotechnike a vysvetlite čo sú vyhradené technické zariadenia 
a) poučená osoba,
b) elektrotechnik,
c) samostatný elektrotechnik,
d) elektrotechnik na riadenie činnosti alebo na riadenie prevádzky,
e) revízny technik.

 vysvetlite súbor noriem STN 33 2000 a STN EN 62305
Sú to zákony, normy, technické dokumenty .Sú najpouživanejšie a nevyhnutné podklady pre výkon odbornej prehliadky a odbornej skúšky (revízie):
⦁    elektrickej inštalácie
⦁    bleskozvodu a uzemňovacích sústav
⦁    elektrických spotrebičov
⦁    elektrického ručného náradia