Choď na obsah Choď na menu
 


a-18

18. Maturitná téma: 

a) Správa pamäti, virtualizácia, ETHERNET, CSMA, C++ - príkazy vstupu a výstupu

 vysvetlite správu pamäti
Úlohy správy pamäte 
● evidencia voľnej pamäte 
● prideľovanie a uvoľňovanie pamäte procesom 
● ochrana prístupu do pamäte

Pamäť je základným prvkom moderných počítačových systémov. Je to veľké pole adresovateľných slov alebo bajtov. 
Procesor vyberá inštrukcie z pamäte podľa hodnoty počítadla inštrukcií. 
Tieto inštrukcie môžu spôsobiť ďalšie čítanie operandov z pamäte alebo uloženie výsledkov na určité pamäťové miesta. 

Súvislé prideľovanie pamäte 
Do operačnej pamäte sa musia uložiť aj operačný systém aj používateľské procesy. Pamäť je obyčajne rozdelená na dve časti – do jednej sa umiestni rezidentný operačný systém a do druhej sa umiestnia používateľské procesy.
Operačný systém môže začínať hneď od adresy 0, alebo môže byť umiestnený na konci. 

Prideľovanie jedného úseku  
Prideľovanie jedného úseku je najjednoduchšia technika správy pamäte, pri ktorej všetkým procesom prideľuje ten istý úsek. 
Jadro systému je buď na začiatku alebo na konci operačnej pamäte. Táto technika je typická pre monoužívateľské systémy bez paralelného spracovania (MSDOS). 

Prideľovanie viacerých súvislých úsekov s pevnou dĺžkou 
Jednoduchým riešením problému zvyšovania multitaskingu sa javí rozdelenie pamäte na viac súvislých úsekov s pevnou dĺžkou, kedy každý úsek obsahuje len jeden proces. Veľkosť úsekov sa určuje buď počas generovania systému, alebo počas zavádzania do pamäte. 

Prideľovanie viacerých súvislých úsekov s pevnou dĺžkou 
Ochrana pamäte pri prideľovaní viacerých úsekov s pevnou dĺžkou musí zabezpečiť ochranu jadra pred náhodným, alebo zámerným zásahom zo strany používateľských procesov. 
Taktiež procesy musia byť chránené jeden pred druhým. 

Prideľovanie súvislých úsekov s premenlivou dĺžkou  
V praxi sa prideľovanie súvislých úsekov s pevnou dĺžkou ukazuje ako neefektívne, lebo sa plytvá veľa pamäťového priestoru pre uloženie menších procesov do väčších úsekov a vzniká tak fragmentácia (vznikajú úseky pamäte, nepoužiteľné pre ďalší proces). 

 


Prideľovanie súvislých úsekov s premenlivou dĺžkou  
Hlavný rozdiel spočíva v tom, že úseky sa menia dynamicky s veľkosťou vznikajúcich procesov. 
Problémom však je komplikovanejší výber vhodného úseku a tiež udržanie informácie o vznikajúcich úsekoch.

 charakterizujte virtualizáciu
Virtualizácia v informatike je proces alebo technika, pri ktorej je nahradený fyzický prostriedok softvérovou vrstvou. Takýto prostriedok je pre systém transparentne definovaný, i keď fyzicky neexistuje. V praxi to znamená, že vďaka virtualizácii je možné nezávisle prevádzkovať niekoľko operačných systémov spolu na rovnakom hardvéri. Podporované je obvykle viac operačných systémov, pričom na jednom hostiteľskom systéme môžu bežať aj rôzne operačné systémy.

Virtualizácia umožňuje beh virtuálnych počítačov s vlastným operačným systémom na jednom hostiteľskom PC (bez nutnosti reštartovania). Naraz môže byť spustených aj viac virtuálnych počítačov. 

Virtualizačný software alebo platforma, tzv. hypervisor vytvára štandardizovaný hardvér. Poskytuje ho pre všetky virtuálne stroje, ktoré nad ním bežia. Tento hardvér zahŕňa všetko potrebné k behu počítača, teda CPU, operačnú pamäť, vstupno-výstupné zariadenia, komunikačné prostriedky a podobne. Takýto abstrahovaný hardvér je dostupný operačnému systému, ktorý nepotrebuje byť špeciálne upravený na beh vo virtuálnom prostredí. Virtualizácia je teda transparentná, hardvér poskytnutý hypervisorom je natoľko štandardný, že každý podporovaný operačný systém s ním vie bez problémov pracovať. Inštalácia a beh operačného systému prebiehajú rovnako, ako pri inštalácii na fyzický harvér. Používateľ má prístupnú konzolu, teda virtuálny monitor a z optického média, prenosného disku alebo zo siete nainštaluje vybraný operačný systém.

Softvér Microsoft Azure použitý na virtualizáciu
 

 

 


 popíšte a charakterizujte počítačovú sieť typu ETHERNET, popíšte prístupovú
metódu, použité technické prostriedky a spôsoby využitia v praxi
Ethernet sa využíva pre pre budovanie základu lokálnej počítačovej siete, ktorá je doplnená napríklad wifi alebo optickou sieťou. Jednoducho povedané, ethernet sú dátové káble, ktorými pripájate svoje počítače, pokiaľ nie sú pripojené bezdrôtovo pomocou wifi.    

V zdieľanom Ethernete (Hub) tvoria kolízie 30% všetkej premávky. Čím viac užívateľov máme v sieti, tým viac kolízií vzniká. Pre WiFi sa používa upravená verzia CSMA/CA (Collision Avoidance). Kto chce vysielať, vyšle signal a ostatní ho akceptujú.

Technológia Ethernet prešla svojim vývojom od počiatočných rýchlostí 2,94 Mbit/s až k dnešným 100 Gbit/s, pričom všetky štandardy sú navzájom kompatibilné s pôvodným riešením. Ethernet pracuje na 1. a 2. vrstve OSI modelu. Postupne prechádza z LAN technológie aj do WAN technológií, hovoríme tomu End-To-End Ethernet, alebo aj metro Ethernet v mestských optických sieťach.


 


Prístupová metóda: Jednotlivé počítače siete testujú stav na médiu. Môže tu vysielať iba jeden počítač siete a ostatné sú blokované. Po uvoľnení vysiela ďalší.

Metóda prístupu je spôsob ktorým sa určí ktorý PC bude práve vysielať do siete správu.

 

 

 

 

 vysvetlite príkazy vstupu a výstup v jazyku C++, popíšte ich funkciu a ich
použitie v programoch

Príkazy vstupu a výstupu:

cout(výstup) 
cout - ≪ - posielanie reťazca

cin(vstup) 
cin - ≫

using namespace std; - Direktíva štandartného  menného priestoru. Táto direktíva vám sprístupní direktívu iostream (cout, cin, endl).

Príkaz endl; - endl je príkaz nového riadku. Namiesto endl sa môže napísať "\n";. Toto sa väčšinou vkladá do reťazca.

int main () - je to funkcia, ktorá sa delí na 2 časti. 1. časť je int main (), ktorej sa hovorí hlavička funkcie. 2. časť je telo cyklu, ktoré je uzavreté v zložených zátvorkách {}. Telo funkcie predstavuje vaše príkazy. Každý príkaz sa musí končiť bodkočiarkou;.

    
b) Personálna činnosť podniku

 charakterizujte personálny manažment podniku a klasifikujte jeho úlohy
Personálny manažment je časť manažmentu v podniku, ktorá sa sústreďuje na problematiku zamestnancov, t. j. ľudské zdroje. Zahŕňa systém takých činností v oblasti zamestnaneckých vzťahov, ktoré sa podieľajú na plnení cieľov podniku. Obsah personálneho manažmentu tvorí sústava jeho funkcií, ktorými sú:
1.  personálne plánovanie,
2.  analýza práce,
3.  získavanie a výber pracovníkov,
4.  rozmiestňovanie a kariéra pracovníkov,
5.  kvalifikačná príprava a rozvoj pracovníkov,
6.  hodnotenie pracovníkov,
7.  motivácia a stimulácia pracovníkov,
8.  odmeňovanie pracovníkov,
9.  pracovné vzťahy,
10.  pracovné podmienky,
11.  personálny informačný systém.


 definujte pracovný pomer a jeho druhy podľa aktuálnej legislatívy
Pracovný pomer je základný typ pracovnoprávneho vzťahu založeného podľa slovenského Zákonníka práce. Je to pracovnoprávny vzťah založený na základe pracovnej zmluvy.

Rozlišuje sa:
pracovný pomer na neurčitý čas
pracovný pomer na určitú dobu

Špeciálne druhy pracovných pomerov sú:
pracovný pomer na kratší pracovný čas
delené pracovné miesto
domácka práca
telepráca


 porovnajte podmienky uzatvárania hlavného a vedľajšieho pracovného pomeru

 vyhodnoťte význam nasledovných písomností – žiadosť, motivačný list, životopis,
pracovná zmluva, dohoda o vedľajšom pracovnom pomere
Žiadosť je vzor zmluvy v ktorej žiadateľ alebo uchádzač prejavuje svoj záujem, čiže žiada fyzickú alebo právnickú osobu napríklad o prijatie do zamestnania, o zrušenie poistnej zmluvy, o rozvod, o zrušenie pracovného pomeru a iné. 

Motivačný list je rovnako dôležitý ako životopis, resumé alebo žiadosť do zamestnania. Dobre napísaný motivačný list Vás predstaví a u čitateľa vyvolá záujem dozvedieť sa o Vás viac.

Životopis- Dokument, v ktorom môžete účinne a prehľadne predstaviť svoje schopnosti a kvalifikáciu.

    Pracovná zmluva upravuje pracovnoprávny vzťah zamestnanca a zamestnávateľa. 

Zmluva medzi zamestnávateľom a zamestnancom hovoriaca o vedľajšom pracovnom pomere