Choď na obsah Choď na menu

A máme ohlásených ďaľších umelcov, ktorí sa objavia na Uprisingu! :)

Macka B & Roots Ragga Band

Lyrický virtuóz a jeden z najvýznamnejších britských reggae a dancehall spevákov, Macka B, prichádza so svojou kapelou Roots Ragga Band na oslavy jubilea festivalu Uprising. Tento bojovník za ľudské práva a neúnavný aktivista má za sebou vyše 30-ročnú kariéru, počas ktorej vydáva stále nové piesne oslovujúce široké reggae publikum. Skromný a večne optimistický syn jamajských rodičov začal svoju hudobnú cestu pri koreňoch reggae, ktorým vo viacerých piesniach vzdáva hold, ako napríklad "Everybody Loves Bob Marley",  či novinka "Legendary Reggae Icon", kde menoval všetky žijúce legendy reggae hudby.

O hudbu sa začal zaujímať vo veľmi mladom veku, kedy ho upútal veľký soundsystém Lord Barley, ktorý každý večer hrával na dvore vedľa jeho domu. Školské časy strávil hrou na husle, pôsobením v školskom zbore a domácim štúdiom reggae, vďaka ktorému spoznal hviezdy ako Burning Spears, Bob Marley, Peter Tosh či Count Ossie. Takto vyzbrojený vydal ako 20-ročný svoj prvý album "Sign of the Times" pod labelom Ariwa, ktorý patrí váženému producentovi Mad Professorovi. Jeho debut sa ujal viac než dobre a dostal sa až na vrchol rebríčka. Rok na to nasledovali rovnako úspešné "We’ve Had Enough" a "Looks Are Deceiving". Dokopy vydal 23 skvelých albumov, posledný "Never Played a 45" v roku 2015.

Od roku 1980 precestoval takmer celý svet, pričom sprevádzal hviezdy ako sú U-Roy, The Wailers, Lee Perry či Burning Spear. Tiež sa stal prvým reggae spevákom, ktorý koncertoval v bývalej Juhoslávii.  Macka B je taktiež zástancom zdravého životného štýlu, nasleduje jamajskú ital stravu a je vegánom, v roku 2012 sa stal patrónom Vegan Society, najstaršej vegánskej komunity na svete.Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Macka B & Roots Ragga Band

General Levy

Booyaka booyaka! Hudobná smršť v podobe tvorcu svetoznámeho hitu "Incredible" z filmu Ali G Indahouse prichádza na 10. ročník Uprisingu. Legedárny britský MC a spevák General Levy, ktorého právom považujeme za ikonu reggae a ragga-jungle hudby, prinesie ten správny vajb na každé pódium. Pod jeho taktovkou neexistuje nikto, kto by sa nebavil spolu s ním. Svoje energické piesne interpretuje charakteristickým raketovým flowom s nezameniteľnými a priam nenapodobiteľnými vokálnymi prvkami. Jednoducho Incredible!

Keďže vyrastal v komunite silne ovplyvnenou reggae, netrvalo dlho a k hudbe sa dostal aj on sám. Jeho hudobná kariéra je silne spätá so soundsystémami už od jeho 14-tich rokov a jeho prvej crew Third Dimension. Prvé dva albumy vydal v rozmedzí jedného roka, pričom už za ten druhý "The Wickeder General" získal ocenenie Album roka 1992. Dodnes sa objavuje na veľkých festivaloch a hlavných pódiách celého sveta. Na konte má tiež množstvo chvályhodných spoluprác s menami ako Capleton, Desmond Dekker, Sly & Robbie, Danakil a množstvom ďalších. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt general levy

Congo Natty ft. Congo Dubz & Iron Dread

Svojou nezabudnuteľnou show príde desiate jubileum Uprisingu osláviť aj priekopník ragga-jungle hudby, legendárny londýnsky producent a spevák Rebel MC, zakladateľ hudobnej rodiny Congo Natty. Tá príde do Bratislavy v zložení Rebel McCongo Dubz a Iron Dread (známa aj ako Phoebe) a spoločne naservírujú jungle, reggae a dub v jeho originálnej podobe, ako ho poznáme už takmer 25 rokov. Tvorca hitov ako "Get Ready", "Jungle Revolution", "Notorious" či "UK All Stars" tvrdí, že aj keď mnohí umelci sa hudbou živia, jeho poslaním je hudbou žiť a venuje jej celý svoj čas.

Umelec, známy aj pod pseudonymami Conquering Lion, Blackstar, Lion of Judah alebo Ras Project sa na hudobnú scénu dostal v 80. rokoch, kedy založil s kamarátmi pop-rapovú formáciu Double Trouble. Stačilo prvých pár hitov, ktoré sa umiestnili aj v britských rebríčkoch, a meno Rebel MC sa začalo skloňovať čoraz častejšie aj v národnej televízii. Už jeho druhý album "Black Meaning Good" sa stal prelomovým nielen pre britskú scénu, keď sa na ňom kombináciou techna 90. rokov s basovými linkami dubovej hudby zrodil prvotný jungle. Hudbu legendárnych spevákov ako Dennis Brown, Barrington Levy či Tenor Fly pretvoril do modernej tanečnej a dovtedy ešte neznámej hudby. Tak ich tvorbu predstavil úplne novej komunite poslucháčov prostredníctvom prelomových piesní "Tribal Bass" či "The Wickedest Sound".

Postupom času sa Rebel MC stále viac hudobne sústredil na rastafariánsku nôtu, založil viacero hudobných labelov, a v 94-tom odštartoval hitom roka "Code Red" jungle movement Británie, ktorú ohromil svojimi mnohými remixami a releasmi. Dnes má tento vážený producent vo svojom repertoári nespočet vydaných platní, singlov a albumov, posledný z roku 2013, "Jungle Revolution".Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Congo Natty ft. Congo Dubz & Iron Dread

Zion Train

Dubových lahôdok sme si na tento rok pripravili znova požehnané množstvo. Začíname kultovou britskou formáciou Zion Train, ktorá sa posledné takmer tri dekády radí medzi lídrov a tiež aj zakladateľov svojho žánru. Tí prídu na jebiluem festivalu Uprising vo svojej plnej sile, v kompletnom zložení aj so špeciálnou hosťkou. Vo svojom repertoári majú obrovskú zásobu ťažkotonážneho dubu, ktorému počas live efektovania dodávajú ten správny šmrnc živé hudobné nástroje a MCs. O originálnu a nezabudnuteľnú show, ktorú si pochvaľuje každý, kto ju zažil, sa postará zakladateľ, producent a dubový inžinier Neil Perch po boku svojho dvorného vokalistu Dubdadda, šarmantnej speváčky Michela Grena, trombónu, trúbky a melodiky.

Zion Train už od svojho vzniku v 90. rokoch rozvíjajú undergroundovú scénu svojej krajiny tvorbou a šírením hudby, ktorá je súzvukom reggae, dubu, popu a dance music. Od začiatku svojho pôsobenia absolvovali vyše 2000 vystúpení, pričom navštívili top európske festivaly ako Outlook, Woodstock, Reggae Sun Ska, Sziget, Boomtown, Rototom Sunsplash a niekoľkokrát aj náš Uprising. Okrem hudobnej tvorby vydávali aj vlastné časopisy, internetové portály a vybudovali obrovský soundsystém. Stali sa producentmi prvého dubového videoklipu na svete na pieseň "Get Ready" z 95-teho. So sebou si nesú aj jamajské Grammy ocenenie za najlepší dubový album "Live as One" z 2007. Ich nespočetné množstvo trackov, remixov a spoluprác je obsiahnutých v štrnástich albumoch, posledný s názvom "Land of the Blind" z roku 2015. Energiu, ktorou sršia majú naozaj na rozdávanie, preto odporúčame toto unikátne vystúpenie nepremeškať. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Zion Train