Choď na obsah Choď na menu

3 Didaktika informatiky

11. 12. 2016

„Didaktika informatiky je odborová didaktika, ktorá určuje aké predmety sa majú vyučovať na danom stupni školského systému. Čo učiť v jednotlivých predmetoch informatiky, kedy učiť, kto má učiť, koho má učiť, ako má učiť a zdôvodňuje aj to, prečo sa má takto učiť. Predmetom skúmania didaktiky informatiky je skúmať metódy, formy, postupy, didaktické prostriedky a prostredia na základe poznania a poznávania procesu učenia sa s cieľom ich optimálneho využitia na zvýšenie efektívnosti a kvality vyučovania a učenia sa.“ (Stoffová V.)

            Didaktika informatiky je veda, kde sa poznávanie uskutočňuje pomocou pomalého zlepšovania aproximácií. Pojmy sa časom menia, zlepšujú, spresňujú a prehlbujú sa skúsenosťami a manipuláciou, argumentácia nemôže byť úplná.

            Didaktika informatiky je jedna z hlavných súčastí informatiky. Už od roku 1960 experti na vyššie vzdelanie, priekopníci didaktiky počítačovej vedy vyvíjajú smernice a odporučenia pre študijné osnovy. V roku 1970 začala byť počítačová veda predmetom stredoškolského vzdelávania. Didaktika sa taktiež stala študijným predmetom vo vzdelávaní učiteľov informatiky.

V dnešnej dobe sa vzdelávacie ciele predmetu informatika kompletne menia z programovania menších nepodmienených riešení, k modelácii konštrukcie a dekonštrukcie komplexov a objektovo orientovaných systémov počítačovej vedy. Tu je však veľký rozdiel medzi didaktickými potrebami a publikovanými závermi výskumov na poli tohto odboru, napr. náučná hodnota informatiky, základné myšlienky informatiky, didaktické systémy informatiky, porozumenie systému informatiky, edukačné štandardy počítačových vied, medzinárodné študijné plány.