Choď na obsah Choď na menu

EVEREST

13. 3. 2023

22255104_2155998424425874_8124633527927799810_o.jpg                                  A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU

          Také všetko možné čo som objavil niekde v tlači, v telke, v knihách alebo na Fejsbuku. Rôzne fotografie súvisiace nie len s Mount Eevrestom, ale s prírodou ako takou či sú to naše Tatry, Fatry a Karpaty, alebo Alpy či Himaláje. Čo sa nové objaví to bude tu. Alebo aj niečo staršie ak niekde niečo nájdem. Samozrejme všetko sa to stále točí okolo jedného chlapa a to Vlada Štrbu.

 

 

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2018

Hej, ide o foto dokument čo všetko som našiel v tomto roku. Kto mi aké foto poslal. Aké články som objavil v nejakej tlači. Aké nové knihy sa objavili na pultoch kníhkupectiev. Tiež kresbičky čo nakreslili rôzne detičky na tému hory. Ľudia čo boli na Symbolickom cintoríne posielajú fotky. Samozrejme fotografie s Vladom Štrbom, ktoré poslali ľudia čo s ním prežili nejakú zaujímavú túru či chvíľu. Treba si to pozrieť v tomto foto dokumente.

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2018 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2019

Tak čo sa udialo v tomto roku. Peter Hámor sa chystal zas pozrieť Himaláje. Spomínajú sa aj Tatranský pavúci aj Rasťo Hatiar či Josef Rakoncaj. Dokonca sa tu spomenie aj Chris Bonington. Patagónia a Cero Torre 3133 metrov vysoká hora bola zdolaná dvomi Slovákmi v Južnej Amerike. Niečo nové ale aj staré o Mount Evereste. Rozhovor s Radkom Jarošom. Palo Barabáš a jeho rozsiahly projekt Dialóg s planétou. Spomenie sa aj Demján a Psotka. Fotky s buffkou od Vladina. Tiež vzácna návšteva vo Vysokých Tatrách a to svetová špička Reinhold Messner. A to je asi tak v kocke všetko.

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2019 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2020

Tretie pokračovanie všetkého možného okolo hôr jak u nás doma tak v zahraničí. Spomienky na ľudí čo nás opustili. Príspevky s Adamom Ondrou. Niečo s Hámorom a Sabovčíkom, Petrasom alebo foto Simony Martausovej v horách. Pilatus vo Švajčiarsku. Prechod Beringovým prelivom a tak podobne, však si to treba pozrieť a čítať popisky pod fotografiami.

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2020 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2021

Je tu nový rok a tak aj nový foto dokument o všetkom čo sa deje v horách, ale aj mimo hôr. Renata Chlumská, Subin Takuri, Adam Ondra, Klára Kohoutová, Bratia Pavel a Ondrej Pochylý - Pavúci, Alexander Luczy a tak podobne. Ešte veľa iných mien, rôzne hory a expedície. Porovnanie nášho Kriváňa s horou Mount Everest. Ján Čarnogurský a jeho pokorenie Everestu. Nový film konečne v kinách EVEREST Paľa Barabáša. Extrémne v horách s Orolínom. 0 výročie našich horolezcov na Nanga Parbate a poštové známky aj pohľadnice. Chata pod Rysmi a Viktor Beránek. Samozrejme spomienka na Vlada Štrbu a jeho priateľov. Barbora Boyer a na záver moje PF 2022.

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2021 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2022

Piate pokračovanie všetkého možného z hôr aj mimo nich. Začína príhovorom Katky a príspevkom Outdorr.filmom z výstupu na Pik Pobeda na Sibíri. Dušan Fuksa a Nitrianska Kalvária. Znova aj niečo okolo Patra Hámora. Je tu tiež Adam Ondra. Jaro Švorec. Niečo od Paľa Barabáša alebo Rasťa Hatiara. Alexandrer Luczy a jeho úžasné fotografie a retro spomienky. Nové knihy. Pripomenutie si horolezcov čo niečo dosiahli, ale už medzi nami niesu. Je tu aj Liptáčka Peťa Vlhová. Pavel Čupr na Čupoch a iné. Milan Vranka a jeho knihy. Zase Paľo Barabáš a jeho filmy na pokračovanie. Rozhovor s horolezcom Josefom Rakoncajom. Ľudia spomínajú na Vlada Štrbu a prispeli svojimi spoločnými fotografiami. Opustil nás Tatranec Janko Čižík. Citáty známych osobnosti. Zase Adam Ondra o svojej novej knihe čo chystá. Niečo okolo Everestu s Boningtonom či Ivanom Fialom. Spomienka na otca Laca Kulangu spomína jeho syn Palo. Horský vodca je názov nového film Paľa Barabáša a hneď ďalší s názvom Dhalágirí na DVD. A to je tak v kocke všetko čo nájdeš v tomto foto dokumente.

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2022 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

NIEČO ČO SA DO FOTOALBUMU NEDÁ VLOŽIŤ

Mount Everest - iný pohľad.

V tieto dni koluje prezentácia o Mount Evereste k príležitosti 70.výročia výstupu ľudí na jeho vrchol. Bol to Edmunt Hillray ktorý stál ako prvý na streche sveta 29.mája 1953 spolu so šerpom Tenzingom Norvayom. No a nakoľko žijeme v reálnom kapitalistickom svete - i z výtupu na Mount Everest sa spravil slušný biznis - kto má peniaze, môže všetko, aj sa zúčastniť expedície na vrchol tejto osemtisícovky.

A takto to veľmi často dopadne - pozri pripojenú prezentáciu - a o ekológii ani nepíšem. Ta je tak dobrá do školských lavíc, kde pani učiteľky rozprávajú deťom, že treba papieriky dávať do krabice A, plastové sáčky do krabice B atď. No pre zbohatlíkov na Mount Evereste to neplatí! Veď nebuďte smiešny, oni predsa žiadne pravidlá ekologického správania nemusia dodržiavať.

Nuž asi takto - Čo je dovolené bohovi, nie dovolené volovi - obyčajným ľuďom!

Tak príjemné pozeranie snímok z Mount Everestu prajem každému čitateľovi tohto môjho príspevku čo som mal v emailovej pošte. No teraz zisťujem, že ta prezentácia sa nedá vložiť ani sem. Tak si musíš na ten odkaz klinúť a stiahnuť si to.

 

 

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2023

Toto je už šieste pokračovanie kadečoho možného okolo hôr a tak nie len okolo Mount Everstu, ale tak celkovo o horách a o prírode z celého sveta a nie len tu z našich hôr. Nebudem sa rozpisovať ako vyššie o roku 2022, ale treba sa pozrieť do toho môjho fotoalbumu, alebo teda foto dokumentu z rôznych hôr sveta, alebo rôznr zaujímavosti o horolezectve či vysokohorskej turistike. Nájdeš aj rôzne spomienky nie len na Vladina Štrbu, ale na iných známych osobnosti z hôr. Tiež nové rôzne citáty osobnosti nie len z oblasti hôr. Nové knihy. Výstrižky z časopisov. Kde zas vyliezol Peťo Hámor s partiou v toku 2023 napríklad.

V tomto foto dokumente je už 300 príspevkov a tak som ho uzavrel. To nebolo ešte ani v jednom s týmto názvom, no bude pokračovanie, lebo verím, že do konca roka sa toho nahromadí a treba o tom písal, dať to na verejnosť aj keď neviem či toto všetko niekto číta. Nevidím nikde pod žiadnym príspevkom nejaký komentár.

Kto má záujem, tu je odkaz na ten dokument :

A ZASE NIEČO OKOLO EVERESTU 2023-01 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

FACEBOOK - VLADO ŠTRBA 2023

Voľakedy tam bolo všetko, všetko čo tam Vladino vložil, kde všade bol a komplet úplne všetko o Everest Hard Way Slovak expedition 2016 + 2017. Čo tam je dnes, vie len ten čo chodí na fejsbuk. Kto tam nechodieva, nieje tam prihlásený tak nevie nič. Písal mi jeden kamarát z Hodonína, či sa na fejsbuku práve to tej jeho Expedícii Everest sa dá niečo pozrieť. Tak po čase som tam nakukol a stiahol všetko čo som tam našiel, lebo viem už nejaký rok, že všetko čo tam bolo je preč. Z toho čo som tam našiel som vytvoril taký foto dokument, alebo foto album, lebo sa môže stať, že tam o nejaký čas nebude ani to. Škoda, že sa zmazalo všetko okolo expedícii, lebo som chcel do albumu v výstupu podopisovať popisky k fotografiám a už to nieje možné. Tak kto má záujem, tu je Vladinov fejsbuk.

 

FACEBOOK FOTOGRAFIE – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Skúšam či funguje vkladanie komentárov

12. 12. 2023 7:47

Ľudia si nemajú čas na tieto moje otravné zbieranie materiálu o horách z rôznych kútov sveta a písať nejaký komentár už vôbec nieje záujem a možno a skrz otravné klikanie a rôzné fotografie s tým, že niesom robot....

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Tiež skúška...

31. 3. 2023 19:30

...či sa dajú písať komentáre a dajú, tak ak chceš niečo napísať, napíš! ĎAKUJEM!