Choď na obsah Choď na menu
 


Informatika v športe

11. 5. 2016

 

Možno by nikto z Vás nepovedal, že informatika sa dá využiť aj v športe, ale je to tak. Informatika sa v súčasnosti dá využiť v každej oblasti života. V športe ju môžeme využiť napríklad, keď  si chceme pozrieť výsledky nejakých zápasov, prípadne pozrieť aj celý zápas online prostredníctvom livestreamu.

 

 

livestream.jpg

 

IASI  (Medzinárodná asociácia športových informačných systémov ) spája celosvetovú sieť odborníkov z oblasti informačných systémov, knihovníkov, športových odborníkov a manažérov športových knižníc, ako aj informačné a dokumentačné centrá. IASI bola založená v roku 1960 v Ríme. Cieľom tejto spoločnosti je neutralizovanie podvodov v športe používaním rôznych elektronických meračov ( času,rýchlosti...)

 

Povolanie AISI: " Rozvíjať a podporovať hodnotu športových informácií."

 

iasi.jpg

 

 V športe nám počítače pomáhajú s analýzami zápasov, v motošportoch s ich pomocou vieme nasimulovať preteky. Avšak počítače sa uplatnili aj ako „športovci“, keď v roku 1996 po prvýkrát počítačový program IBM Deep Blue vyhral 2 hry zo 6 nad majstrom sveta Garim Kasparovom.

 

kasparov.jpg

 

Technológie sa používajú v každom športe. Vo futbale ,,fantómový rozhodca“ v bránke, ktorý dokáže posúdiť, či bol alebo nebol gól. V hokeji poznáme video-rozhodcu, ktorý takisto rozhoduje v prípade, že ostatní rozhodcovia na ľade si nie sú celkom istí.

 

ref.gif

 

V tenise pomáha ,,jastrabie oko“, ktoré určuje kedy je alebo nie je loptička v oute. V karate  v športovom zápase kumite sa používa svetelná tabuľa, ktorá počíta body.

Takto by sme mohli pokračovať do každého športu a vždy by sme prišli na to, že sa tam stretneme s novými technológiami a využitím informatiky.

 

Zdroje:

http://sm.borec.cz/sport.html