Choď na obsah Choď na menu
 


 

* * * Táto stránka vznikla ako súčasť bakalárskej práce Cinemagraph na Slovensku a má slúžiť na informatívne a vzdelávacie účely. * * *

 

Cinemagraph je špecifický typ obrázku viazaného na digitálne prostredie, najčastejšie prezentovaný prostredníctvom grafického formátu gif. Kým väčšina takéhoto obrázku je statická a pripomína bežnú fotografiu, niektoré menšie časti sú animované. Ide najmä o detaily, ako vlasy vejúce vo vetre, či pohyb šiat, ktoré sa opakujú v nekonečnej slučke a tým vytvárajú charakteristickú ilúziu „rozmrazenej fotografie“.

 

Na tejto stránke získate všeobecný prehľad o cinemagraphoch, gifoch, animácií, či súčasných a budúcich možných využitiach tohto gifového umenia. Taktiež nás môžete kontaktovať so žiadosťou o návod, ako si spraviť vlastné cinemagraphy.

 

Stránka vznikla za účelom priblížiť tento fenomén Slovákom, pretože kým v zahraničí sa cinemagraph čoraz väčšmi využíva v rôznych sférach, najmä marketingu, na Slovensku je o ňom dostupné len minimum informácií.

 

Stránka je súčasťou záverečnej práce A.Burianovej, študentky Mediamatiky a kultúrneho dedičstva na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity. Táto práca, zameraná na popularizáciu cinemagraphu na Slovensku, sa tiež zaslúžila o zavedenie cinemagraphov do ponuky svadobného štúdia LKstudio.