Choď na obsah Choď na menu

HISTÓRIA BASKETBALLU

Prvé hry, ktoré pripomínajú dnešný basketbal už hrali starí Mayovia, ktorí ju nazývali Pok-Ta-Pol a Aztékovia, u ktorých sa nazývala Tlachtli. Cieľom hry bolo, že „hráči“ sa snažili vhodiť loptu koša, ktorý bol umiestnený v určitej výške – obvykle na strome.

Približnú podobu dnešného basketbalu priniesol Dr. James A. Naismith, ktorý zaviedol 13 základných pravidiel v zime roku 1891.

V začiatkoch basketbalu lopta nebola guľatá, ale vajcovitá, podobná rugbyovej, preto, že hru využívali veľmi radi práve rugbysti vo svojom prechodnom zimnom tréningovom období. Hráči však často kôš bránili vlastným telom, dosiahnuť kôš bolo veľmi obtiažne a hra bola nudná. Revolučnú zmenu priniesol opäť J. Naismith, keď loptu vymenil za guľatú, znížil počet hráčov na ihrisku a kôš umiestnil na zábradlie balkóna gymnastickej haly. To nielen zamedzilo hráčom „zakryť“ cieľ, ale hra sa stala atraktívna – pre divákov. Zaujímavý je aj znik basketbalovej dosky. Diváci, ktorý si prišli pozrieť zápolenie dvoch družstiev sa často zapojili do hry a z balkóna dočahovali na vystrelenú loptu, menili jej smer, bránili jej v tom aby padla do koša, alebo naopak, neraz ju tam sami usmernili. Preto Naismith namontoval za kôš veľkú dosku, ktorá bránila divákom zasahovať do hry. Hráči ihneď začali dosku využívať vo svoj prospech a nové techniky streľby hru ešte viac zatraktívneli.

Na olympiáde sa basketbal po prvý krát predstavil v roku 1904 /St. Louis/ a 1924 /Paríž, ešte ako ukážkový šport a do oficiálneho programu bol zaradený v roku 1936 /Berlín/. Štartovalo tu až 21 tímov a basketball naberal na obrovskej popularite. Medzinárodná amatérska federácia basketbalu – FIBA bola založená 18.6.1932 v Ženeve a vtedajšie Československo bolo zakladajúcim štátom.

samolepka-silueta.jpg