Choď na obsah Choď na menu
article preview

Pohár Mariána Koriča, XI. ročník

Výsledky kynologického podujatia

Pohár Mariána Koriča sa konal 29.7. - 30.7.2023 pri OPK Pezinok v spolupráci s PZ Topoľ Budmerice, PS Lindava a PS Valša, ktoré majú pochopenie a podporu pre kynológiu v našom okrese, za čo im patrí všetkým hneď v úvode poďakovanie. Ďalej všetkým, ktorí prikladajú pomocnú ruku pri príprave tejto pomerne náročnej kynologickej akcie. Tak, ako som spomenul pri vlaňajšom ročníku PMK, záujem o túto súťaž každoročne narastá, čo je pre nás potešiteľným momentom, i keď musíme niektorých vodičov sklamať, pretože počet štartujúcich je podľa skúšobného poriadku pri pozdejšom prihlasovaní nemožný, nakoľko tých, ktorých sme vlani nevzali, sa prihlásili v tomto roku už v marci.

V tomto ročníku štartovalo 26 stavačov na oba úseky /LSS + ŠVP/ a v nedeľu pribudlo 7 retrieverov, ktorí si zrealizovali svoju klubovú súťaž na ŠVP s udeľovaním titulov. Pohľad na pole štartujúcich plemien, ktoré v sobotu ráno nastúpili na losovanie, bol pre veľa divákov potešiteľný, pretože si ma li možnosť pri nich vybrať plemená, o ktoré mali záujem.

Na tomto ročníku štartovalo 11 nemeckých krátkosrstých stavačov, 2 pointre, 4 weimarské krátkosrsté stavače, 3 nemecké drôtosrsté stavače , 1 veľký a 1 malý munsterlandský stavač, 3 slovenské hrubosrsté stavače, 1 maďarský krátkosrstý stavač. Nechcem, aby sa to niekoho dotklo, ale boli sme zvyknutí, že maďarských stavačov bývalo viac. Osobne pre mňa bol príjemný pohľad že nastúpili dlhosrstí  jedinci a to malý a veľký munsterlandskí stavači, ktorí nahradili skupinu anglických dlhosrstých stavačov z predchádzajúcich ročníkov.

Kynologické osobnosti na dvojdňovom zápolení samozrejme nechýbali ani v tomto ročníku, ale najpotešiteľnejší bol pohľad na osem vodičiek s ich štvornohými jedincami ako Z. Kolušová s MMS, J. Ptáčková s WKS, Z. Kováčová s MKS, A. Sabová Juričeková so SHS, D. Bezáková s NKS, B. Spustová s NKS, P. Rusková s WKS, P. Rusnáková s POI. Musím ženám skutočne zablahoželať, nakoľko pri pohľade na výsledky ani jedna nevypadla.

Pri pohľade na úspešnosť psov /stavačov/, kde 2 skúsení vodiči odstúpili zo súťaže, 2 ukončili iba vodné disciplíny a celkovo 22 jedincov skončilo vysoko v prvých cenách, možno hovoriť o dobrej príprave psov s ich majiteľmi. Vyrovnanosť výkonov pri podrobnejšej analýze môžeme konštatovať za výbornú, každý prizerajúci mal možnosť porovnať jednotlivé výkony a plemená. Samozrejme, že to športové šťastie musí byť pre všetkých, ale víťazom môže byť iba jeden. Pre všetkých, ktorí sa rozhodli pre lesné disciplíny, je napínavý  záujem pri prenášaní líšky cez prekážku a práca na pofarbenej stope srnčej zveri, kde štartujú vodiči ako oznamovači alebo hlásiči. Na oznamovaní úspešne skončili vodiči p. Sabová, Juričeková A., Sabo M., Kriek R.so svojimi SHS a iní ďalší vodiči. Ako hlásičov viedli Banás L. st. a Goldschmidt J., obaja s chovnými jedincami NKS, ku ktorým sa pridal i p. Timár T. zo Šale, pokiaľ hovoríme o chovných jedincoch NKS, ktorý tak isto vysoko bodoval.

Najúspešnejšou vodičkou okresu Pezinok bola Zuzana Kolušová zo Svätého Jura so svojou malou munsterlandskou stavačkou, ktoré získali plný počet bodov v lese bez oznamovača. Nebyť trojek na vode, bola by sa vsunula do prvej päťky. 

Celkovým víťazom bola suka NDrS  FINA od Hudeca – vodič Krajčovič Dušan, Cífer  - 374 b. I. c., najlepšia práca na vode.

Druhý bol pes  NDrS  GROLL od Hudeca -  vodič  Hudec Patri , Veľké Bedzany – 371 b. I. c., najlepšia práca v lese.

Tretí  bol pes SHS   PIERKO Dru-Wyd -  vodič  Sabo  Marek, Králová pri Senci- 371 b. I. c.

Štvrtá bola suka NKS   BEKY z Oravských lesov - Ing. Jurčák Ondrej, Veľké Zálužie - 364 b. I. c

Piata bola suka NKS EBBY z Pečeňadských rovin - Bartovič Adam, Pečeňady -  363 b. I. c.

Čo sa týka odmeňovania vodičov, ako sme si zauživali, každý, aj ten menej úspešný, dostáva ceny. Víťaz PMK p. Krajčovič Dušan dostal guľovnicu W-308, druhý v poradí p. Hudec Patrik mikrovlnku, tretí p. Sabo Marek elektrický varič. Ostatní v poradí obdržali sklenené súpravy s poľovníckou tématikou, čiapky, obojky, vodítka, dobré vína na zohriatie po príchode domov a krmivá pre psíkov. 

I keď úspešnosť v prevažnej miere bola vysoko v prvých cenách, pri konzultácii s rozhodcami a pohľade na rozhodcovské tabuľky musíme poukázať aj na slabé stránky psíkov a ich majiteľov, a to bolo predovšetkým sliedenie v tŕsti, prinášanie líšky cez prekážku, správanie na stanovišti a chuť do práce s líškou, čo sú podľa mňa hlavné výcvikové disciplíny.

Na záver ako v úvode treba v neposlednej rade poďakovať vodičom za ich korektné vystupovanie pri predvádzaní, čím prispeli k zdarnému priebehu tejto súťaže.

  Zaznamenal a zapísal: Marián Korič, predseda kynologickej komisie OPK Pezinok

 
 

Náhľad fotografií zo zložky Pohar MK XI.r.

Kontakt

OPK Pezinok

Šúrska 5
Modra, 900 01

Stránkové dni:
Pondelok: 12:00 - 14:00
Streda: 12:00 - 14:00

0903 700 193

pezinok@opk.sk