Egypt
Egypt (arab. مصر Misr) dlhý názov Egyptská arabská republika, je severoafrická arabská krajina.
Egypt je turisticky atraktívna prímorská krajina pri Stredozemnom a Červenom mori. Pamiatky svetového významu sú chránenéUNESCO. Z obdobia starovek sú najvýznamnejšími pyramídy v Gíze, Údolie kráľov, chrámy v Karnaku, Luxore, Abú Simbel; z obdobia stredoveku (mešity). Problémom zostáva hospodárska zaostalosť, autoritatívny režim s nedostatkom demokracie a islamský radikalizmus. Hlavné mesto je Káhira. Uradný jazyk je arabčina.
Zo severu ju ohraničuje Stredozemné more, zo západu hranica s Líbyou, z juhu Sudán, z východu Červené more, Akabský záliv oddeľuje Sinajský polostrov od Saudskej Arábie . Najkratšia je hranica s Izraelom a pásmom Gazy (Palestínske okupované územia).
Hlavné mesto Káhira (aglomerácia 15 mil. obyvateľov) a druhé najväčšie mesto Alexandria ležia v delte najväčšej egyptskej riekyNíl.
- Členstvo v organizáciách: OSN, OAJ, LAS, OAPEC
- Poloha: 25° – 36° v. d.; 22°–32° s. š.
- Územie: púšte 96 %, poľnohospodárska pôda 2,6 %, mestá 0,8 %, vodné plochy 0,6 %
Egypt má dlhú a bohatú minulosť. Najvýznamnejšie pamiatky pochádzajú zo sklonku paleolitu, kedy sa usadili v údolí Nílu prví lovci-zberači. Neolit začína v Egypte najneskôr v 6. tisícročí pred Kr. Zhoršovanie klimatických podmienok (pokračujúce vysušovanie Sahary) má za následok koncentráciu obyvateľstva do údolia Nílu. Okolo 4. tisícročia prichádza k dôležitým sociálnym a kultúrnym zmenám, neolit vystrieda chalkolit. Potreba vysporiadania sa s každoročnými záplavami, ktoré prinášali životodarné úrodné bahno má za následok budovanie rôznych odvodňovacích a zavodňovacích kanálov, vrstva kňazov má na starostikalendár a predpovede. Z vrstvy bojovníkov a kňazov sa vyčleňuje vládca - neskôr nazývaný faraón. Vznik miest, doklady diaľkového obchodu, prvé piktografické hieroglyfické písmo, postupné zjednocovanie Egypta je začiatkom starovekých dejín Egypta.
Oázy : Oáza (z gr. ὄασις) je izolovaná oblasť vegetácie v púšti, obyčajne obklopujúca prameň alebo iný vodný zdroj. Poloha oáz bola strategicky dôležitá pre obchod a dopravu v púštnych oblastiach. Karavány si museli v oázach dopĺňať zásoby vody apotravín. Z tohto dôvodu mala politická alebo vojenská kontrola oáz kľúčový význam ovládnutie obchodu na danej ceste.
Staroveký Egypt bol veľmi rozmanitý!
Múmie : Vedeli ste, že slovo múmia je arabského pôvodu? V arabčine označuje živicu, vzácny druh používaný ako Byť zabalzamovaný si dovolili byť iba bohatí. Keď odborníci balzamovali mrtvolu mysleli si, že srdce je v tele hlavné a preto mozog vybrali cez nos.
Egyptská kuchyňa to sú tradičné arabské jedlá. V krajine je zakázané jesť bravčové mäso a piť alkohol. Základom miestnych jedál je ryža, pšenica a zelenina, skopové, kozie a jahňacie mäso, hydina (kačky, husy, holuby) a samozrejme čerstvé ryby z Nílu i zo Stredozemia a Červeného mora.
Čo sa týka typického egyptského jedálničku, tak na raňajky tu dostanete fazule, vajíčka, nakladanú zeleninu, džem a syry. K obedu sú podávané najrôznejšie polievky a ako príloha k mäsu sa okrem ryži alebo fazulí podáva čerstvá alebo nakladaná zelenina a nekvasený chlieb nazývaný pita. Takmer v kažkom jedálničku nájdete grilované kura. Typickou večerou je v Egypte zeleninová polievka, ďalším chodom je korené mäso alebo ryby. Ako
zákusok býva podávané najrôznejšie ovocie, ktoré je v tejto oblasti naozaj dostatok - banány, pomaranče, fíky, guava či ďatle, a to čerstvé alebo sušené. V súčastnej dobe je vo veľkých hoteloch ponúkaná i európska kuchyňa.
Pokiaľ budete chcieť zahnať smäd, skúste miestne pivo Stella alebo tmavé pivá Marzen a Aswanli. Pochutnať si môžete i na vínach - buď môžete ochutnávať tie miestne alebo drahé zahraničné. Miestne vína poznáte podľa tradičného názvu - napríklad Pharaon, Nefertiti alebo Cleopatra.
Najviac s tu však popíja čaj. Býva podávaný teplý, slabý, v malých pohárikoch, a to buď čierny alebo mätový. Rubínovo červený a veľmi osviežujúci nápoj zo sušených kvetov ibišku (karkadé) Vás osvieži rovnako studený, ovšem Egypťania ho popíjajú i vrelý. Egypťania si zakládajú i na pití kávy. Najčastejšie pijú výrazne silnú a veľmi sladkú kávu "zjada". Stredne sladkou alternativou je "mazbut", a "sádeh" je káva celkom vrelá.
Pre tých z vás, ktorý budete chcieť ochutnať typické egyptské špeciality, uvádzame niekoľko príkladov:
kebab - kúsky mäsa na grilovacej ihle
falafell - korenené karbonátky z cizrny
kofta - vyprážané pikantné kuličky väčšinou z mletého jahňacieho mäsa, korenené koriandrom
švarmu - jahňacina opekaná na zvislom ražni, odkrajované tenké plátky sa podávajú so šalátom (napr. z červenej repy alebo uhoriek) a chlebom pita
molocheja - zeleninový vývar ochutení cesnakom, korením, koriandrom
tabúla - drvená pšenica zmiešaná s mätou, petržlenom, nadrobno nakrájanými paradajkami a cibuľou
támija - vyprážané korenené fazuľové cesto so zeleninou a petržlenom
báklava - vrstvy maslom nasiaklého lístkového pečiva,ktoré sú preložené orieškami a medom.
Egyptská hudba :
https://www.youtube.com/watch?v=khNZswe_Lpk
https://www.youtube.com/watch?v=f4izWydINP8
!Ďakujem za pozornosť!