Choď na obsah Choď na menu
 


Terapie

SKENAR TERAPIA

 

Čo je SKENAR? (ang. SCENAR) 

Self Controlled Energo Neuro Adaptive Regulator. Je to "prístroj, ktorým sa v podkoží aktivujú receptory a všetky typy nervových vlákien. Z podkožia je impulz vedený do príslušného centra v mozgu. Tu sa informácia spracuje a spätne sa vyšle korekčný signál do príslušných oblastí s následným vylúčením neuropeptidov. Pôsobenie prístroja vedie k úprave lokálnych aj celkových chemických reakcií buniek s následným upravením ich funkcie, t.j. vedie k procesu uzdravovania organizmu."

 

História SKENAR

Skenar vyvinuli Sovietski vedci v 70. rokoch pre kozmonautov aby sa mohli v kozme liečiť sami, bez liekov. V 80. rokoch sa štyria doktori začali o to zaujímať viac a postupne tento prístroj vylepšili a začali používať v medicíne. Jeden z nich prof. Revenko, ktorý tento prístroj začal v medicíne využívať a v súčastnosti túto terapiu školí aj v zahraničí. V Rakúsku, Nemecku a Rusku sa na niektorách lekárskych fakultách vyučuje SKENAR terapia ako súčasť medicínskej výuky. Pre zaujímavosť, SKENAR je súčasťou výbavy nemeckých záchranárskych tímov a je rozšírený aj v USA.  

 

My chodíme na Skenar terapiu do Centra regenerácie a prevencie chorôb do Rovinky k Niké Mozsnyák. Danko začal postupne po prvých terapiách plakať, neskôr sa smiať, viac sa rozhýbal s nožičkami, ručičkami, krajšie si začal držať hlavičku. Tie pokroky čo Danko začal robiť nám robili veľké úsmevy na našich tvárach. K Niké chodíme 5krát do mesiaca a začali sme skenarom pracovať už aj doma.  Viac informácií o skenar terapii a o Dévény terapií sa dozviete na stránke www.skenarterapia.sk samozrejme dozviete sa tam aj o iných formách terapií.

 

****************************************

DÉVÉNY METÓDA

 

Čo je DÉVÉNY metóda?

Táto komplexná metóda sa úplne odlišuje od klasickej fyzioterapie. Nie je rozvíjaním doposiaľ známych postupov. Klasické metódy (Vojta, Bobath, Katona..) vznikli z myšlienok ľudí bez pohybového vzdelania. Na rozdiel od nich auotrka DSGM - Dévény špeciálna manuálna technika - gymnastická metóda, Anna Dévény (maďarská fyzioterapeutka a trénerka  modernej gymnastiky) vypracovala tento systém na základe  praktických pozorovaní a ich zovšeobecnení do teórie a v r. 1976 prvýkrát uplatnila na deťoch s novorodeneckou hypoxiou a ortopedickými problémami. Táto metóda je aj dnes systémom aplikovateľným rovnako u dospelých ako aj u detí. Nerobí zázraky, len dostane z ľudského organizmu maximum.

 

Dve veľké oblasti pôsobenia metódy:

1/ SMT - špeciálna manuálna technika

SMT je ručná technika ošetrenia svalov a šliach, ktorá nie je totožná s masážou. Zatiaľ čo masáž sa vykonáva v uvoľnenej pozícií na reflexných svaloch, SMT sa robí na svaloch v tzv. pasívnom napätí v neustále sa meniacich polohách, aj v pohybe, dôkladným ošetrením svalov, svalovo - šľachových prechodov a šliach. Predchádza a odstraňuje technické prekážky svalstva (kontraktúry, skrátenie a stuhnutie), snaží sa o normalizáciu patologických pozícií svalov a spôsobuje priamu stimuláciu nervovvého systému.

2/ SRG - špeciálna rozvojová gymnastika

Vhodná na rozvoj pohybu u detí a dospelých s priemernými schopnosťami. Jej použitie za účelom korekcie chybných pohybových návkov je AAG - aplikovaná analytická gymnastika, ktorou sa sa dajú upraviť pohybové problémy či už individuálnym cvičením alebo skupinovým cvičením na hudbu.

 

Dve najčastejšie formy ošerenia sú:

- statické ošetrenie

Dieťa sa počas ošetrenia nachádza v kľudovej polohe (na chrbte, na boku, na bruchu, v sede ...) zodpovedajúcej jeho veku, ošetruje sa jedna svalová skupina.

- dynamické ošetrenie

SMT sa vykonáva v pohybe zodpovedajúcom veku dieťaťa (otáčanie, gúľanie, plazenie, lezenie...) V tomto prípade sa pôsobí na viacero svalových skupín súčasne.

 

Dĺžka ošetrenia: 30 - 60 minút

Terapia nezasahuje príliš do biorytmu dieťaťa a rodiny. Nezaťažuje dieťa neprirodzeným spôsobom. Terapiu vykonáva odborne spôsobilý fyzioterapeut a tak zodpovednosť za liečbu sa nepresúva na rodiča. Počas terapie sa neaplikujú také polohy, ktoré nie sú povolené ani u zdravých detí.

Bolesť a plač:

Bolesť je signalizátor, ktorý poukazuje na chyby organizmu a preto je potrebné počas ošetrenia nájsť citlivé oblasti lebo ich ošetrením prebieha liečenie. Pomaly opatrne aplikovanou technikou sa dá bolesť minimalizovať alebo sa dá jej často vyhnúť. Ošetrenie je po uvoľnení kontraktúr stále menej bolestivé a deti objavujú radosť z pohybu 

 

Na Dévény terapiu sme Danka začali nosiť tak tiež do Rovinky v decembri minulého roku 2015. Danka pomalinky učia kotúlať sa, plaziť sa. Cvičia s ním dve terapeutky Anikó a Csilla v dĺžke asi 60min. Dévény terapiu absolvuje Danko už stabilne každý mesiac aspoň 4-5 krát do mesiaca a terapeutky Anikó a Csilla nás učia ako máme pomôcť doma Danko my jeho rodičia. Na šťastie si Danko terapiu užíva keďže je to celé hravou formou aspoň zatiaľ pre Danka.

Bobath koncept - NDT (Neurodevelopment treatment)

Bobath koncept je terapeutický rehabilitačný postup vyvinutý lekárom Karlom Bobathom(neurológ, pediater) a jeho manželkou fyzioterapeutkou Bertou Bobath. Koncept je neustále rozvíjaný na základe nových poznatkov o motorickej kontrole, neurálnej plasticite a biomechanike.

Táto medzinárodne uznávaná metóda sa zameriava na riešenie porúch CNS (centrálneho nervového systému) u detí a dospelých a roztrúsenej skleróze.

Terapia nie je založená na striktne určených postupoch, naopak je pre terapeuta veľmi flexibilná a založená na jeho aktívnom vnímaní aktuálneho stavu a analýzy funkčných schopností pacienta. Princíp terapie sa dá vyjadriť Bobathovým výrokom „My pohyby neučíme, my ich robíme možnými“. Cieľom terapie nie sú pasívne pohyby pacienta, ale terapeut využíva účinné terapeutické princípy, aby podporil schopnosť pacienta prevziať aktivitu nad svojimi pohybmi. Pacient pritom dostáva len takú podporu, aká je nevyhnutne potrebná. Cieľom terapie je odstránenie spasticít, ktoré sú často považované za neodvratné, ako napr. následky mozgovej príhody. Celý proces smeruje k samostatnosti a obnove pohybov.

Terapiu sme začali cvičiť v rehabilitačnom centre Tetis s fyzioterapeutkou Katkou Bučekovou. Chodime tam pravidelne dva krát do týždňa. Samozrejme terapiu cvičíme aj doma aby si Danko stále viac a viac posilňoval krk vďaka čomu sa neskôr naučíme postupne sedieť, plaziť sa,a koniec koncov dúfam že aj chodiť.