Choď na obsah Choď na menu

Choroby prenosné na človeka

4. 2. 2015

Choroby prenosné na človeka

Výhoda chovu morčiat spočíva aj v tom, že je len málo chorôb, ktoré sú prenosné z morčaťa na človeka a naopak. Väčšinou platí: oni majú svoje choroby a my svoje. Aj pri prenosných chorobách sú ohrození jedinci s oslabenou imunitou, príp. starší ľudia a deti, na dospelé zdravé osoby sa zväčša ani tieto choroby neprenesú.

Mykóza (pleseň)
Prenos na človeka v 30 až 60% (zo všetkých chorôb najviac). Morča separujte od detí a starších ľudí, nech sa o neho stará len jeden dospelý zdravý člen domácnosti až do jeho vyzdravenia. Po manipulácii s morčaťom si treba umyť ruky. Až 35% dlhosrstých morčiat patrí medzi nosičov bez príznakov. 
Rovnako človek s plesňou by sa nemal morčaťa dotýkať, hoci najrozšírenejší ľudský druh plesne je na morčatá neprenosný, ale nikdy neviete, čo máte.

Svrab
Uvádzam ho tu, hoci k nákaze môže dôjsť len u ľudí s extrémne oslabenou imunitou, ako s AIDS, po chemoterapii a pod. Obyčajní ľudia ani deti sa ho nemusia báť. Ak sa svrab na človeka prenesie, nemnoží sa, nekladie vajíčka a samovoľne zmizne za 4 týždne od vyliečenia zvieraťa, alebo od prerušenia kontaktu s ním. U človeka sa prejavuje svrbivými vyrážkami.

Dravčík (roztoč viditeľný voľným okom)
U morčaťa vyzerá ako pochodujúce lupiny. Žije na povrchu kože a živí sa šupinami. K nákaze človeka dochádza pri 20 - 40%. Spôsobuje svrbivé začervenalé škvrny a vyrážky.

Gardióza (jednobunkový prvok žijúci v čreve)
Spôsobuje hnačky. Nie každá hnačka u morčaťa samozrejme znamená gardiózu. Musí sa potvrdiť viacnásobným vyšetrením stolice, pretože cysty sa nevylučujú pravidelne. Cysty v stolici zamorujú okolie a na človeka či iné morča sa prenáša cez ústnu dutinu.

Kryptosporidióza (druh kokcídií, parazit v tenkom čreve)
Takisto spôsobuje hnačky. Môže sa preniesť cez cysty vylučované v stolici na ľudí s oslabenou imunitou, deti mladšie ako 3 roky a starších ľudí. U zdravého človeka prebehne skryte alebo vo forme niekoľkodňových hnačiek.

Borelióza a kliešťová encefalitída
Nepredstavujú riziko priamo od morčaťa, ale od prisatých kliešťov. Preto pri ich odstraňovaní je vhodné použiť klieštiky a pod. a vybraté kliešte nerozmačkávať rukou.

 

Prenos z človeka na morča je vzácnosťou. U nás časté choroby ako prechladnutie, nádcha, chrípka a iné virózy morčatá nedostanú. Preto ani nie je dôvod, aby človek s chrípkou sa nemohol maznať s morčaťom. Človek môže nakaziť morča skôr bakteriálnymi infekciami ako salmonelózou, či bakteriálnym zápalom pľúc.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.