Choď na obsah Choď na menu
 


Pochválený buď Pán Ježiš Kristus! 

 

Homília Svätého Otca počas vešpier:

"Všetci potrebujeme nádej"

slavnost-nanebovstupenia-pana.jpg

Pápež František 9. mája predsedal druhým vešperám slávnosti Nanebovstúpenia Pána po tom, ako vyhlásil bulu k Jubilejnému roku 2025. V homílii sa zameral na „nádej“: „Potrebuje ju naša doba, ktorá sa občas vlečie v šedi individualizmu a v ‚prežívaní‘. Potrebujú ju mladí ľudia, starí ľudia, chorí, stvorenie, ľudia a národy“. Svätý Otec vyzval veriacich, aby sa „stali spevákmi nádeje v civilizácii poznačenej prílišným zúfalstvom. Rozsievajme láskavosť“.


Drahí bratia a sestry!

Za radostného spevu Ježiš vystúpil do neba, kde sedí po pravici Otca. On - ako sme práve počuli - pohltil smrť, aby sme sa my stali dedičmi večného života (porov. 1 Pt 3, 22 Vulg.). 

Nanebovstúpenie Pána teda nie je odlúčením, odstupom, odchodom od nás, ale je naplnením jeho poslania: Ježiš zostúpil k nám, aby sme my mohli vystúpiť k Otcovi; zostúpil, aby nás vyniesol hore; zostúpil do hlbín zeme, aby sa nad nami otvorilo nebo. Zničil našu smrť, aby sme mohli získať život a to navždy.

Toto je základ našej nádeje: Kristus vystúpil do neba a prináša k Božiemu srdcu naše človečenstvo plné očakávaní a otázok, „aby sme mali pevnú nádej, že ho ako jeho tajomné telo budeme nasledovať do nebeskej vlasti, kam nás predišiel on, naša hlava, a pôvodca našej spásy“ (porov. Prefácia nanebovstúpenia).

slavnost-so-svatym-otcom.jpg

Bratia a sestry, práve túto nádej, zakorenenú v Kristovi, ktorý zomrel a vstal z mŕtvych, chceme osláviť, prijať a zvestovať celému svetu v nadchádzajúcom Jubileu, ktoré je už za dverami. Nie je to len jednoduchý, povedzme iba ľudský optimizmus alebo pominuteľné očakávanie spojené s nejakou pozemskou istotou, to nie. Je to skutočnosť, ktorá sa už naplnila v Ježišovi a ktorá sa aj nám dáva každý deň, kým nebudeme jedno v objatí jeho lásky.

„Kresťanská nádej,“ píše svätý Peter, „je neporušiteľné, nepoškvrnené a nevädnúce dedičstvo“ (1 Pt 1, 4). Kresťanská nádej nás podopiera na životnej ceste, aj keď je kľukatá a únavná; otvára pred nami cesty budúcnosti, keď nás rezignácia a pesimizmus chcú držať v zajatí; umožňuje nám vidieť možné dobro, keď sa zdá, že zlo má navrch. Kresťanská nádej nám vlieva pokoj, keď srdce ťaží neúspech a hriech; umožňuje nám snívať o novej ľudskosti a dodáva nám odvahu pri budovaní bratského a pokojného sveta, keď sa zdá, že to nestojí za námahu. Toto je nádej, dar, ktorý nám Pán daroval v krste.

homilia-svateho-otca.jpg

Milí moji, keď sa Rokom modlitby pripravujeme na Jubileum, pozdvihnime srdce ku Kristovi, aby sme sa stali spevákmi nádeje pre civilizáciu, ktorá je poznačená príliš veľkým zúfalstvom. Svojimi gestami, slovami, každodennými rozhodnutiami, trpezlivosťou zasiať kúsok krásy a láskavosti, nech sme kdekoľvek, chceme spievať o nádeji, aby jej melódia rozochvela akordy ľudstva a prebudila v srdciach radosť a aby prebudila odvahu objať život.

Potrebujeme totiž nádej, potrebujeme ju všetci. Nádej nesklame, nezabudnime na to. Potrebuje ju spoločnosť, v ktorej žijeme, často ponorená len do prítomnosti a neschopná hľadieť do budúcnosti; potrebuje ju naša doba, ktorá sa neraz unavene vlečie v šedi individualizmu a „prežívania“; potrebuje ju stvorenie, ťažko zranené a znetvorené ľudským sebectvom; potrebujú ju ľudia a národy, ktoré čelia zajtrajšku zaťaženému obavami a strachom, zatiaľ čo nespravodlivosť s aroganciou pretrvávajú, chudobní sú zavrhovaní, vojny rozsievajú smrť, poslední stále zostávajú na konci zoznamu a sen o bratskom svete sa môže zdať ako prelud. Potrebujú ju mladí ľudia, často dezorientovaní, ale túžiaci žiť naplno; potrebujú ju starí ľudia, ktorých kultúra výkonnosti a odmietania už nevie rešpektovať a počúvať; potrebujú ju chorí a všetci tí, ktorí sú zranení na tele i na duchu a ktorým môže naša blízkosť a starostlivosť priniesť úľavu.

A napokon, drahí bratia a sestry, aj Cirkev potrebuje nádej, aby keď zakúša ťarchu únavy a krehkosti, nikdy nezabudla, že je Kristovou nevestou, milovanou večnou a vernou láskou, povolanou strážiť svetlo evanjelia, poslanou odovzdávať všetkým oheň, ktorý priniesol a raz navždy zapálil Ježiš vo svete.

zbor-kardinalov-pri-slavnosti.jpg

Každý z nás potrebuje nádej: naše niekedy unavené a zranené životy, naše srdcia túžiace po pravde, dobre a kráse, naše sny, ktoré žiadna temnota nemôže uhasiť. Všetko v nás i mimo nás volá po nádeji a hľadá, aj keď o tom nevie, Božiu blízkosť. „Zdá sa nám,“ hovorieval Romano Guardini, „že náš čas je časom vzdialenosti od Boha, v ktorom sa svet zapĺňa vecami a Pánovo slovo sa vytráca; hovorí však: ‘Ak však príde čas - a on príde, po prekonaní temnoty -, v ktorom sa človek spýta Boha: ‚Pane, kde si teda bol?‘, potom opäť počuje odpoveď: „Bližšie k vám než kedykoľvek predtým! Možno je Boh bližšie našej ľadovej dobe ako baroku s pompéznosťou jeho kostolov, stredoveku s hojnosťou jeho symbolov, rannému kresťanstvu s jeho mladíckou odvahou tvárou v tvár smrti. [...] Očakáva však [...], že mu zostaneme verní. Z toho by mohla vzniknúť viera nemenej platná, ba možno čistejšia, v každom prípade intenzívnejšia, než bola v časoch vnútorného bohatstva“ (R. GUARDINI, Prijať samých seba, Brescia 1992, 72).

Bratia a sestry, nech nám zmŕtvychvstalý a nanebovstúpený Pán dá milosť znovuobjaviť nádej, zvestovať nádej, budovať nádej.

 

zdroj: vaticannews.va 


Aktuality

 

20. 4. 2024

Otvorenie sezóny a požehnanie motocyklov 2024

/ Rubrika: Aktuality

V stredu 08. mája 2024 bude otvorenie Motorkárskej sezóny a požehnanie motocyklov. Akcia začína o 11.00 hod. na nádvorí pred kostolom sv. Ondreja v Chmeľnici ako každý rok. Samozrejme do tejto akcie sa môžu zapojiť iba tí, ktorí majú svoj stroj v poriadku po zákonnej stránke: prihlásený, zaplatená poistka ako aj platné STK a zároveň sú držitelia vodičského oprávnenia k tomuto stroju na ktorom prídu.
Žiadne deti a babety a „krosky“!!! Priniesť dobrú náladu a potom sa spraví výjazd!

 
Celý príspevok

14. 4. 2024

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ NA KAPITULE 2024

/ Rubrika: Aktuality

Srdečne vás všetkých pozývame prežiť s nami Deň otvorených dverí v našom kňazskom seminári. Tešíme sa na vás.

 
Celý príspevok

14. 4. 2024

CARLOVA KVAPKA KRVI

/ Rubrika: Aktuality

Pozývame niekoľkonásobných, no najmä prvodarcov krvi ako aj širokú verejnosť na celodiecézne podujatie pod názvom CARLOVA KVAPKA KRVI pri príležitosti  33. výročia narodenia Bl. Carla ACUTISA – prvého mileniála, ktorý bol vyhlásený za blahoslaveného.

 
Celý príspevok

7. 4. 2024

2. veľkonočná nedeľa (Nedeľa Božieho milosrdenstva)

/ Rubrika: Aktuality

Jedno srdce a jedna duša, vydávanie svedectva o zmŕtvychvstaní a fakt, že nikto nebol v núdzi, nám predstavujú ťažiskové momenty tejto správy. Je to stručný opis štýlu života vyplývajúceho zo skúsenosti viery vo vzkriesenie Ježiša Krista.

 
Celý príspevok

31. 3. 2024

Diecézne stretnutie mládeže 06.apríla 2024

/ Rubrika: Aktuality

Drahí mladí priatelia, spolu s otcom biskupom Františkom Vás pozývame na Diecézne stretnutie mládeže s názvom 99+1. Tešíme sa na Vás v srdci našej diecézy, na Spišskej Kapitule, v sobotu 6. apríla 2024 v čase od 9:30 do 16:00. Pripravujeme pre Vás program, v ktorom nájdete zaujímavé prednášky, diskusiu, aktivity a workshopy. Toto stretnutie môže byť príležitosťou navzájom sa povzbudiť na spoločnej ceste viery.

 
Celý príspevok

21. 1. 2024

Diecézny výstup mladých 27.január 2024

/ Rubrika: Aktuality

Ako už býva zvykom, aj túto zimu sme sa rozhodli zorganizovať Diecézny výstup mladých. Naším cieľom sa tentokrát stane Popradské pleso. Stretneme sa v sobotu 27.1.2023 o 8:00 pri zastávke zubačky na Štrbskom Plese. Predpokladaný návrat späť je o 13:00.

 
Celý príspevok

18. 11. 2023

Diecézna adorácia 2023

/ Rubrika: Aktuality

Milí veriaci, srdečne Vás pozývame na diecéznu adoráciu s názvom "Ježišova cesta", ktorá sa bude konať 02. decebra 2023 o 17.00 hod.

 
Celý príspevok

11. 11. 2023

Kurzy prípravy na manželstvo v roku 2024

/ Rubrika: Aktuality

Ak sa chystáte na svoj svadobný deň alebo o ňom ešte len uvažujete, ak máte plnú hlavu predsvadobných príprav, alebo sa okolo svadobných salónov ešte len prechádzate, urobte pre vašu spoločnú budúcnosť ešte niečo, čo váš vzťah posilní. Dajte vašej vysnívanej svadbe ešte jedno kritérium – kvalitnú prípravu.

 
Celý príspevok

5. 11. 2023

BISKUPSKÝ ERB MONS.FRANTIŠKA TRSTENSKÉHO

/ Rubrika: Aktuality

Každý biskup má svoj vlastný erb a tiež motto, ktoré reprezentuje jeho osobu v cirkevnom živote. Nový erb, ktorý bude mať František Trstenský, predstavuje jeho osobný príbeh a duchovné ideály. Symbolizuje osobnú a diecéznu spiritualitu a postavenie v cirkevnej hierarchii.

 
Celý príspevok

29. 10. 2023

DEKANÁTNE STRETNUTIA MLÁDEŽE 25.11.2023

/ Rubrika: Aktuality

V našej spišskej diecéze chceme pozvať mladých na dekanátne stretnutia. Je to aj veľkou túžbou nášho nového diecézneho otca biskupa Františka, aby mladí ľudia aj takto pocítili, že majú osobitné miesto v Cirkvi i vo farnosti, a že sú jej neodmysliteľnou súčasťou. Toto podujatie je súčasťou Týždňa Cirkvi pre mládež na Slovensku.

 
Celý príspevok

22. 10. 2023

GODZONE TOUR 2023

/ Rubrika: Aktuality

Srdečne Ťa pozývame ťa na Godzone tour 2023! Na Godzone tour zažiješ originálny hudobno-tanečný program, vypočuješ si skutočné príbehy ľudí zo života s Bohom, uvidíš inovatívnu video-produkciu a mnoho ďalšieho. VSTUP JE ÚPLNE ZDARMA!

 
Celý príspevok

18. 10. 2023

Misijná nedeľa – 22. október 2023

/ Rubrika: Aktuality

Vo všetkých kostoloch na Slovensku sa v tomto roku bude sláviť Misijná nedeľa 22. októbra. Cirkev je viac ako náš kostol, do ktorého pravidelne chodíme. Cirkev je celosvetové spoločenstvo. Misijnú nedeľu slávia farnosti celého sveta, aj tie najchudobnejšie. Je to najstaršia a najväčšia akcia solidarity na celom svete.

 
Celý príspevok

7. 10. 2023

Ukončenie motrkárskej sezóny

/ Rubrika: Aktuality

Rímskokatolícka farnosť Kolačkov a Chmeľnica Vás srdečne pozývajú na slávnostné ukončenie motorkárskej sezóny s požehnaním medajlónikov sv. Krištofa. Zraz v sobotu 14. októbra 2023 o 13.00 hod. pred kostolom sv. Michala, archanjela v obci Kolačkov.

 
Celý príspevok

30. 9. 2023

Koncert - Kolačkovská kalvária - nedeľa 1.10.2023

/ Rubrika: Aktuality

Srdečne pozývame do Kolačkova na koncert, ktorý sa uskutoční na Kolačkovskej kalvárii v nedeľu 01. októbra 2023 so začiatkom o 15.00 hod.

 
Celý príspevok

30. 9. 2023

Program AMORIS pre manželov v Starej Ľubovni

/ Rubrika: Aktuality

Milí manželia, pozývame vás na Program AMORIS pre manželov zameraný na posilnenie manželstva, lepšie pochopenie manželského partnera a posilnenie vzájomnej dôvery. O deti sa počas programu postarajú animátori. Miesto konania: ZŠ a MŠ sv. Cyrila a Metoda, Štúrova 3, Stará Ľubovňa Dátum a čas: 14. a 15. október, od 14.00 - 17.30 hod.

 
Celý príspevok

30. 9. 2023

NOVÝ DIECÉZNY SPIŠSKÝ BISKUP

/ Rubrika: Aktuality

Dňa 8. septembra 2023, na sviatok Narodenia Panny Márie, vymenoval Svätý Otec František nového diecézneho biskupa pre Spišskú diecézu. Stal sa ním dp. prof. František Trstenský, doterajší farár a dekan v Kežmarku.

 
 
Celý príspevok

1. 5. 2023

Pozvánka od biskupov na Svetové dni mládeže 2023

/ Rubrika: Aktuality

Zakladateľom a prvým usporiadateľom Svetových dní mládeže bol sv. Ján Pavol II.  Jeho cieľom bolo umožniť osobné stretnutie s Kristom, ktorý mení životy; priniesť pokoj, jednotu a bratstvo do krajín a národov prostredníctvom mládeže, ktorá ju zastupuje práve na týchto dňoch. Okrem toho rozvíja aj spôsoby novej evanjelizácie určenej mladým ľuďom.

 
Celý príspevok

1. 5. 2023

Misijná púť detí v Levoči 2023

/ Rubrika: Aktuality

Celodenné podujatie pre deti, ktoré má charakter púte. Koná sa v mesiaci máj. Program tvoria putovanie, piesne, katechéza a spoločná sv. omša. Misijná púť detí je príležitosťou poďakovať koledníkom Dobrej noviny za ich vianočné koledovanie. eRko organizuje púte detí v spolupráci s diecézami, na ktorých území sa nachádzajú pútne miesta.

 
Celý príspevok

1. 5. 2023

Modlitebný deň detí a mládeže za mier a pokoj vo svete

/ Rubrika: Aktuality

Všetkých nás sa dotýka vážna situácia, ktorá dnes ohrozuje pokoj a mier na celom svete, zvlášť teraz na Ukrajine. Panna Mária vo Fatime prosila deti, aby sa modlili sv. ruženec za ukončenie vojny a prevenciu pred novou. Svätý Otec František zasvätil Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Radi by sme v týchto intenciách pozvali všetky deti, mládež a rodiny k modlitbe za pokoj a mier vo svete, za ukončenie vojen.

 
Celý príspevok

25. 4. 2023

Deň otvorených dverí kňazského seminára 2023

/ Rubrika: Aktuality

Srdečne vás pozývame na Deň otvorených dverí - 30.4.2023 - do kňazského seminára.

 
Celý príspevok

16. 4. 2023

Otvorenie sezóny a požehnanie motocyklov 2023

/ Rubrika: Aktuality

V sobotu 29. aprílaa bude otvorenie Motorkárskej sezóny. Akcia začína o 14.00 hod. na nádvorí pred kostolom sv. Ondreja v Chmeľnici ako každý rok. Samozrejme do tejto akcie sa môžu zapojiť iba tí, ktorí majú svoj stroj v poriadku po zákonnej stránke: prihlásený, zaplatená poistka ako aj platné STK a zároveň sú držitelia vodičského oprávnenia k tomuto stroju na ktorom prídu.
Žiadne deti a babety a „krosky“!!!

Priniesť dobrú náladu a potom sa spraví výjazd!

 
Celý príspevok

12. 3. 2023

Posolstvo Svätého Otca Františka na Pôstne obdobie 2023

/ Rubrika: Aktuality

Pôstna askéza je úsilím, vždy povzbudzovaným milosťou, o prekonanie nedostatkov našej viery a toho, čo nám bráni nasledovať Ježiša na ceste kríža. Presne to potreboval Peter a ostatní učeníci. Aby sme hlbšie spoznali Učiteľa a plnšie pochopili a prijali tajomstvo Božej spásy uskutočnenej v úplnom darovaní seba samého z lásky, musíme sa ním nechať zaviesť do ústrania a do výšin, odpútajúc sa od priemernosti a márnosti.

 
Celý príspevok

3. 3. 2023

Pôstna krabička 2023

/ Rubrika: Aktuality

Poslaním zbierky Pôstna krabička je vytvárať príležitosti pre chudobných v krajinách subsaharskej Afriky. Ďakujeme, že pomáhate meniť životy detí k lepšiemu a podporujete ich vzdelanie, zdravie a pravidelné stravovanie. 

 
Celý príspevok

25. 2. 2023

DUCHOVNÁ OBNOVA MEDŽUGORIE

/ Rubrika: Aktuality

Súčasťou a podstatou Medžugoria je každodenný večerný program, ktorý v letnom období začína o 18:00 modlitbou dvoch ružencov a následne svätou omšou. Svätá omša je prekladaná do slovenského jazyka.

 
Celý príspevok

25. 2. 2023

SPOLOČNE DO LISABONU---CEZ RUŽOMBEROK

/ Rubrika: Aktuality

Váhaš, či ísť na Svetové dni mládeže do Lisabonu? Chýbajú ti informácie alebo impulz, aby si sa rozhodol „vstať a vykročiť“? Tak práve pre teba organizujeme stretnutie s názvom Spoločne do Lisabonu… cez Ružomberok, na ktorom ti chceme zodpovedať všetky otázky týkajúce sa Svetových dní mládeže, pozvať ťa zažiť ich s nami a stretnúť sa s tebou pri spoločnej modlitbe a agapé.

 
Celý príspevok

4. 2. 2023

Duchovná obnova pre stredoškolákov a vysokoškolákov

/ Rubrika: Aktuality

Niekedy potrebuje človek vojsť do TICHA - a na nejaký čas odísť z kolotoča tohto sveta. Zamyslieť sa nad svojím vzťahom s Bohom, nad svojim životom, správaním, hodnotami, nad otázkami, ktoré má vo svojom vnútri... (A čas strávený v pokojnom prostredí Spišskej Kapituly ti v tom môže určite pomôcť.)

 
Celý príspevok

4. 2. 2023

Slovensko na kolenách 2023

/ Rubrika: Aktuality

Slovensko na kolenách je modlitebná iniciatíva viacerých kňazov a laikov, ktorí sa chcú každý mesiac stretávať na kolenách v modlitbe pred Pánom. Celá táto myšlienka sa zrodila v modlitbe a túžbe spojiť ochotné srdcia a vstúpiť na pole, ktorého sila je v dnešnom svete málo propagovaná – sila pokánia a modlitby na kolenách.

 
Celý príspevok

28. 1. 2023

List rektora na Nedeľu Katolíckej univerzity 29. januára 2023

/ Rubrika: Aktuality

Štúdium na Katolíckej univerzite v Ružomberku nie je prechádzka ružovou záhradou. Toto nie sú naše slová, ale pochádzajú od našich študentov. Naposledy od absolventky manažmentu Martiny Pulmanovej, ktorá v roku 2022 zvíťazila v Národnej cene za kvalitu a spoločenskú zodpovednosť v kategórii najlepšia diplomová práca.

 
Celý príspevok

28. 1. 2023

DIECÉZNY VÝSTUP MLÁDEŽE NA TÉRYHO CHATU 11.2.2023

/ Rubrika: Aktuality

Ako už býva zvykom, aj túto zimu sme sa rozhodli zorganizovať diecézny výstup mladých. Tentokrát budeme spoločne kráčať Malou Studenou dolinou – naším cieľom bude Téryho chata. Stretneme sa v sobotu 11.2.2023 o 8:00 hod v novom kostolíku v Starom Smokovci (kostol sv. Petra a Pavla), kde budeme sláviť sv. omšu, po ktorej sa začne výstup.
 

 
Celý príspevok

1. 1. 2023

Vianočná koleda - Dar viery

/ Rubrika: Aktuality

Partia kolegov a žiakov z SOŠ technickej  si pre Vás po roku opäť pripravila vianočnú pieseň  „Dar Viery“. V mene celého kolektívu SOŠT Vám prajeme požehnané VIANOČNÉ SVIATKY a šťastný NOVÝ ROK 2023. Užite si sviatky v kruhu najbližších!

 
Celý príspevok