Slovenské jedlá
V tejto rubrike nájdete niekoľko zaujímavých receptov typických slovenských jedál.
Skôr, než začnete čítať samotné recepty, prosím, pripravte si zásteru a kuchársku čiapku!
Bryndzové halušky so slaninkou
SUROVINY NA 4 PORCIE:
-
700 g zemiakov
-
500 g hladkej múky
-
50 g údenej slaniny
-
120 g bryndza
-
1 téglik smotany
-
štipka soli
- Zemiaky očistíme, oškrabeme a najemno nastrúhame.
- Do zemiakov vmiešame múku.
- Cesto ešte osolíme a dobre premiešame.
- Cez sitko s väčšími otvormi potom pretláčame cesto do vriacej osolenej vody.
- Halušky počas celej doby varenia občasne premiešavame. Necháme ich variť asi 10-15 minút, kým nevyplávajú navrch.
- Bryndzu zmiešame so smotanou.
- Slaninu nakrájame na drobnejšie rezance, ktoré potom vysmážame.
- Ešte horúce halušky zmiešame s bryndzou a posypeme slaninou. Polejeme časťou výpeku.
A teraz - dobrú chuť!
Šošovicová polievka
- 200 g šošovice
- 150 g zemiakov
- masť
- bobkový list
- 40 g hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie
- 1 téglik kyslej smotany
- ocot
soľ.
Škvarkové pagáče
Potrebujeme: cca 3dcl mlieka 2 lyžice cukru 1 kocka drozdia 80dkg hl. muky lyžica soli 1/2 čajovej lyžičky ml. čierneho korenia 1vajce - na potretie 3 žltky 40dkg mletých škvariek
POSTUP PRÍPRAVY
Pripravím si kvások - drozdie, cukor a trochu mlieka asi 1 dlc
Ostatné suroviny dám do misy aj s vykysnutým kvásokom a vymiesim cesto. Teda ja nemiesim - mám nato robota :D
Podla hustoty cesta ešte dolejem ak treba mlieko. Cesto je také ťažšie a mastné ale pracuje sa s nim dobre.
Aj robot ho vymieša uplne bez problemov.
Dám do misy
Nechám kysnúť asi 1/2 hod. Cesto vyberiem z misy rozvalkám a prelozim, takto prelozené dám opat do misy dalej kysnúť na 15min. znovu rozvalať a prelozit. Tento postup zopakovat tri krát. štvrtý raz ked vyberáme cesto z misy tak už len rozvalkáme povykrajujeme kolieska a dáme piecť. piekla som na 180stupnov cca pol hodinku. Z tejto dávky mi vyšlo 50ks.
Par odskúšaných veci: ak máte málo skvarkov nevadí, to čo som piekla dnes tiez som nemala dostatok švariek, dala som viacej mliečka. dolievala som kým bolo cesto akurát
tiež som nemala dostatok hl. muky použila som polohrubu pol na pol a cestu to neublížilo :)
Dobrú chuť.