1. Mäso: to predstavuje základnú potravinu, pokiaľ tvrdo trénujete. Vždy by ste mali mať vo svojej chladničke kuracie prsia, hovädzie zadné, poprípade sviečkovicu a bravčové chudé. Ak nakupujete vo väčšom množstve, čo sa javí ako výhodnejšia voľba z hľadiska nákupnej ceny, nakupujte mäso zmrazené. Pokiaľ nemáte problém s dennodenným nakupovaním, odporúčam chladené mäso. Po rozmrazení odporúčam mäso ihneď spracovať a dlho neskladovať.
2. Ryby: ryby a dary mora sú výbornou alternatívou zdroja bielkovín. Aj tu platí, že najlepšia voľba je nákup čerstvých rýb. Ak túto možnosť nemáte, musíte sa uspokojiť s mrazeným produktom, musíte ale počítať so značným množstvom zmrazenej vody. Preferujte losos, tuniak, alebo filety z aljašskej tresky. V prípade nedostatku času vás vždy zachráni konzerva tuniaka vo vlastnej šťave.
3. Vajcia: základný zdroj bielkovín, okrem ľahko stráviteľných proteínov obsahujú vajcia vitamín D, vitamín B12, folát a selén. V minulosti ich konzumácia bola terčom nevôle odborníkov, no dnešné štúdie dokazujú, že ich konzumácia v normálnej forme nemá negatívny vplyv na zdravie, práve naopak.
4. Ovsené vločky: bez ovsených vločiek si neviem predstaviť ráno. Sú ľahko stráviteľné, zasýtia na dlhú dobu a pri príprave s vodou majú nízky glykemický index. Navyše z vločiek môžete pripravovať nekonečnú škálu jedál. Po rozomletí na jemno má rovnaké vlastnosti ako pšeničná múka a tak ich môžete používať ako náhradu pri zahusťovaní jedál, alebo pri príprave racionálnych dezertov.
5. Ryža: kulturisti sú najväčší konzumenti tejto suroviny a preto ju doma musíte mať v zásobe vždy. Za svoj život som kupoval vždy klasickú guľatozrnnú bielu ryžu, no dnešný trh ponúka veľmi veľa druhov a je len na vás, po ktorej siahnete.
6. Cestoviny: sú výborným zdrojom uhľohydrátov v objemovom období. Odporúčam bezvaječné cestoviny vyrobené z celozrnnej múky, poprípade semolinové cestoviny.
7. Mliečne produkty: produkty z mlieka predstavujú špecifickú kategóriu, ktorá nesmie chýbať u žiadneho silového športovca. Tvaroh, jogurt, cottage a mlieko sú pomocníci v boji za väčšiu svalovú hmotu. Uprednostňujte odtučnené produkty, poprípade výrobky so zníženým obsahom tuku. Neodporúčam ochutené produkty, kedy sa z nich stávajú nie príliš vhodné racionálne výrobky pre ich vysoký obsah cukru a tuku.
8. Ovocie: všetky druhy ovocia patria do racionálneho jedálneho lístka a preto ho treba konzumovať. Pokiaľ ste uprostred sezóny zberu ovocia, nakupujte čerstvé kusy, mimo letných mesiacov nakupujte mrazené formy. Výborné sú banány, jablká, pomaranče, ananás, poprípade červené bobuľové ovocie v čerstvej, alebo mrazenej forme.
9. Zelenina: kupujte a konzumujte ju v neobmedzenom množstve. Vplyvom vysokého príjmu mäsa môže časom nastať problém pri jeho trávení a spracovaní. Z tohto dôvodu ju konzumujte s každým „mäsovým“ jedlom, pre zlepšenie činnosti tráviacej sústavy a ochrany hrubého čreva.
10. Orechy a olivový olej: orechy predstavujú zdroj zdraviu prospešných tukov a tak by nemali chýbať v žiadnom jedálničku. Konzumujte vlašské orechy, kešu, arašidy, mandle, alebo lieskovce. Ako zdroj zdravých tukov nemožno považovať pražené a solené arašidy, poprípade iné druhy orechov v rôznych koreniacich zmesiach a cestíčkach. Pri tepelnej úprave jedla, alebo do šalátov používajte zásadne extra panenský olivový olej.
Pokiaľ chcete napredovať, musíte svojmu cieľu podriadiť aj svoj životný štýl a ten začína práve vo vašej kuchyni. Čím skôr toto pochopíte, tým skôr sa môžete dostať na požadovanú úroveň. Tak ako, čo máte vo svojej chladničke práve teraz?