Recepty - Mäsové špeciality
Kurča na spôsob kung-pao
Kuracie prsia - 2 ks
1 Pl škrobovej múčky
5 PL oleja
1 KL ďumbieru
3 PL sojovej omáčky
2 PL worčestrovej omáčky
soľ a burské oriešky
Postup:
Mäso pokrájame na rezance, ktoré posypeme škrobovou múčkou a rýchle opražíme na rozpálenom oleji. Potom pridáme ochutenú zmies a za stáleho miešania podusíme. Na záver pridáme burské oriešky. Podávame s ryžou.
Morčacie prsia zapečené so zeleninou
Materiál:
6 ks morčacích prsíčok naklepať a dať do mlieka, aby zjemneli
3 PL sojovej omáčky a 3 PL oleja zmiešať
15 dkg strúhaného tvrdého syra
1 kyslá smotana
1 viazaničku špargiel – uvariť
Postup:
Pekáč vymazať zmesou sojovej omáčky a oleja, uložiť plátky posolených prsíčok na to poukladať uvarenú šparglu, ale môže byť aj karfiol, alebo cukyna, posypať syrom zmiešaným so smotnou a zvyškom sojovej omáčky a dať zapiecť cca 20 minút.
Zvláštne korenisté mäso
Materiál:
1 kg krátke karé, naklepeme a necháme 2-3 dni stáť v chladničke v nasledovnom náleve, potom opečieme na horúcom oleji. Podávame s ryžou.
Nálev:
5 celých vajec, 1 PL horčice a oleja, po 1 KL soli, mletého čierneho korenia, rasce, majoránu, sladkej a štiplavej papriky, worčestrovej omáčky, kečupu, kari korenia, vegety.
Oheň na jazyku
Materiál:
50 dkg krátke karé
1 vajce
8 dkg. arašíd
2 dkg cesnaku a cibule
soľ, glutasol, feferonka, 1 PL cukru a škrobovej múčky, 1/2 dcl vína a 1/2 dcl vývaru.
Postup:
Mäso pokrájame na kocky,obalíme v škrobovej múčke, soli, glutasole, vajíčku a opražíme na silnom ohni. Pridáme arašidy,ktoré sme predtým namočili. Ďalej feferonky, cibulu a cesnak. Nakoniec mäso zalejeme tmaným nálevom zo sojovej múčky, vína, glutasolu a vývaru. Všetko robíme na prudkom ohni za stáleho miešania. Podávame s ryžou.
Hrbaté mäso
Materiál:
6 rezňov bravčové karé
2 rožky
2 dcl mlieka
4 dkg šampionov
2 vajcia
stredne veľká cibuľa
20 dkg zomletej šunkovej salámy alebo údeného mäsa
15 dkg strúhaného syra
soľ, čierne korenie majoránka
Postup:
Hríby nakrájame a podusíme na cibuľke, rohlíky namočené v mlieku vyžmýkame a zmiešame s udusenými hríbami. Pridáme soľ, korenie, majoranku, vajcia a zomletú salámu alebo udeninu. Rezne naklepeme osolíme a rýchle opečieme na oleji. Potom poukladáme na pekáč dáme na každý rezeň plnku podlejeme s troškou vody. Pomaly dusíme na záver posypeme strúhaným syrom.
Bačovské rezne
Materiál:
60 dkg krátke karé
15 dkg plátkový syr
15 dkg šunky
na obalovanie: hladká múka, strúhanka, vegeta, 0,5 - 1 dcl piva
zmes korenia: po 1 KL soli, čierneho korenia, papriky, mletej rasce a kari.
Olej na vyprážanie.
Postup:
Rezne na okrajoch narežeme, naklepeme a poprášime zmesou korenia. Na každý rezeň položíme plátok syra, šunky, a prichytíme špáradlom. Rezne obalíme v múke, namočíme do vajíčka rozšľahaného s pivom a vegetou a obalíme v strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji.
Bravčové mäso zapekané so zemiakmi
Materiál:
60 dkg bračové karé alebo stehno
1 kg zemiakov
cibuľa
soľ, paprika, čierne korenie, vegeta, vorchestrová omáčka
slanina
lečo
smotana
Postup:
Rezne naklepeme, posolíme, posypeme paprikou, čiernym korením, vegetou a vorchesterskou omáčkou. Uložíme na seba a dáme na 2 hodiny do chladu.
Zemiaky očistíme a nakrájame na 0/5 cm krúžky.
Misu z jenského skla vymastíme olejom a postupne ukladáme, naspodok zemiaky, vrstvu koliečok z cibule, mäso a tenkú vrstvu leča. Postup opakujeme tak, aby na vrchu zostali zemiaky. Na vrch dáme tenké prúžky slaniny. Prikryjeme alobalom a pečieme asi 1 hodinu, potom odkryjeme polejeme kyslou smotanou a necháme zapiecť asi 15 min. Podávame so zeleninovým šalátom.
Černohorský rezeň
Materiál:
1 kg krátke karé
7 zemiakov postrúhať
3 vajíčka
soľ, múka, olej
10 dkg tvrdého syru
Mäso narežeme na rezne a posolíme asi 10 min. dopredu.
Obalovaciu hmotu pripravíme z nastrúhaných zemiakov, vajíčok, soli. Osolené rezne obalíme v múke a potom v zemiakovej hmote. Vyprážame v horúcom oleji. Po upečení rezne posypeme strúhaným syrom. Podávame s hranolkami.
Husacia pečienka
Materiál:
40 dkg bravčovej pečene
4 celé vajcia
1 šlahačková smotana
15 dkg bravčovej masti
1 KL soli
štipka čierneho korenia
Postup:
Pečeň odblaníme, jemne pomelieme, pridáme rozšľahané vajcia, roztopenú masť, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme so šlahačkou. Pripravíme srnčí chrbát alebo misu z jenského skla, ktorú sme vopred vymastili. Nalejeme masu a pečime v miernej rúre asi 20 minút. Po vychladnutí vyklopíme a krájame na úhľadné kúsky.
Mäsová plnka
Materiál:
1/2 kg bravčového pliecka alebo 3/4 kg chudého bôčika
25 dkg bravčovej pečene alebo kuracej
5 rohlíkov
5 vajíčok
petržlenova vňať a cibuľa
soľ, čierne korenie, vegeta
Mäso pomelieme, rohlíky namočíme do mlieka, vyžmýkame, pomiešame s mäsom, žltkami , korením, cibuľou a petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme sneh z bielkou. Vymastíme plech, posypeme strúhankou a uložíme mäsu, ktorú upečieme do chrumkava.
Vrstvený mäsový bochník
Materiál:
40 dkg bravčového mletého mäsa /chudý bôčik, stehno/
1 žemla
3 vajcia
1 dcl mlieka
10 dkg tvrdého syra
20 dkg tvarohu
1 strúčik cesnaku
vegeta, čierne korenie, soľ, peržlenova vňať, prézle, maslo
Postup:
Žemlu namočenú v mlieku vyžmýkame, pomiešame s mäsom, 2 vajcami, postrúhaným syrom, korením, cesnakom. Uložíme1/2 hmoty do misy z jenského skla, ktorú sme vytreli maslom a posypali prézlami .
Tvaroh rozmiešame s 1 vajcom a dochutíme vegetou, čiernym korením, soľou a petržlenovou vňaťou a potom navrstvíme na mäsovú plnku.
Druhú polovicu mäsovej hmoty dáme navrch. Pokrájame kúsky masla a upečieme do chrumkava podávame so šalátom.
Plnené rezne v alobale
Materiál:
60 dkg bravčového stehna
8 dkg šunky
8 dkg tvrdého syra
4 dkg anglickej slaniny
1 štiplavá paprika - feferonka
2 dkg cesnaku
soľ, korenie
Postup:
Mäso narežeme na rezne, naklepeme a okoreníme. Na každý rezeň dáme plátok šunky, syra a slaniny, preložíme na polovicu a spojíme so šparadlom. Vrch potrieme rozotreným cesnakom a uložíme na vymastený alobal a uložíme na suchý plech. Pečime v rúre asi 40 minút. Môžeme pridať aj na plátky pokrájané zemiaky.
Cesnakové guľky
Materiál:
5 väčších zemiakov
1 vajce
30 dkg mletého mäsa
5 strúčikov cesnaku
10 dkg hrubej múky
soľ, korenie, strúhanka
Postup:
Mäso pomelieme. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame, zasypeme troškou múk a necháme odstáť. Potom zlejeme vodu. Primiešame múku, vajcia, zomleté mäso, roztlačený cesnak, čierne korenie, soľ a dobre premiešame. Z masy formujeme malé guľky, ktoré vyvárame v slanej vody a podávame ako závarku do polievky alebo obalíme v strúhanke a vypražíme. Prilepšíme praženou údenou slaninou alebo škvarkami.
Ukrajinský boršč
Materiál:
30 dkg chudého bôčika alebo hovädzie mäso
5 malých cvikiel
2 cibule
1 mrkva, 1 petržlen, 1 zeler, 2 zemiaky, 1 pór, 2-3 strúčiky cesnaku, 1/2 menšej kapusty, 1 PL masla, 3 PL paradajkového pretlaku,
soľ, čierne korenie, bobkový list, ocot
1/4 l kyslej smotany
petržlenová vňať, kôpor, pažítka.
Postup:
Mäso v kuse dáme variť do 1 a 1/2 l vody. Po hodine varenia pridáme na rezance pokrájané 3 cvikle a na kolieska pokrájanú cibuľu. Varíme na miernom ohni 15 min. Medzitým pokrájame koreňovú zeleninu na kocky, pór na kolieska a kapustu na rezance a potom opražíme na masle a pridáme do hrnca k mäsu.
Osobitne uvaríme v malom množstve vody 2 na kolieska pokrájane cvikle spolu s bobkovým listom a cesnakom.
Uvarené mäso vyberieme, pokrájame a vložíme späť do vývaru. Precedíme doň aj vodu v ktorej sme varili osobitne cviklu.
Boršč okoreníme mletým čiernym korením, octom, paradajkovým pretlakom.
Podávame s posekanou petržlenovou vňaťou, kôprom a pažítkou. Kyslú smotanu dávame až do taniera.
Cukina na orientálny spôsob
Materiál:
80 dkg cukiny
1 väčia cibuľa
1/2 dcl oleja
1 zelená paprika
3 paradajky
4 PL kečupu
3-4 strúčiky cesnaku
1/2 KL cukru
karý korenie, sladká červená paprika, čierne korenie, vegeta
petržlenová vňať, oregano, bazalka
biely jogurt alebo kyslá smotana.
Postup:
Očistenú cukinu pokrájame na kocky a udusíme na oleji scibuľkou. Pridáme korenie a dusíeme 15 minút. Potom pridáme olúpané paradajky, na pásiky pokrájanú papriku, roztlačený cesnak a kečup.
Chvíľku podusíme ale pozor nerozvariť. Pred podávaním každú porciu ochutíme jogurtom premiešaným s cesnakom.
Pikantné kuracie krídla
Material:
Kuracie krídla 1 balíček alebo podľa potreby
6dkg masla
2 PL oleja
1 KL rasce a mletej červenej papriky
3 PL sójovej omáčky
1 PL horčíce
trošku mletého čierneho korenia a cukru
Postup:
Deň pred prípravou kuracie krídla očistíme a natrieme zmesou vymiešanou zo sójovej omáčky, horčice, 1 lyžice oleja, rasce, papriky, korenia a cukru. Nesolíme, pretože sójová omáčka je dosť slaná. Odložíme do chladničky a na druhý deň poukladáme do pekáčika, vymasteného olejom. Na každé krídlo dáme kúsok masla a pečieme. Počas pečenia oblievame rozpusteným maslom a keď sú už krídla pripečené do zlatista podlejeme troškou horúcej vody. Podávame s ryžou alebo so zeleninovým šalátom.
Plnené cukety
Materiál:
4 väčšie cukety
4 lyžice oleja
25 dkg mletého mäsa
1 cibuľa
2-3 paradajky
kôpor
5 dkg ryže
soľ, čierne korenie, petržlen, cesnak - 2 strúčiky a 1 PL Vegety
biely jogurt
Postup:
Cukety rozrežeme po dĺžke, dužinu vyberieme s lyžicou a posolíme.
Mäso opečieme na oleji, kým zbelie, pridáme cibuľu a pokrájané paradajky. Chvíľu povaríme a potom odstavíme z ohňa. Vsypeme ryžu, ktorú sme predtým namočili v horúcej vode. Pridáme pretržlen, kôpor, pretlačený cesnak, dužinu z cukiet a vegetu, 2-3 PL vody a trošku soli. Zmesou naplníme cukety a uložíme do ohňovzdornej misy a na každý kúsok položíme plátok paradajky. Do šálky s posolenou vodu pridáme 2 PL oleja a cukety zalejeme. Zakryté pečieme 30-40 minút pri teplote 200 stupňov C.
Podávame s bielym jogurtom ochuteným s cesnakom.
Cukinovo-pečeňové placky
Materiál:
1 stredne veľká cukina
4 žemle
4 vajcia
20 dkg kuracej pečienky
2 strúčiky cesnaku
1 PL posekanej petržlenovej vňate,soľ, rasca, majorán, čierne korenie
strúhanka
olej na vyprážanie
Postup:
Cukinu očistíme, postrúhame, vyžmýkame. Žemle navlhčíme mliekom alebo vodou,vyžmýkame a zamiešame do cukiny spolu s vajíčkami, zomletou pečeňou, pretlačeným cesnakom, korením, vňaťou petrežlenu a soľou. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Pripravenú zmes lyžicou ukladáme na horúci olej /málo oleja/ a roztláčame na placky, opekáme z oboch strán. Podávame so zemiakmi a šalátom.
MORKA PEČENÁ
Morku 10-15 hodin pred pečením nasolíme a potrieme pretlačeným cesnakom a posypeme oreganom. Potom prešpikujeme údenou slaninou, dáme na pekáč, ktorý sme obložili slaninou.Prikryjeme alobalom a 2-3 hodiny pečieme pomaly.Potom dáme alobal dolu a dopečieme do zlatova.
Plnka:
6 starších rožkov
3 dcl mlieka
10 dkg údenej slaniny
2 cibule, 6 strúčikov cesnaku
vegeta, petržlenová vňať, čierne korenie, oregano
5 vajec
šampióny, alebo sušené hríby
2 kyslé jablká