Choď na obsah Choď na menu
 

O dva týždne otvoria úvodnou svätou omšou Trnavskú novénu 2023

31. 10. 2023

TRNAVA 31. októbra 2023 - Od otvorenia tohtoročného deväťdňového cirkevného sviatku na počesť Trnavskej Panny Márie nás delia už len dva týždne. Tento ročník Trnavskej novény je tematicky spätý s apoštolským listom Svätého Otca Františka, ktorý napísal pri príležitosti 400. výročia smrti sv. Františka Saleského "Totum amoris est – Všetko je z lásky (Všetko prináleží láske)". Už tradične bude na jej začiatku prenesený na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými vojnovými a morovými ranami. Matka Božia na obraze na hlavnom oltári bude opäť bdieť nad pútnikmi počas deviatich dní od 13. do 21. novembra.

 

Počas Trnavskej novény 2023 sa budú môcť veriaci v Bazilike sv. Mikuláša zúčastniť na desiatkach svätých omší, ktoré sa od pondelka 13. novembra budú sláviť denne ráno, predpoludním, popoludní a večer (o 6:30, 8:00, 10:00, 16:00 a 18:00 h). Motto tohtoročnej novény pozostáva zo slov tvoriacich úvod apoštolského listu Svätého Otca Františka Totum amoris est – Všetko je z lásky (Všetko prináleží láske), ktorý napísal pri príležitosti 400. výročia smrti sv. Františka Saleského. Kazateľmi hlavných svätých omší o 18:00 hodine budú známe osobnosti súčasného cirkevného života na Slovensku – kňazi i biskupi. V priebehu Novény budú pútnikom k dispozícii mnohí kňazi, aby sprostredkovali Božie odpustenie úprimným kajúcnikom, ktorí prídu k nohám Božej Matky do Trnavy.

 

Otváraciu slávnostnú svätú omšu tohtoročnej Trnavskej novény v pondelok 13. novembra (o 18:00 h) bude celebrovať titulárny arcibiskup apuloegnatínsky Mons. Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku, ktorý bude zároveň i slávnostným kazateľom. Svätá omša v maďarčine pre veriacich hovoriacich týmto jazykom bude slávená v sobotu 18. novembra o 11:30 h. Jej hlavným celebrantom bude Mons. Kornél Fábry, ostrihomsko-budapeštiansky pomocný biskup. Na tejto svätej omši bude i slávnostným kazateľom. V ten istý deň je na programe i gréckokatolícka liturgia o 15:30 h, ktorej hlavným celebrantom bude otec Marián Sabol, farár Gréckokatolíckej farnosti sv. Lukáša v Trnave. Po nej bude nasledovať o 17:00 h akatist k Presvätej Bohorodičke. Nový spišský diecézny biskup Mons. František Trstenský bude hlavným celebrantom a kazateľom hlavnej svätej omše o 18:00 h. Mládežnícka svätá omša o polnoci bude vyvrcholením uvedeného dňa. Jej hlavným celebrantom a kazateľom bude vdp. Marián Kuffa, farár v Žakovciach a zakladateľ Inštitútu Krista Veľkňaza.

 

V nedeľu 19. novembra sa o 9:30 h uskutoční slávnostná svätá omša, po ktorej bude nasledovať procesia s milostivým obrazom Panny Márie ulicami mesta Trnava. Sláviť ju bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Slávnostným kazateľom bude kňaz Spoločnosti Ježišovej P. Jozef Šuppa, SJ. Koncelebrovať s ním budú kňazi Trnavskej arcidiecézy i hosťujúci kňazi zo slovenských diecéz.

 

V utorok 21. novembra, na záver poslednej svätej omše Novény, ktorej hlavným celebrantom a kazateľom bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, prenesú milostivý obraz Bohorodičky z hlavného oltára do bočnej kaplnky a zakončia tak tohoročnú novénu k Trnavskej Panne Márii.

 

Veriaci, ktorí nebudú môcť prísť z rozličných príčin do Trnavy, hlavne chorí a seniori, budú môcť sledovať priame prenosy z Trnavskej novény na televíznych obrazovkách vďaka slovenskej katolíckej televízii LUX alebo počúvať cez rozhlasové prijímače vďaka slovenskému katolíckemu rádiu LUMEN. Svätú omšu v maďarskom jazyku (s titulkami v slovenskom jazyku) z Baziliky sv. Mikuláša v priamom prenose sprostredkuje domácnostiam na Slovensku televízia RTVS.

 

Obraz Bohorodičky dal podľa viacerých predpokladov namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z Kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky. Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia tohto obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Na pripomenutie si týchto udalostí sa v Trnave bude v tomto roku 2023 sláviť už 80. deväťdňová pobožnosť, ktorá nesie názov Trnavská novéna.

Zdroj abu.sk

trnavska-novena_2023.pdf