Choď na obsah Choď na menu
 


Geologia

Geológovia sa zhodujú na tom , že plošina Colorado River ( ktoré je Grand Canyon súčasťou ) sa vyvinula v predchádzajúcich 40 miliónoch rokov a samotný kaňon je pravdepodobne menej ako päť až šesť miliónov rokov starý . Výsledkom erózie je tak jeden z najzachovalejších prierezov geologickým útvarom na planéte .

crsp-projects-map2.jpg

Geologická vrstva na dne je 2 miliardy rokov stará a na povrchu plošiny sa nachádza vrstva stará 230 miliónov rokov . Väčšina formácií bola ukladaná v teplých a plytkých moriach a ľadových príbrežných prostrediach , tak ako sa územia severnej Ameriky opätovne Ponárali a vynárala z mora .

Výnimky tvoria permskej pieskovca vzniknuté z piesočných dún v vtedajšej púšti .

Usadeniny , formované väčšinou na morskom dne ( 1500 až 3000 m ) boli vyzdvihnuté pred 65 miliónmi rokmi , počas Laramijské orogeneze .

Zmeny klímy počas doby ľadovej tiež zvýšili množstvo vody v povodí rieky Colorado River . Pôvodné rieka Colorado sa tak zarezávala oveľa rýchlejšie a hlbšie ako dnes .

Pôvodné dno a tok rieky sa pred 5,3 miliónmi rokov zmenilo , keď sa Kalifornský záliv otvoril a rieka bola medzi jeho najnižšími bodmi . To zvýšilo eróziu a pred 1,2 miliónom rokov vytvorilo súčasné hlboké údolia . Terasovitý vzhľad je daný nerovnomernou odolnosťou hornín voči erózii .

Asi pred miliónom rokov sa v dnešnej západnej oblasti prejavila mohutná sopečná aktivita . Mohutné erupcie lávy a sopečného popola niekoľkokrát úplne prekryli oblasť a prehradili tok rieky , ktorý sa vďaka tomu tiež zmenil . Tieto horniny sú geologicky najmladšími v oblasti .