Choď na obsah Choď na menu
 


Geografia

Grand Canyon je veľmi hlboký a vo svojom profile odkrýva starohorní a prvohorné vrstvy hornín . Zdvih súvisiace s vplyvom doskovej tektoniky spolu s horotvornými procesmi dal vzniknúť Coloradskej plošine . Vysoká prevýšenie sú tiež dôsledkom väčšieho množstva zrážok v povodí Colorada , ktoré však nezmenili miestnej vyprahnutú krajinu .

Erózie a zosuvy s ďalšími prírodnými pochodmi neustále premieňajú tvárnosť tunajšej krajiny a hĺbku i šírku kaňonu . Zdvih plošiny však nebol rovnomerný a tak je časť na sever od rieky ( North Rim ) o 300 metrov vyššie ako časť južnej ( South Rim ) .

south-rim.jpg

 

To , že rieka Colorado tečie pozdĺž južnej časti plošiny je vysvetľované asymetriou zdvihu . Väčšina tokov odvádzajúcich vodu zo severnej časti ( ktorá má tiež vyššiu dažďové aj snehové zrážky ) tečie do kaňonu , zatiaľ čo väčšina tokov z južnej časti odteká od kaňonu . Výsledkom je stále sa zväčšujúca erózie a rozširovania časti kaňonu severne od rieky i menších kaňonov jeho prítokov v tejto časti .

Teploty v severnej časti sú priemerne nižšie z dôvodov väčšej nadmorskej výšky ( 2 400 metrov ) . Počas zimných mesiacov sú v celej oblasti bežné vysoké snehové zrážky .

354809-top_foto1-f2zyd.jpg