Torta caprese
31. 1. 2011
Suroviny
-250 g mandlí
-150 g horkej čokolády
-6 vajec
-200 g masla
-150 g kryštálového cukru
-štipka soli
Postup:
1.Mandle sparíme, olúpeme a opražíme nasucho na panvici (dáme na chvíľu do vyhriatej rúry). Necháme vychladnúť a pomelieme alebo najemno nasekáme, príp. to skombinujeme. Čokoládu polámeme a rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme trocha vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom dopenista. Do zmesi postupne po jednom zašľaháme žĺtky. Potom vmiešame mandle, rozpustenú čokoládu a štipku soli. Z bielkov ušľaháme sneh a zľahka zapracujeme do cesta. Okrúhlu tortovú formu (23 cm) vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Nalejeme cesto, urovnáme. Pečieme pri 170 - 180 stupňoch asi 40 - 45 minút. Hotovú tortu vyberieme, necháme trochu vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme, najlepšie rovno na tácku, na ktorej ju budeme servírovať (cesto je jemné a krehké, pri manipulácii sa môže polámať). Posypeme práškovým cukrom. Podávame, najlepšie ešte teplú, ozdobenú mandľami a ovocím.
2.Táto talianska torta je najčastejšie len pocukrovaná, často cez šablónu s nápisom caprese. Niekedy je poliata čokoládovou polevou. Nie je vhodná na prekrajovanie a plnenie.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.