1. fáza
1. FÁZA
nahradenie 4 „pravých“ jedál 4 proteínovými jedlami + zelenina zo zoznamu
Indikácia: Veľká redukcia (15 kg a viac) u inak zdravých jedincov.
- Táto fáza je vo vzťahu k redukcii telesnej hmotnosti najúčinnejšia a začína tým, že si terapeut s klientom stanovia rozumný CIEĽ t.j. na akú hmotnosť sa chceme v prvej fáze dostať.
- Môžete počítať s tým, že behom 10 dní stratíte v pase 3 – 4 cm krajčírskej miery a behom mesiaca až 7 kg živej váhy!
Príklad typického dňa 1. fáza proteínovej diéty
- raňajky
nesladený nápoj (voda, slabší čierny čaj, bylinkový čaj, slabšia káva alebo kávovinová náhrada), na sladenie možno použiť stéviu alebo sladidlo pre diabetikov
+ 1 proteínové jedlo
- obed
1 proteínové jedlo
+ povolené druhy zeleniny - výber zo zoznamu, ktorý je uvedený ďalej
- olovrant o 16.00
veľký pohár minerálnej vody alebo slabšieho čaju
1 proteínové jedlo
- večera
1 proteínové jedlo
+ povolené druhy zeleniny
Pokiaľ je vaša východzia hmotnosť vyššia ako 90 kg, potom môžete v priebehu dňa zjesť ešte jedno proteínové jedlo navyše.
Povolené druhy zeleniny je možné jesť aj kedykoľvek počas dňa v neobmedzenom množstve.
Myslíte na to, že počas dňa je potrebné pravidelne piť dostatočné množstvo tekutín (čaj, káva, nesladená minerálna voda /najlepšie neperlivá alebo iba jemne perlivá/) a to v množstve minimálne 2 l za deň!
K dochuteniu proteínových jedál je možné použiť soľ, ľubovoľné korenie vrátane sušeného cesnaku a cibule.
Do posledného ALEBO večerného šalátu pridávame povinne jednu polievkovú lyžicu olivového alebo púpalkového, repkového oleja v najvyššej kvalite (lisovaného za studena).
Povolené druhy zeleniny pre 1. a 2. fázu
Počas 1. a 2. fázy proteínovej diéty môžete jesť iba tieto druhy zeleniny:
- Artičoky
- Baklažán
- Brokolicu
- Zeler
- Cuketu
- Čakanku
- Fazuľky zelené
- Fenikel
- Hríby - šampiňóny, šiitake, hlivu ústricovitú a ostatné druhy jedlých hríbov
- Špargľa
- Karfiol
- Kapusta (aj ružičková)
- Uhorka
- Šalát
- Pór
- Paradajka (max. 1 ks denne)
- Rukola
- Reďkovka biela
- Reďkovka klasická
- Žerucha
- Šalát hlávkový, stopkatý zeler a všetky ďalšie druhy zelených šalátov
- Sójové a ďalšie výhonky (obilné klíčky, naklíčené mungo, šošovica, a pod.)
- Špenát
- Tekvica
- Kapusta hlávková aj čínska (kyslá iba ak nie je dosladená)
Zeleninu sa konzumuje surová vo forme šalátov, dochutená 1 polievkovou lyžicou kvalitného jedlého oleja (olej len 1 x denne) alebo varená v pare či podusená na vode.
K dochuteniu zeleniny je možné používať de facto všetky druhy sušeného korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak či ocot. Nevhodné sú však najrôznejšie hotové zálievky (jogurtová, bylinková, barbecue, a pod.) rovnako ako horčica.
V prvých dvoch fázach bielkovinovej diéty je potrebné soliť podľa ľubovôle* (skôr viac ako menej).
* po skončení diéty sa vraciame späť do pôvodného režimu, kedy solíme málo
NAŠA RADA: Obohaťte si šalát dvomi vajcami uvarenými na tvrdo, z ktorých však môžete použiť iba bielky! Majú zasycujúci efekt, takže ani po šaláte nebudete mať pocit hladu!
Bezpodmienečne sa musíte vyvarovať
- Všetkých ostatných potravín ako napríklad: všetkých druhov pečiva, suchárov, cereálií, ovocia, ovocných džúsov, všetkých typov škrobovín (zemiaky, ryža, strukoviny), syrov a jogurtov, alkoholu (vrátane piva a vína), nepovolených druhov zeleniny atď.
- Príjem cukru je striktne zakázaný, na sladenie môžete použiť sladidlo pre diabetikov (napríklad aspartam) alebo rastlinné sladidlo so stéviou.
Vo výbere potravín tak nebudete nikdy tápať. Práve táto zrozumiteľnosť robí z proteínovej diéty najjednoduchšiu metódu na redukciu telesnej hmotnosti.
Váš terapeut vám navrhne potrebnú dĺžku trvania tejto prvej fázy a to s prihliadnutím na stanovený cieľ a množstvo kilogramov, ktoré potrebujete zhodiť. Obvykle sa pohybuje medzi 10 a 30 dňami.
Príprava instantných jedál („vreciek“)
- Sladké príchute „DEZERTY“ sa pripravujú za použitia metličky, ponorného mixéra alebo šejkra pridaním studenej vody k instantnému prášku z vrecka PROTISSIMO®. Podľa množstva pridanej tekutiny získate konzistenciu krému alebo nápoja. Ovocné príchute je potrebné pred konzumáciou nechať 10 minút „postáť“. V lete ich môžete dať do chladničky a následne ich konzumovať ako klasický jogurt.
- Sladké príchute „TEPLÉ NÁPOJE“ sa pripravujú za použitia metličky, ponorného mixéra alebo šejkra pridaním teplej (avšak nie vriacej) vody.
- Slané príchute „POLIEVKY“ sa pripravujú za použitia metličky pridaním teplej (avšak nie vriacej) vody. Ihneď po príprave sa konzumujú. Môžete ich ochutiť všetkými typmi korenia a aromatickými bylinkami podľa vlastného výberu.
- Cesto na omelety a palacinky sa pripraví pridaním uvedeného množstva studenej vody a následným rozmixovaním pomocou metličky či mixéra. Pripravujú sa opekaním na panvici, na niekoľkých kvapkách olivového oleja, ako klasické omelety a palacinky.
- Pri príprave všetkých typov jedál dodržujte presne také množstvo vody, ktoré je u konkrétneho jedla uvedené! Nepridávajte vodu „od oka“!
A čo nasleduje po prvej fáze?
- Váš cieľ bol dosiahnutý: Cieľom bolo stratiť prvé kilogramy a dostať sa na hmotnosť, ktorú ste si s terapeutom pre prvú fázu stanovili. Teraz Vám terapeut po prvej fáze odporučí prechod do fázy č. 2.
- Cítite sa dobre a potrebujete zhodiť ešte ďalšie kilogramy: Vaša nadváha velí pokračovať v redukcii telesnej hmotnosti, pretože konečný cieľ je stále v nedohľadne… Potom Vám terapeut odporučí zostať v prvej fáze až do dosiahnutia druhého hmotnostného cieľa.
Najčastejšie chyby v prvej fáze
- Nedodržiavanie pomeru medzi sladkými a slanými príchuťami.
- Nedostatočný prísun instantných bielkovín kvôli pocitu zasýtenia (v štýle „stačili mi iba tri vrecká za deň a nemala som vôbec hlad!“).
- Zavedenie tyčiniek do jedálnička (v prvej fáze je ich konzumácia neprípustná!).
- Nedodržiavanie pitného režimu (v prvej fáze je potrebné vypiť aspoň 2 l tekutín denne).
- Prisladzovanie nápojov cukrom (je potrebné používať stéviu, aspartam, či iné sladidlo).
- Nedôslednosť v užívaní minerálov (draslík, horčík) a ďalších dôležitých látok v podobe výživových doplnkov a tým vznikajúce telesné problémy (kŕče v lýtkach, bolesti svalov, zápcha, atď.)
- Konzumácia alkoholu (v prvej fáze je nevyhnutná úplná abstinencia, 1 pohárik kvalitného vína denne je povolený až od tretej fázy!).