Choď na obsah Choď na menu
 


Suchozemské živočíchy

24. 6. 2013

 Na zemi žijú tri druhy slonov-slon indický ,slon africký, slon pralesný. Slon africký je v súčasnosti najväčšim žijúcim suchozemským zvieraťom. Ked sa slonie mláda narodí, má vyše 100 kilogramov. Dospelý slon váži do 6 ton a dosahuje výšku 4 metre. Slon je taký ťažký , že musí spať postojačký , a nie je schopný preskočiť ani najmenšiu prekážku. Je to pokojné zviera, ale ked sa cíti ohrozené , bez váhania sa dá do boja s útočníkom. Vztýči mohutné uši, rozbehne sa a v plnej rýchlosti rozdupe všetko , čo mu príde do cesty. Z cesty mu ustúpi dokonca aj lev. Slonie uši slúžia na rôzne účely -slon sa nimi ovieva a ochladzuje. Pri jedení a pití používa chobot, zakončený dvoma veľmi pohyblivými výbežkami. Pri hľadaní potravy využíva aj slonie kly. Slonie kly sú zo zuboviny, ktorá nie je pokrytá sklovinou a volá sa slonia kosť, slonovina. Sú to vlastne mimoriadne vyvinuté vrchné hryzáky. Slona spozná každé malé dieťa podľa chobota.Je to svalnatý, veľmi pohyblivý orgán, ktorý vznikol predĺžením nosa.

Slon ním môže ňuchať aj vysoko vo vzduchu, napríklad nad trojmetrovou ´´sloňou´´ trávou.Pomocou prstových výbežkov na konci chobota ohmatáva predmety a dokáže ich aj chitiť, i keď sú veľmi drobné.Väčšie telesá dvíha tak, že ich chobotom obíjme.Chobotom si podáva do papule potravu a chobotom aj pije, lebo krk má krátky a málo pohyblivý.Malé sloníčatá ešte nevedia používať chobot a z matkinho struku pijú vždy papuľkami.Slonie kly – premenené rezáky hornej čeľuste – sú pri koreni doté a stále dorastajú.pomocou nich slon odlupuje kôru, drví knene stromov, ryje v zemi a podobne.Okrem klom má slon v každej polovici hornej i dolnej čeľuste už iba po jednej stoličke.je asi 40 cm dlhá a 10 cm vysoká, a keď sa obrúsi, nahradí ju iná.To sa môže opakovať vcelku šesťkrát za zivot.Pachové žlazy sa slonom vyvinuli na sluchách.Asi od dvoch rokovvyľučuje žlaza tmavý sekrét, ktorý je akousi osobnoú vizitkou slona.Ak sa dva slony stretnú prikladajú choboty jeden druhému k sluchovej žľaze a oňuchávajú sa.Slony sa združujú do stád, ktoré majú často až sto jedincov.Samice s malými mláďatami majú výsadné postavenie.O mľáďatá sa okrem matky často starajú aj tety.Slonica kotna asi 22 mesiacov. Rodí jedno mľáďa, ktoré je visoké asi 1 meter a váži okolo 90 kg.Matka ho dojčí dva roky.Mladý slon dospieva v trinástom roku, spravidla však ešte noskôr.Slon africký môže narásť na skutočného obra.Nie sú exemplárne vysoké v kohútiku 3,5 metra (najväčší dosiaľ známy slon, zastrelený v roku 1955 v Angole, mal výšku 3,95 metra a vážil 12 ton).Slonovina bola vždy vyhľadávanou surovinou, pre ktorú človek slony vo veľkon zabíjal.Kly sa presne merali a vážili, takže dnes máme o nich dosť presných údajov.Najdlhší známy sloní kel meral vo vonkajšej strane oblúka 345 cm.

Najťažší známy mal hmotnosť 117,5 kg.Hovorý sa, že slony sa dožívajú vysokého veku.Najnovšie výzkumy ukazujú, že zvyčajne dosiahnu 40 až 50 rokov, celkom výnimočne až 70 rokov.Dospelý slon nemá v prírode žiadneho ňepriateľa okrem človeka.Iba malé sloniatka výnimočne padnú za obeť levom.Slony sú najväčšími a najťažšími suchozemskými cicavcami dnešných čias. Žijú v čriedach s mimoriadne pevnými spoločenskými väzbami. Ich obrovské rozmery – mnohé sú vyššie ako 3 metre a dosahujú hmotnosť až 2400 – 7500 kilogramov a mnohoúčelový chobot (dosahuje dĺžku až 1,8 m) pripomínajú, že sa stali poslednými pozostalými chobotnatcov. Podľa fosílnych zvyškov objavených v Pakistane sa predchodca slona podobal na veľkého diviaka. 
Areál rozšírenia slona afrického sa neprestajne zmenšuje a zdá sa, že jeho stavy sú stabilizované iba v šiestich krajinách: v Kamerune, Gabone, Namíbii, Botswane, Zimbabwe a Južnej Afrike. Z Mauretánie slony už vymizli, hoci ešte nedávno sem niekoľko zvierat z juhu prichádzalo tráviť obdobie dažďov.

V Senegale sa v rokoch 1979 – 1989 počet slonov znížil zo 450 na 50. V Mali je 600, v Nigeri 800 a v Čade 3000 zvierat. Na Pobreží slonoviny žije 3300 slonov, takisto aj v Nigérii, v Kamerune 21000, v Stredoafrickej republike 19000 (v roku 1979 ich bolo 63000), v Gabone 76000 a v Zaire 85000 (v roku 1979 ich bolo 377000). Za desať rokov klesol počet v Keni zo 65000 na 19000, v Tanzánii z 316000 na 80000, v Zambii zo 150000 na 41000. V období 1979 – 1989 sa početnosť slonov zvyšovala iba na juhu Afriky: v Botswane z 20000 na 51000, v Namíbii z 2700 na 5000, v Zimbabwe z 30000 na 43000, v Južnej Afrike zo 7800 na 8200. Vedci sa zhodujú v názore, že ak početnosť populácie klesne pod 2000, hrozí jej zánik.


V Ázii začali stavy slonov klesať už dávno, súbežne s tým, ako človek pretváral tamojšiu prírodu. V súčasnosti sa počet voľne žijúcich slonov indických odhaduje na 30000 – 40000 jedincov rozptýlených do malých populácií v Nepále, Barme, južnej Číne, Laose, Thajsku, Malajzii, na Sumatre, severnom Borneu, v Assáme a na Srí Lanke. 
Postupom času čoraz lepšie chápeme, akú úlohu zohrávajú slony v rozličných biotopoch. Svojou prítomnosťou udržiavajú rozmanitosť prostredia. Na savane (otvorené alebo polouzavreté prostredie) napríklad obmedzujú šírenie časti vegetácie, ktorá by inak rozbujnela a zmenila savanu na celkom uzavretú krajinu.

Slon africký (Loxodonta africana) je najväčší z 3 druhov slonov (niekedy sa nazýva aj savanový slon). Obýva rozličné habitaty od púští po horské dažďové lesy. Má väčšie uši ako slon ázijský a okrem toho nie 1, ale 2 výbežky na konci chobota. Obe pohlavia majú dopredu nasmerované a vyhnuté kly (používajú ich okrem iného na rozrýpavanie pôdy bohatej na minerály (najmä soľ), ktorú potom požierajú). Slony africké potrebujú obrovské množstvo potravy (a veľké územie na jej zaobstaranie), takže ich stáda neraz spôsobujú dramatické zmeny prostredia, zvlášť v čase dlhotrvajúceho sucha.

  • Dĺžka:4-5 m
  • Chvost:1-1,5 m
  • Hmotnosť:4-7 ton
  • Výskyt:Afrika
  • Sociabilita:Skupina
  • Status:Ohrozený
  • Biotopy výskytu: Tropické lesy, pohoria, skalné útesy, púšte, polopúšte a savany