Choď na obsah Choď na menu
 


San Diego (Kalifornia)

San Diego leží približne 180 km južne od Los Angeles a je to druhé najväčšie mesto v Kalifornii. Niektoré príručky o ňom píšu, že podľa kvality života je najlepším miestom na bývanie v celých Spojených štátoch amerických. Ale na rozdiel, napríklad od Los Angeles, neobjavuje sa v amerických filmoch tak často ako iné kalifornské mestá.


 

San Diego má historické budovy, ale je to skôr mesto mrakodrapov, prevažujú vysoké, štíhle budovy ťahajúce sa do oblakov. Architektúra je moderná a za povšimnutie určite stojí skvele vybavený komplex budov na konanie konferencií - Convention Center, dokonca s výhľadom na prístav.  V roku 1996 sa v Convention Center konal konvent Republikánskej strany, na ktorom bol vybratý kandidát na prezidenta - Bob Dole, ktorý súperil s demokratom Billom Clintonom.

 
 

Veľký mestský Balboa Park je obľúbenou zelenou oázou. Bol založený v roku 1868 a keď sa tu konala panamsko-pacifická výstava v roku 1915, postavili v parku prvé stavby v maursko-španielskom slohu a teraz je v nich umiestnené 15 múzeí. V najzaujímavejšom leteckom múzeu (San Diego Air and Space Museum), je najvzácnejším exponátom kópia lietadla Spirit of Saint Luis, s ktorým Charles Lindbergh v roku 1927 preletel ako prvý cez Atlantický oceán.  Uložené sú tu aj rôzne osobné predmety Charlesa Lindbergha.

 
 


San Diego sa v rokoch okolo 1920 preslávilo ako centrum letectva. Charles Lindbergh zadal firme Ryan Corporation, ktorá sídlila práve v San Diegu, stavbu svojho lietadla. Po úspešnom preletení Atlantiku nesie letisko v San Diegu od 1928 meno Lindbergh Field. Letisko zaisťuje spojenie s celým USA a zaujímavé je, že sa nachádza takmer v centre mesta.


 

San Diego, ako pobrežné mesto, je sídlom amerického námorníctva. Život mesta oddávna bol spojený s výrobou lodí a s armádou. Príliv vojakov a ich rodín prispel k hospodárskemu rozkvetu. Po zničení Pearl Harbor sa do mesta presunul štáb Americkej pacifickej flotily a prítomnosť armády významne ovplyvnila rozvoj mesta. Aj po skončení vojny vojenské loďstvo ďalej využívalo svoje základne. Verejnosti nie sú prístupné, ale  námorníci niekedy niektorú zo svojich lodí predvádzajú návštevníkom v prístave. Pre záujemcov o námorníctvo je otvorené Maritime Museum of San Diego. Pred múzeom kotví stále funkčná obchodná plachetnica Star of India z roku 1863.


 

Hoci sa nám môže zdať, že počítačové odvetvie je mladé, v San Diegu už dávno majú múzeum počítačov - The Computer Museum of America. Založili ho manželia Jim and Marie Petroff v roku 1983. Okrem počítačov múzeum archivuje aj knihy, príručky, manuály a iné písomnosti, ktoré hojne využívajú vedci, študenti a historici. Návštevníci múzea sa môžu dozvedieť aj o živote a práci všetkých významných osôb, ktoré sú spojené s vývojom informačných technológií.   


 
 

images--1-.jpg