Choď na obsah Choď na menu
 


Teacch terapia

 

     Liečba a vzdelávanie detí s autizmom a poruchami komunikácie.

 Bol vytvorený v Severnej Karolíne v USA profesorom Ericom Schoplerom. Bežne sa používa v miernych obmenách vo veľkej časti zemí Európy. Vo svojej praxi sa využíva jeho 7 zásad:

1.      Zlepšenie adaptácie

2.      Spolupráca s rodičmi

3.      Stanovenie individuálneho vzdelávacieho programu

4.      Štruktúrované učenie

5.      Rozšírenie zručností

6.      Kognitívna a behaviorálna terapia

7.      Všestranný výchovný model

teacch.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eobecnými princípmi TEACCH program sú:

A.    individuálny prístup – Všetky deti s autizmom sa od seba líšia, rozdiely sú v mentálnej úrovni, v rôznej miere autistických symptómov, v rozdielnych percepčných schopnostiach, v odlišnej schopnosti koncentrácie apod. Z hľadiska individuálneho prístupu je nutné: zistiť úroveň schopností dieťaťa, zvoliť vhodný typ komunikácie ( farebné obrázky, piktogramy, písaný rozvrh,…), nájsť vhodné umiestnenie.

B.     štrukturalizácia – Zavedenie poriadku, nemenného režimu. Na základe režimu (viď. Príloha A) sa svet stane pre dieťa s autizmom jasný a prehľadný. Miesto chaosu a nepokoja nastúpi pocit istoty a bezpečia, ktorý umožní akceptovať nové úlohy, učiť sa a lepšie znášať udalosti, ktoré sú nepredvídateľné.

C.     vizualizácia – Myslenie ľudí s autizmom je veľmi konkrétny, s abstraktnými pojmami majú problémy. Potrebujú nielen počuť pokyn, ale mať taktiež vizuálnu podporu

reminder_cards.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Dieťa  postihnuté autizmom nemá predstavu dňa a sledu jednotlivých činností, ktoré ho čakajú, chýba mu vnútorná predstava času. Deťom musíme zviditeľniť deň tzv. denným plánom. Obvykle má formu panelu, kde je meno dieťaťa, fotografia. Je umiestnený tak, aby dieťa malo k nemu prístup. Jeho funkcia spočíva v tom, aby vo zviditeľnenej podobe napovedal dieťaťu, čo má práve robiť, čo bude robiť potom, kedy bude robiť to, čo má rado. Môže byť orientovaný vo vodorovnej alebo zvislej  polohe, podľa potrieb dieťaťa. Na konci plánu je umiestnený tzv. zberný kôš.

Pri používaní vizualizácie pomocou plánu, musíme vedieť na akej úrovni porozumenia symbolov dieťa momentálne je, a akú vyššiu úroveň by bolo schopné zvládnuť.

 

Podľa toho, ktorý typ úloh dieťa zvládne, volíme symboly na úrovni:

 

        -          predmetovej

-          obrázkovej

-          obrázkovo-slovnej

-          slovnej

image_preview.jpg

 

 

 

 

 

 

TEACCH program využíva mnoho pedagógov hlavne z dôvodu jeho výhod:

-          Program sa prispôsobí možnostiam dieťaťa

-          Stráca sa chaos okolo dieťaťa, svet sa stáva predvídateľný a bezpečný

-          Dieťa je skľudnené a pripravené získavať nové poznatky

-          Nácvikom k samostatnosti sa rozvíja pocit sebavedomia, sebestačnosti

-          Redukuje sa problémové správanie

-          Rozvíjajú sa schopnosti, narastajú zručnosti

Okrem TEACCH programu v edukácii žiakov s autizmom s mentálnym postihnutím používam i ďalšie prístupy, metódy a terapie: Montessori, Higashi škola, Facilitačná komunikácia a Makaton.

 

dsc00062.jpg

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

MAM SYNA AUTISTU

INGRID GORALOVA,9. 12. 2013 1:04

MAM SYNA KTORI JE AUTISTA ALE MA AJ MENTALNY POSTICH NEROZPRAVA DOBRE MA 8 ROKOV JE VELMI AGRESIVNY ALE VIE BYT AJ MILY NIEKEDY SI S NIM NEVIEM DAT RADY LEBO VELMI PRIBERA ON STRASNE RAD VELA PAPA A KED MU UZ NECHCEM DAT MATE VIDIET CO ROBI.NEVIEM SA STYM ZMIERIT ALE MUSIME STYM ZIT.A NAJHORSIE JE OKOLIE.CHCELA BY SOM VAS POPROSIT KEBY STE MI PORADILI CO MAM ROBIT KED JE TAKY AGRESIVNY.DAKUJEM

Re: MAM SYNA AUTISTU

Mgr.Nadia,doc.,9. 5. 2017 15:22

Dobry den p.Ingrid Goralova. V kazdej oblasti a sfere autizmu sa prave stretavame s agresivitou spojenou s casto velmi tazko zvladnucou situaciou v hneve a zlosti.Vsade aj u autistou platia nepisane pravidla na zvladnutie situacie skuste syna silno stlacit za ruku stiskom ktory mu ukaze ze sa musi ukludnit a da mu najavo ze uz dost ziadne jedlo naviac danej porcie.Vo velkej dlho pretrvavajucej agresii je nutne diskutovat na zvysenie psychormacie zo strany psychiatria aby sa predislo fyzickemu ublizeniu. V kazdom pripade velmi kladne je navstevovat strediska prave venujuce sa autistickemu spektru osobnosti. V pripade otazok ma kontaktujte na mail: n.stanclova@centrum.sk