Choď na obsah Choď na menu

Messi a Iniesta tvárou v tvár

Messi a Iniesta tvárou v tvár

 
 
Messi: "Filozofia FC Barcelona nie je vôbec založená na tomto alebo onom konkrétnom trénerovi. Je to filozofia ktorá tu bola omnoho dlhšie a tréneri sa jej viac menej len prispôsobujú. Klub prosto pracuje s mládežou a zakladá si na pressingu a držaní lopty. Takto to bolo, bude a nijaký tréner to nezmení."

 

 
Iniesta: "Áno, je to všetko o barcelonskom systéme hry, ktorým hráme obaja už dlhý čas. Ten štýl vám umožňuje vyhrávať veľa zápasov a dosiahnuť skvelé výsledky. Najdôležitejšie vo futbale je mať nejakú myšlienku. A keď máte aj hráčov, ktorí dokážu tú myšlienku pretaviť na ihrisku, je všetko v najlepšom poriadku."

 

Ruka v ruke so svojimi trofejami - Iniesta s ocenením pre najlepšieho hráča Európy a Messi so Zlatou loptou hovorili o podobnostiach v ich futbalových začiatkoch, ako museli opustiť rodiny, o dôležitosti futbalového modelu ich klubu, na ktorom vyrástli. Andrés Iniesta hovoril aj o tom, či je možné barcelonský futbalový model kopírovať, Viacero tímov by to rado spravilo, keďže rýchla tiki-taka je takmer nebrániteľná.

 

 
Iniesta: "Musíte si byť vedomí, s kým hráte. Toto vám dá výhodu nad súperom. Keď viete, kto je presne váš spoluhráč, ako hrá a čo pre neho môžete spraviť, aby on hral lepšie a aby svojim dobrým výkonom prinútil aj vás hrať lepšie. Nevravím, že je to jediný spôsob ako hrať futbal, ani že iné štýly nemôžu byť úspešné pri dlhodobejšom vyhrávaní trofejí. Veď je to každého vec, akú taktiku zvolí."

 

Messi: "Áno. A rád by som dodal, že to vôbec nie je len o prvom tíme. Už od útleho detstva hráči v našich mládežníckych kategóriách hrajú našim štýlom a postupujú cez všetky tímy vyššie až vyššie, až kým sa nedostanú do Barcy B a napokon do prvého tímu. Niekde je to pre hráča obrovský skok, u nás si takmer ani nevšimne rozdiel, lebo hrá stále rovnako."

zdroj: www.fcbarcelona.com

článok