Choď na obsah Choď na menu
 


Postavy z bedarov 1

20. 3. 2013

 

Jean Valjean – typický romantický hrdina, ktorý uprednostňuje cit. Je osamelý a nepochopený. Túži po svojej predstave, sne. Do Valjeana Hugo vložil svoju predstavu o spravodlivosti. Dúfal, že morálnym obrodením môže odstrániť zlo a nespravodlivosť. 
Komisár Javert - úplný opak Valjeana. Ctí predpísané pravidlá a vždy uprednostňuje rozum pred citom. Jeho práca sa mu stala zmyslom života. 

Keď konečne dostane Valjeana na kolená, pochopí, že nad ním aj tak nikdy nebude mať prevahu a z číreho zúfalstva pácha samovraždu. 

Vedľajšie postavy: 
Fantine – kvôli nemanželskému dieťaťu je vyhodená z práce a stáva sa prostitútkou, len aby uživila seba a mala dosť peňazí na výchovu svojej malej dcérky, ktorú nechá žiť v pestúnskej rodine v domnení, že bude mať lepší život. V tejto ľudskej biede, nešťastná a ponížená Fantina vytvára ušľachtilý charakter. Cosetta - milujúca a oddaná dcéra, ktorá však o svoju lásku bojuje viac ako o svojho otca. Dalo by sa povedať, že pre Mariusa urobí takmer čokoľvek. Marius – mladý republikán a študent. Je statočný a nevzdáva sa svojich názorov a práve preto sa po vypuknutí francúzskej revolúcie stretáva zoči-voči so smrťou. Je však zachránený Valjeanom. Zbabelo sa zachová, keď kvôli Valjeanovej minulosti odchádza aj s Cosettou preč. Svoju chybu si uvedomí, až keď je už príliš neskoro.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.