Choď na obsah Choď na menu
 


Osobné

2. 12. 2012

 

O MNE
Biografia
Narodila som sa 05.10.1976 v Krupine. Pretože ma bavila chémia, nastúpila som na SPŠ chemickú v Banskej Štiavnici. Rozhodla som sa v štúdiu pokračovať na Chemickotechnologickej fakulte v Bratislave, kde som vyštudovala odbor biochémia a biomedicínske inžinierstvo. Počas štúdia som zabŕdla do vedeckej činnosti.
Po jej ukončení v roku 2000 som nastúpila do svojho prvého zamestnania v Biotike a.s. Slovenská Ľupča, kde som pracovala sedem rokov na oddelení výskumu a vývoja. Získala som tam veľa skúseností, stretla zaujímavých ľudí, kolegov i zákazníkov z rôznych krajín, a mala možnosť rozšíriť si svoje vedomosti.
Ale tak ako to už často býva, človek hľadá nové obzory a možnosti. Začiatkom roku 2008 som odcestovala na Island, kde som získala zamestnanie vo farmaceutickej firme Actavis. Necelý rok, ktorý som tam strávila, stačil na to, aby som spoznala nových ľudí a priateľov, cestovala a spoznávala krásy divokej prírody takej odlišnej od našej. A na moje veľké prekvapenie som stretla i lásku svojho života.
Finančná kríza, ktorá zasiahla Island, Ameriku a čoskoro i Európu všetko zmenila. Našla som si prácu v Českej republike, vo farmaceutickej firme Lonza Biotech, kde som zbierala nové skúsenosti v pracovnej oblasti, ktorá mi bola dobre známa.
S priateľom sme budovali vzťah na diaľku a bolo len otázkou času, kedy jeden z nás urobí kompromis. Pred pár rokmi by som si nepomyslela, že budem mať toľko odvahy zahodiť všetko za hlavu, dobrú prácu i získané skúsenosti a začať odznova v novej krajine, učiť sa nový jazyk, získať novú prácu i priateľov, prispôsobiť sa inej mentalite a pravidlám.
Ale láska všetko prekoná. A tak žijem tu, v Nórsku, s mojím priateľom Magnúsom a budujeme náš spoločný život.
Obľúbení spisovatelia: Daniel Silva, Barbara Erskinová, Dick Francis, Nora Roberts, Agatha Christie, M.J.Zagorka, Ken Follet
Obľúbené knihy: Anglický zabijak – a všetky voľné pokračovania, Kráľovstvo tieňov, Gričská čarodejnica, Plamene inkvizície, Zrodená z ohňa, Zrodená z ľadu, Zrodená z hanby, Piliere zeme
Obľúbení knižní hrdinovia: Gabriel Allon, Hercule Poirot,
Obľúbené filmy: Prázdniny, Anglický pacient, Statočné srdce, Štyri svadby a jeden pohreb, Rozum a cit, Pýcha a predsudok, Román pre ženy, Líbáš jako bůh, Láska z pasáže, Zaklínač koní, Mr.Bean
Obľúbené rozprávky: Princezná so zlatou hviezdou na čele, Perinbaba, Hviezdny prach, Bambuľka
Obľúbené seriály: Poirot, Piliere zeme, Sága Forsytovcov, Dexter, Breaking bad, Panelák, Allias, Upírske denníky
Obľúbení herci:  David Suchet, Kate Winslet, Colin Firth, Edward Norton, Angelina Jolie, Clive Owen, Gerard Buttler, Brad Pitt, George Clooney, Ewan McGregor , Vigo Mortensen, Rowan Atkinson, Diana Mórová, Vlado Durdík, Ján Gallovič, Kamila Magálová
Obľúbení speváci a skupiny:  Ronan Keating, Kuly, Lucie Bílá, Katka Knechtová, Lucie, Desmod, Queen, Lucie Vondráčková
Obľúbení športovci: Michal Handzuš, Ján Lašák, Martina Moravcová, Danka Barteková
Obľúbené turistické miesta/mestá/krajiny: Anglicko, Škótsko, Dunrobin castle, Stonehedge, Geirangerfjord, Tromso, Sjalandafoss, Gullfoss
 
Prísne osobné
O písaní a inšpirácii
Len málo ľudí vie, že som od malička písala. Najprv to boli detské básničky, neskôr teenegerské básne o láske a sklamaní. A potom prišlo nutkanie napísať román.
Myslím si, že ľudia si majú plniť svoje sny, pretože to ich posúva dopredu. Keď chcete niečo dosiahnuť, musíte snívať a veriť, že to dokážete.
Inšpiráciou mi je všetko, čo som videla, zažila, o čom som čítala alebo snívala. Niekedy stačí maličkosť, ktorú vidíte alebo počujete. Vnukne vám myšlienku, ktorú môžete použiť v diele.
Keď píšem, žijem druhý život. Je to podobné, akoby ste zabudli na prítomnosť a myšlienkami sa preniesli niekam inam. Písanie si žiada celú vašu bytosť, myšlienky, pocity, názory i fantáziu. Keď sa do príbehu vžijete, uveríte tomu, čo píšete. Tvorivosť podnecuje napríklad aj hudba, ktorú radi počúvate. Naladí vás na ,,nôtu“, ktorá je zároveň inšpiratívnou.
Písanie je dosť vyčerpávajúce. Niekedy mozog nechce spolupracovať. Máte blok, ktorý vám znemožní pokračovať. Treba byť len trpezlivý a čakať na nový podnet.
O práci
Moje vzdelanie mi umožnilo získať zaujímavú prácu doma i v zahraničí. Práca mi za istých okolností bola a je i koníčkom. Ale nemala by byť požieračom vášho osobného života. Žiadna práca za to nestojí. Práca je na to, aby ste mali z čoho kúpiť jedlo, šatstvo, zaplatiť účty, dopriať si dovolenku a životný štandard, ktorý vás urobí spokojným.
O domove
Domov je tam, kde máte srdce. Tam, kde sú ľudia ktorých milujete, a ktorí milujú vás.