Choď na obsah Choď na menu
 

Čo o tebe prezrádzajú topánky? :O

22. 3. 2013


 Tak ako šaty robia človeka, aj topánky vypovedajú mnohé o charaktere ich nositeľa.

 

Ľudia nosia topánky nielen podľa diktátu módy, ale veľkú úlohu zohrávajú aj ich charakterové vlastnosti.

 

 

Psychológovia z Kansasu v rozsiahlej experimentálnej štúdii zistili o vzťahu topánok a ich majiteľoch zaujímavé výsledky. Podľa topánok možno odhadnúť emocionalitu, politické názory, vek či otvorenosť človeka. Štýl, hodnota, farba a zachovalosť obuvi vypovedajú na prvý pohľad viac, než si uvedomujeme a podľa týchto vlastností ľudí podvedome odhadujeme.

 

Podľa psychológov sme v týchto odhadoch presní až na 90 percent! Z topánok možno určiť nositeľovu povahu, emocionálnu stabilitu, svedomitosť, otvorenosť.. „Topánky majú praktický účel a tiež slúžia ako neverbálny kľúč so symbolickým odkazom. Ľudia majú tendenciu venovať pozornosť topánkam, ktoré nosia oni sami aj tí druhí. Obuv má obrovské množstvo štýlov, dizajnov, funkcií a vďaka tejto pestrosti môžu vyjadrovať individuálne vlastnosti,“ tvrdia odborníci.

 

Drahé topánky patria ľuďom, ktorí chcú demonštrovať svoje bohatstvo, naleštené a výrazné nosia silní extroverti. Topánky bez jedinej smietky, aj keď nie sú nové, patria ľuďom svedomitým. Príjemní a otvorení ľudia nosia praktickú a funkčnú obuv, agresívne osobnosti si vyberajú najčastejšie členkové topánky a pokojné povahy si obúvajú modely, vyzerajúce nepohodlne. Úzkostné osoby a ľudia strachujúci sa o svoje vzťahy s druhými, majú tendenciu nosiť najnovšie značky a o topánky sa dobre starajú. To môže byť spôsobené tým, že sa obávajú o svoj vzhľad, aby predišli tomu, čo si o nich myslia druhí. Liberálne zmýšľajúci ľudia nosia topánky nenápadné, ošumelé.

Tipovali by ste, že najnudnejšie topánky nosia tí, ktorí nedokážu vytvárať vzťahy? Chyba! Takéto topánky si obúvajú odmeraní ľudia, potláčajúci emócie a nezaujímajúci sa o to, čo si o nich druhí myslia. A pozor aj na predsudky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.