Choď na obsah Choď na menu
 

Ako sa starať o pleť: Starostlivosť o pleť a jej čistenie

23. 3. 2013


cistenie pleti Ako sa starať o pleť: Starostlivosť o pleť a jej čistenie

Optimálne čistenie pokožky je dvakrát za deň: ráno, keď sa zobudíte, samozrejme predtým, ako budete nanášať mejkap, a večer; vtedy je čistenie pokožky obzvlášť dôležité, pretože pleť pod nánosom mejkapu zmiešaným so špinou, prachom a znečisteným ovzduším môže v noci lepšie regenerovať bunky. A napokon: nechcete mať všetku tú špinu na vankúši, či hej?

Myslím, že nielen najobľúbenejší ale aj doteraz asi najúčinnejší systém na čistenie pokožky je tzv. 3-fázové čistenie. Vo všeobecnosti sa skladá z čistiacej emulzie na pleť, ktorá zbavuje pleť mejkapu a najväčšej špiny, pleťovej vody, ktorá jemne pokožku dočistí a uzatvára póry na pokožke , a krému, ktorý pleť hydratuje a zanecháva ju hebkú.

 

1. krok: Čistenie

Čistiace prípravky môžu byť rôzneho typu: môže ísť o mydlo, gél, krém, ľahký píling alebo o prípravok s olejovým zložením. Každý z nich je vhodný na iný typ pokožky, preto je dobré si voľbu pred použitím premyslieť. Pri čistení pokožky by sa prípravok mal nanášať v jemných krúživých pohyboch po celej tvári (vynechať oblasť očného okolia) a na krk.

Mydlo s obsahom glycerínu je vhodné na normálnu až mastnú pleť. Hľadajte však mydlá, ktoré nemajú antibakteriálne účinky a nepatria do kúpeľa či vane, lebo pleť veľmi vysušujú.

Gélové prípravky sú zvyčajne určené na mastnú až zmiešanú pokožku. Odstraňujú z nej nános mastnoty a sú vytvorené tak, aby nespôsobovali ďalšie zápaly. Podobné zloženie a účinok majú aj denné pílingy (pokiaľ nejde o prípravok vyslovene určený na denné použitie, píling by sa nemal používať viac ako dvakrát za týždeň); obsah jemných častíc v tomto prípade odstraňuje odumreté bunky na pokožke.

Krémové prípravky majú asi najjemnejšie zloženie a určené sú zvyčajne na normálnu až suchú pokožku. Účinne zároveň zbavujú pokožku zvyškov mejkapu a nečistôt. Pri extrémne suchej pokožke sa používajú čistiace oleje s podobným účinkom, no zvýšenou hydratáciou.

2. krok: Tonizácia

Pleťové vody slúžia na dodatočné odstránenie mastnoty a odumretých buniek z pokožky. Sťahujú tiež póry a robia ich tak na pohľad menšími (upozorňujem, že len na pohľad) a zároveň vyrovnávajú prirodzené pH pokožky. Pokiaľ nemáte poruke žiadnu pleťovú vodu, ako alternatívu môžete použiť aj obyčajnú studenú vodu. Zvyčajne však rozlišujeme pleťové vody s obsahom a bez obsahu alkoholu.

Bezalkoholové pleťové vody sú určené hlavne na citlivú a suchú pokožku. Obsahujú rôzne výťažky na upokojenie pokožky, napríklad výťažok z ruží a glycerín, takže majú veľmi jemné zloženie. Naopak pleťové vody s alkoholom sú určené na normálnu až zmiešanú a mastnú pokožku.

Z vlastnej skúsenosti však pleťovú vodu s alkoholom pri ľahkých formách akné neodporúčam. Síce majú silné antibakteriálne účinky, pleť môžu dosť vysušovať a spôsobovať nadmernú produkciu kožného mazu, ktorý opäť vedie k zápalom. Alkohol v pleťovej vode odporúčam skôr len na bezproblémovú normálnu pokožku, odporúčam však priamo sa poradiť s lekárom.

3. krok: Hydratácia

Všetky typy pleti však rozhodne nesmú podceniť použitie dobrého krému. Z mojej vlastnej skúsenosti ide o najdôležitejšiu časť v čistení, bez predošlých krokov však nemá až taký význam. V lete a v zime je dobré krémy meniť z ľahšieho na “silnejší” a naopak.

Krémy udržujú pleť pružnú, pretože v epiderme pomáhajú udržovať vodu. Značne ju zjemňujú, rozjasňujú a spevňujú. Majú tiež vlastnosť ochrániť ju pred znečisteným vonkajším prostredím a počasím.

Všeobecne rozlišujeme dva typy krémov, a to krémy na vodnej a olejovej báze. Ich hlavný rozdiel je pomer vody a hydratačnej (mastnej) zložky. Ľahšie krémy sú vhodné pre normálnu pokožku, ktorá ma vývážený pomer prirodzenej vlhkosti. Suchá pokožka potrebuje silnejšie krémy s väčším obsahom mastných zložiek, ktoré na nej vytvoria silnejšiu vrstvu zabraňujúcu vyparovaniu vody. Podobné silnejšie zloženie je vhodné aj na zrelú pokožku, ktorá hydratáciu stráca omnoho rýchlejšie.

Naopak, bez olejovej zložky by mali byť hydratačné krémy na mastnú až zmiešanú a problematickú pleť. Sú založené na vodnej zložke a obsahujú syntetické zložky, ktoré nahrádzajú oleje a živočíšne tuky. Pre pokožku s upchatými pórmi sa odporúča hľadať prípravky označené ako “nekomedonické”. Vhodné sú tiež so zmatňujúcim efektom, ktoré zabraňujú zbytočnému lesknutiu pokožky.

Ja by som odporúčala vybrať krémy, ktoré sú neparfumované. Táto vlastnosť je najvhodnejšia samozrejme pre citlivú pokožku, ostatné typy ju môžu zvážiť tiež. Neparfumované prípravky majú menšiu tendenciu pokožku dráždiť a koniec-koncov, tú nechce nikto.

Pár slov na záver

Čistenie pokožky však rozhodne netreba podceňovať. Nezabúdajte, že skutočný efekt prípravkov na pokožke zbadáte až po mesiaci, keďže toľko trvá, kým sa bunky na nej celkom obnovia. S čistením to však tiež nepreháňajte: dvakrát denne je dostatočné množstvo, častejšie čistenie môže pleť vysušovať. Pri správnych prípravkoch a pravidelnom čistení môžete dosiahnuť “zázraky”. Chce to len trpezlivosť a odhodlanie. Verím, že potom sami zbadáte dobré výsledky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.