Choď na obsah Choď na menu
 

Vložka alebo tampón ?

21. 3. 2013

Vložky:Vložky sú dnes dostupné hneď v niekoľkých veľkostiach. Sú ideálne pri silnom krvácaní alebo na noc. Niektoré sú naozaj ultratenké a superabsorbčné. Môžete si vybrať z denných, či predĺžených nočných modelov. Dajú sa perfektne prilepiť k nohavičkám, takže pri chôdzi sa ani nepohnú. Na výber je aj vObrázokiacero tvarov, podľa typu nohavičiek, aké nosíte. Pre väčšiu bezpečnosť vašej bielizne existujú vložky s krídelkami. V poslednej dobe sa stretávame aj s rôznymi parfumovanými novinkami, ktoré však môžu dráždiť citlivú pokožku a narušiť prirodzenú flóru ženských intímnych partií.

 
Zabudnite na menštráciu:Počas dní krvácania, ktoré sú pre mnohé ženy fyzicky i psychicky náročné, je veľmi dôležitá pohoda a komfort, čo mnohé supermoderné výrobky poskytujú. Najväčší komfort snáď docielime tampónmi, pretože ich nevidieť ani necítiť, takže chvíľkami aj zabudnete, že máte práve menštruáciu. Niektoré ženy však tampónom príliš nedôverujú. Iné na ne nedajú dopustiť. No isté je, že tampónová revolúcia priniesla hneď niekoľko výhod, ktoré nám ženám uľahčili život v období menštruácie.

Tampón je veľmi praktický pri športe, cestovaní, ale aj pri obliekaní, keď sa nemusíte obávať, či vám spod nohavíc nepresvitajú obrysy vložky. S tampónmi sa aj ľahšie udržiava intímna hygiena počas menštruácie. Niektoré ženy ich však kvôli príliš silnému krvácaniu používať nemôžu.Ďalšie sa zase po ich zavedení necítia dobre, majú pocit cudzieho telesa alebo pálenia, ktorý im bráni sústrediť sa na bežné denné aktivity. Väčšina žien však tampóny toleruje veľmi dobre.Tampóny sa stretávajú s veľkou obľubou aj u mladých dievčat. Obavy z pretrhnutia panenskej blany pri ich používaní sú zbytočné, pretože otvor v blane je dostatočne elastický, aby umožnil používanie tampónov.

Ani tampóny však nie sú celkom bez viny. Ak si pozorne prečítate letáčik, ktorý je pribalený v každej krabičke, dozviete sa, že tampóny môžu vyvolať syndróm toxického šoku, čo je druh otravy krvi. Dôjde k nemu, ak sa baktéria stafylokok zlatý, ktorá bežne žije v každom z nás, vymkne spod kontroly Obrázoka začne produkovať jedovatý toxín. Ten sa potom dostáva do krvného obehu a napáda dôležité orgány, čo môže spôsobiť aj infarkt a smrť. Predpokladá sa, že tampóny poskytujú baktériám výživu a teplo, teda vhodné prostredie pre ich vývoj. Syndróm toxického šoku sa prejavuje podobne ako chrípka, takže sa dá ľahko zameniť s obyčajnou virózou, môže však byť životu nebezpečný, preto ho treba mať na mysli. Aby ste riziko minimalizovali, nesmiete dlho používať jeden tampón alebo super absorbčné tampóny v prípade, keď máte slabú menštruáciu. Vymieňajte si tampón každé 4 hodiny a striedajte ho s vložkami. V noci a ku koncu periódy používajte radšej vložku.Tampóny sa neodporúčajú používať ani mimo menštruácie, mohli by zapríčiniť premnoženie nežiadúcich baktérií.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.