Správne Stravovanie :)
AKO SA SPRÁVNE STRAVOVAŤ?
Slovenská kuchyňa je stále konzervatívnou a vychádza z tradícií, keď človek veľa fyzicky pracoval. Podľa odborníčky MUDr. Evy Smíškovej sa v slovenských domácnostiach nešetrí tukom, ani sacharidmi. Ako sa správne stravovať, aby náš organizmus prijímal všetko potrebné a my sme nepriberali? Doktorka Eva Smíšková prezradila pre FEMINITY niekoľko základných stravovacích právd.
„Jedz raňajky ako kráľ, obed ako princ a večeru ako žobrák,“ vraví staré slovenské príslovie, podľa ktorého je pre správne fungovanie organizmu najdôležitejšie prvé jedlo dňa. Odborníčka na stravovanie, MUDr. Eva Smíšková, tento fakt potvrdzuje a pridáva niekoľko dôležitých rád, kedy je najvhodnejšie raňajkovať či večerať. „Najväčší energetický objem by sme v dennom rozvrhu mali prijať na obed, ale dôležitá je aj skladba denného jedla vzhľadom na dennú dobu. Čas stravovania je iste individuálna vec, ale prvé jedlo by sme mali zjesť do hodiny po prebudí a posledné približne dve až tri hodiny pred odchodom do postele,“ hovorí odborníčka, ktorá odporúča v priebehu dňa jesť v pravidelných intervaloch. Práve strava v menších dávkach, no v pravidelnom čase pomáha udržiavať metabolizmus v normálnom a nie úspornom režime, zabraňuje kolísaniu hladiny cukru a tým napomáha k vyrovnaniu produkcie inzulínu, ktorý sa podieľa na vzniku tukových vankúšikov. Pri pravidelnom stravovaní zároveň zabránime pocitom „vlčieho“ hladu a minimalizujeme tak zvýšenie kalorického príjmu nad naše potreby.
Dôležitou súčasťou správnych stravovacích návykov je dôsledné dodržiavanie pitného režimu. Ktoré vody sú pre náš organizmus vyhovujúce? Sýtené minerálky alebo neperlivé vody? „Čo sa konzumuje s mierou, organizmu zväčša neškodí. Pri odporúčanom množstve približne troch litrov tekutín denne by nám bublinky v sýtených nápojoch mohli skomplikovať trávenie,“ vysvetľuje doktorka. Zároveň upozorňuje, že pri žiadnej diéte nemá alkohol svoje miesto: „Jednak navyšuje energetický príjem a taktiež má vysoký glykemický index a jeho cukor sa rýchlo vstrebáva do krvi. Taktiež podporuje rast chute do jedla a oslabuje našu pevnú vôľu.“
Pri výbere potravín uprednostňuje doktorka Smíšková trstinový cukor pred repným, keďže obsahuje aj vhodné minerálne a stopové prvky, ktoré repný cukor nemá. Odporúča ľahkú stredomorskú kuchyňu plnú rýb, šalátov a zeleniny. Tú totiž Slováci často zo svojich jedálnych lístkov vynechávajú. „Nie je zvykom, hlavne v niektorých regiónoch, konzumovať zeleninu vo forme šalátov alebo v odľahčenej podobe bez múky a smotany. Mnoho zo Slovákov neje dusenú a varenú zeleninu ako hlavné jedlo. Tiež v jedení netučných mliečnych produktov a syrov zaostávame za ostatným svetom,“ vymenúva nedostatky v našich stravovacích zvyklostiach.
A ako v Puberte ?
Máte pocit, že s pubertou prišlo aj nejako viacej kilogramov? Práve v tomto období je dôležité budovanie sebavedomia a s tým súvisiaci imidž. Kilogramy navyše sa s pocitom spokojnosti nekamarátia. Ako ich teda vyriešiť? MUDr. Iveta Herbanská zo súkromnej polikliniky Medissimo pripomína, že v období dospievania sa dievčatám aj chlapcom formuje postava.
Dievčatám teda nutne pribúda tuk na typicky ženských miestach ako sú boky a stehná, a chlapcom zasa svaly. Netreba si mýliť priberanie s formovaním postavy do ženských tvarov. Tomu sa nevyhnete. Puberta je zároveň druhé obdobie najvýraznejšieho rastu. Preto je strava a jej zloženie veľmi dôležité.
Toto funguje zaručene
Odborníčka na diabetológiu, dietológiu, poruchy látkovej premeny a výživy MUDr.Adriana Ilavská zdôrazňuje, že dieťa na kilogram svojej váhy potrebuje v porovnaní s dospelým niekoľkonásobne viac energie a výživových látok. „To, čo tínedžer zje priamo ovplyvňuje jeho rast, vývoj, koncentráciu a vnímanie. Zloženie stravy sa podieľa aj na vzniku obezity, metabolických ochorení, ochorení srdcovo-cievneho systému, imunitného systému a nádorových ochorení.“ Áno, všetci vieme, že sa máme zdravo stravovať, ale ako pri piatich porciách denne schudnúť? „Jediným receptom na chudnutie v puberte je pohyb a správne zloženie stravy,“ približuje zaručene fungujúci návod MUDr. Ilavská a konkretizuje: „Najjednoduchšou cestou je pestrá strava, chlieb, pečivo, výrobky z obilnín, mlieko a mliečne výrobky, chudé druhy mäsa, ryby, menej červeného mäsa, ovocie, zelenina, strukoviny, vajíčka a dostatok pravidelného pohybu.“ Sedenie pri počítači a hladovanie je najhoršia cesta. Už v detstve sa totiž zvyšuje počet tukových buniek, ktoré ale v dospelosti nezanikajú, práve naopak, majú sklon sa zväčšovať. Z 80 percent obéznych detí sa stanú obézny dospelí.
Pri chudnutí v puberte platia tieto zásady:
1. Jesť 5 krát denne, dopriať si pestrú stravu, minimálne tri porcie zeleniny. Sladkosti nahradiť ovocím.
2. Jesť radšej častejšie a menšie množstvá ako nárazovo a vo veľkom.
3. Pravidelný pohyb. Hodina chôdze denne, alebo športová aktivita trikrát do týždňa – tenis, korčuľovanie, beh, bicyklovanie, plávanie...
Hladovanie s následkami
MUDr. Adriana Ilavská rozhodne neodporúča nespokojným tínedžerom držanie rôznych zaručených diét. Môžu mať na organizmus v intenzívnom období rastu veľmi nepriaznivé dopady. „ Jednoduchým ukazovateľom správnosti výživy je zdravotný stav, váha, psychická a fyzická kondícia. Nesprávne stravovanie sa prejaví aj na stave kože, nechtov, vlasov, farbe kože a slizníc, či kazivosti zubov. Nepravidelné stravovanie, napríklad vynechanie raňajok alebo nedostatok tekutín ovplyvňuje pozornosť a sústredenie v škole.“ Gynekológ MUDr.Peter Hrabčák z Medissima upozorňuje na problémy s menštruáciou pri poruchách s príjmom potravy. „ Ak má dievča problém, odmieta jedlo a je príliš chudé, môže sa stať, že mu nepríde menštruácia aj jeden- dva roky. Potom je ťažké ju opäť vyvolať. Za toto obdobie už dochádza k odvápňovaniu kostí, zmenšovaniu maternice, prsníkov a psychickým problémom. To má samozrejme následky do budúcna v podobe neplodnosti.“