Choď na obsah Choď na menu
 


Nemecká doga

 

Nemecká doga
 
dogspsy-slovenský portál o psoch


Originálny názov plemena : Deutsche Dogge

Krajina pôvodu : Nemecko

Doba vzniku : 16. storočie

Pôvodné využitie : Lovecký pes; strážny pes; spoločník

Dnešné využitie : Spoločník

Priemerná dĺžka života : 10 - 12 rokov

Hmotnosť : 46 - 56 kg

Výška : Pes - min. 80 cm, horná hranica neobmedzená Fena - min. 72 cm, horná hranica neobmedzená

História
Za predkov nemeckej dogy sa dajú považovať veľké európske psy, ktoré sa používali ku štvaniciam a zúčastnili sa v 16. a 17. storočí panských honov. Tieto psy boli veľmi oceňované ako na anglických kráľovských dvoroch, tak i u nemeckých kniežat. Boli s obľubou využívaný i ako spoločníci alebo strážcovia. Psy, ktoré žili spolu s ľuďmi v obytných miestnostiach, a robili im spoločnosť, nosili zlaté obojky, a psy, ktorý pôsobili ako telesná stráž nosili obojky strieborné. Psy, ktoré boli používané ku štvaniciam nosili krycie panciere a široké obojky s ostňami. Držanie týchto psov patrilo k privilégiám šľachty. Šľachtenie v tej dobe neprebiehalo nijako cieľavedome, a tieto psy boli krížený s ďalšími psími plemenami, medzi nich patril aj chrt. V dobe, keď sa začali k loveniu používať strelné zbrane stavy týchto psov značne poklesli, a na začiatku 19. storočia bola taktiež zrušená šľachtická výsada držania týchto psov. Postupne sa rozšírili i medzi chudobný ľud, a boli požívaný napríklad mäsiarov na ťahanie. Tým sa čiastočne zmenil aj typ, pretože k tomu bolo potrebné silných a ťažkých psov. Koncom 19. storočia bol ustanovený plemenný štandard a založená plemenná kniha. Podľa svojho sfarbenia boli dogy známe pod rôznymi menami, a na výstavách boli taktiež posudzované podľa tohoto rozdelenia. Pod označením nemecká doga boli všetky tieto farebné rázy zjednotené v roku 1880 v Berlíne na schôdzi rozhodcov, ktorej predsedal dr. Bodinus. Tu boli taktiež definované prvé charakteristické znaky plemena. Dnes je nemecká doga v Nemecku považovaná za národné plemeno a veľa svojich priaznivcov má i za hranicami svojej rodnej vlasti.

Typy
Toto plemeno sa nevyskytuje v žiadnych iných variáciách, rozdiely medzi jednotlivými psami sú iba v rôznom sfarbení srsti.

Všeobecný vzhľad
Vo svojom vzhľade spojuje nemecká doga veľkosť, silu a eleganciu. Mierne pretiahla hlava a dlhý, silný krk sú nesené vznešene a vysoko. Oči sú stredne veľké a guľaté, väčšinou tmavej farby, u dogy modrej a škvrnitej sú prípustné oči svetlejšie. Uši sú nasadené vysoko a sú stredne veľké. Trup so stredne dlhým chrbtom je v bedrovej partii mierne klenutý. Hrudní kôš je mierne široký, vpredu hlboký a pretiahli. Chvost je stredne dlhý, v nasadení široký, zakončený štíhlo a tenko, dosahuje kúsok pod päty a nikdy nesmie byť nesený vysoko nad chrbtom.

Srsť a farba srsti
Srsť je veľmi krátka a hustá, priliehajúca. Dogy sa vyskytujú vo farbe žíhanej, a to od jasne žltej až po tmavú červenožltú, vždy s čiernym žíhaním; škvrnité, keď základná farba je biela s nepravidelnými, ale po tele rovnomerne rozloženými, čiernymi alebo šedými škvrnami. Dogy taktiež môžu byť jednofarebné, a to žlté alebo šedé v rôznych odtieňoch alebo čiernej.

Povaha
Doga je pes vyrovnanej, kľudnej povahy, je dôstojná, a je si dobre vedomá svojej sily. Je to nežný, milý a dobrácky pes so silne vyvinutým svorkovým pudom.

Spoločenská charakteristika
Svojmu pánovi je doga veľmi oddaná a celá rodina sa pre ňu veľmi skoro stáva náhradnou svorkou. Zmenu majiteľa väčšinou neznesie bez psychickej ujmy, a to ani v tom prípade, že prechádza z horšieho do lepšieho. Pri dobrej výchove a socializácii nebývajú žiadne problémy pri styku s cudzími ľuďmi, i keď ako každý iný pes, sa k nim spočiatku stavia nedôverčivo. Známu návštevu však vaše doga radostne uvíta. Pokiaľ je pes dobre vychovaný, nemá problémy ani pri stretnutiach s inými psami. Svojej veľkosti a sily si je doga veľmi dobre vedomá, a nepotrebuje si ju dokazovať. Na ostatné domáce zvieratá je dobré psa privykať už v mladosti.

Vzťah k deťom
K deťom má tento pes veľmi dobrý a priateľský vzťah, ale je nutné už od mladosti psa tento vzťah pestovať. Malé deti, rovnako ako mladý psy sa môžu ku svojmu okoliu chovať bezohľadne, preto je pri kontaktu detí so psom vždy potreba dozoru dospelých osôb.

Výchova
Výchovu je nutné začať ihneď po odberu šteňaťa. Prvé štyri mesiace života psa sú najdôležitejším obdobím, kedy je pes schopný sa čo najviacej naučiť. Šteňa musí byť v novej rodine od prvej chvíle šťastné. V prvom roku života sa snažte tohoto psa udržovať v kontaktu s cudzími ľuďmi, deťmi a ostatnými zvieratami, nechajte ich dotýkať sa ho, ale chráňte ho pred zlými skúsenosťami. Takýmto jednaním odbúrate každému zvieraťu vrodenú agresívnosť a strach. Výcvik poslušnosti musí byť vedený dôsledne, ale s láskou a pochopením, pretože doga je veľmi citlivý pes, ktorému zlým zaobchádzaním môžete do budúcnosti veľmi ublížiť.

Držanie
Doga je veľký pes, preto otázku držania musíte veľmi dobre premyslieť ešte predtým, než si tohoto psa zaobstaráte. Nemecká doga vyžaduje úzky kontakt s rodinou a veľa času potrebuje tráviť so svojou ľudskou svorkou. Nie je teda vhodné chovať dogu výhradne v koterci. Pokiaľ chcete i v budúcnosti vlastniť iba jedného psa je možné, pri zachovaní určitých podmienok, chovať ho aj v byte. Je nutné pripraviť psovi brlôžok vhodnej veľkosti, na suchom a teplom mieste, kde bude pohodlne tráviť čas i v neprítomnosti členov rodiny. Najlepším predpokladom pre chov dogy je však striedanie dedinského výbehu s pobytom v dome či byte. Dedinský výbeh by mal psovi slúžiť len v období vašej neprítomnosti. Koterec musí mať prispôsobený tak, aby v ňom pes i v chladnom či daždivom a veternom počasí našiel útočisko a nebol vystavený nemociam z prechladnutia.

Pracovné využitie
Skôr bola doga zaradená medzi pracovné plemená, ale jeho obľuba ako služobného psa stále klesá. Zo skupiny služobných plemien bola teda vyradená a žije s človekom iba ako spoločník.

Pohyb
Doga potrebuje ku svojmu spokojnému životu veľmi veľa pohybu. Voľný pohyb v záhrade či výbehu je nedostačujúci. Veľmi rada behá a vyžaduje teda denne výdatné prechádzky v prírode. Je taktiež vhodná ako spoločník pri vašej jazde na bicykli. Doga potrebuje veľa pohybu vo voľnej prírode bez vodítka. K udržaniu kondície je taktiež dobrá účasť v rôznych psích športových aktivitách.

Starostlivosť
Starostlivosť o srsť tohoto psa nie je príliš náročná. Odumreté a uvoľnené chlpy postačí odstrániť hrebeňom alebo gumovou rukavicou, srsť v prípade menšieho znečistenia otrite vlhkou handričkou. Zvukovod psa udržujte v čistote, rovnako ako okolie očí, pazúriky psa udržujte krátke. Občas psovi skontrolujte chrup, či sa netvorí zubný kameň.

Strážne využitie
Dogu nie je potrebné zvlášť cvičiť k obrane. Už jej vzrast budí rešpekt, a má preto vynikajúce predpoklady, aby sa stala výborným ochrancom a strážcom.

Vhodné športy
Agility; prekonávanie prekážok;beh cez pole

Najčastejšie nemoci
Dysplazia panvového kĺbu; torzia žalúdku

Zvláštnosti plemena
V 80. rokoch 20. storočia bola priemerná dĺžka života nemeckej dogy 6 - 7 rokov. Vo vtedajšej NDR bola podporovaná príbuzenská plemenitba tak, aby boli zachované oddelené farby tohoto plemena, čo viedlo ku zlému dedičnému zdravotnému stavu a skrátenia priemernej dĺžky života týchto krásnych psov. Ani v 90. rokoch nebolo dedičnému zdraviu a dlhovekosti u tohoto plemena venovaná o nič väčšia pozornosť, voľba partnerov je stále neobmedzená a uprednostňovaný sú krycí psy ovenčený výstavnými titulmi. To však vedie iba k neriadenej príbuzenskej plemenitbe. Cieľom chovateľov by teda malo byť úsilie podporiť dedičné zdravie nemeckej dogy a predĺženie priemernej dĺžky jej života.

Príprava na výstavu
Pokiaľ chcete svojho psa vystavovať, mali by ste sa príprave psa venovať už od jeho mladosti. Začiatočníkom je doporučené navštíviť niekoľko výstav ako pozorovateľ, kde by mali pozorne sledovať, čo sa deje v kruhu. So psom môžete chodiť na cvičisko, kde si navykne na vzruch a prítomnosť iných ďalších psov a ľudí, pozdnejšie sa tým nenechá rozptýliť. Psa už ako šteňa naučte ukazovať zuby. Správna chôdze a klus na vodítku, rovnako ako naučiť psa stáť vo výstavnom postoji sú pre výstavy nutnosťou. Dobré chovanie, výborná kondícia a krásny vzhľad sú dobré predpoklady pre výborné ohodnotenie vášho psa vo výstavnom kruhu. Výstavy sú taktiež dobrou príležitosťou k výmene skúseností a stretnutí s ľuďmi, ktorý nemeckej doge zasvetili svoj život.

Výživa šteňaťa
Zvláštnosťou pre výživu šteňaťa nemeckej dogy súvisia s vývojom kostry. V dôsledku nesprávneho kŕmenia vzniká riziko rastových porúch. Krmná dávka by mala byť zostavená s ohľadom na vysoké požiadavky základných živín, minerálnych látok a vitamínov na kilogram živej váhy psa. Používaním hotových, kvalitných krmných zmesí sa dá predísť veľkým chybám vo výžive, krmivo však musí byť vybraté podľa veku psa, jeho veľkosti a musí byť podávané v dávkach doporučených výrobcom.

Výživa dospelého psa
Nemecká doga v dospelosti má taktiež zvláštne nároky na zloženie a obohacovanie potravy. Na rozdiel od iných psov je nutné kŕmenie dospelej dogy rozdeliť do dvoch rovnakých dávok, ktoré sú podávané ráno a večer. Z prémiovej rady krmív si môžete vybrať krmivo , ktoré vďaka vysokej stráviteľnosti a vyrovnanému obsahu živín udrží vo výbornej kondícii vašu dogu, ktorá nevykazuje prílišnou pohybovú aktivitu alebo krmivo, ktoré obsahuje vyšší podiel bielkovín a tukov, a je teda vhodné pre pohybovo aktívne a pracovne zaťažené psy.

Výživa starého psa
Zvláštnu pozornosť je potrebné venovať výžive dogy v pokročilom veku. Je nutné dodržovať zásady súvisiace s uchovaním zdravia a predĺžením dĺžky života tohoto psa. Výživa musí byť v tomto veku prispôsobená zníženému množstvu pohybu. Vhodné je krmivo, ktoré nezaťažuje metabolizmus psa v staršom veku, a svojim zložením a zvýšeným obsahom vitamínov a minerálnych látok pôsobí priaznivo na obnovu kostnej hmoty a ako prevencia proti osteoporóze.

Dôvetok pre budúcich majiteľov
Tento ušľachtilý, elegantný a mohutný pes býva nazývaný Apollom medzi psími rasami. Poskytnete mu odpovedajúce podmienky k jeho spokojnému životu, venujte mu veľa času, pozornosti a lásky, doga sa vám odmení nie len svojím nádherným zdravým vzhľadom, ale taktiež oddanosťou a nežnosťou.