Choď na obsah Choď na menu
 


Psy

 Pes pochádza z vlka. Vlky sú predkami psov, čo už určite vieš. Pes a vlk majú veľa spoločného, obaja sú mäsožravce, sú to suchozemské tvory a obaja sú štvornožce. No vlci sa chovať nezvyknú, ale pes áno. 

Dospievanie psa deje vo 8-12 rokov života.Telesnú teplotu má približne 39 stupňov. Pes má počet zubov v mliečnom chrupe 28 a v trvalom chrupe okolo 42.

Keď má pes: 

Pes-1 rok / Človek-14 rokov            Pes-8 rokov / Človek-51 rokov

Pes-2 roky / Človek-21 rokov          Pes-9 rokov / Človek-55 rokov

Pes-3 roky / Človek-27 rokov          Pes-10 rokov / Človek-59 rokov

Pes-4 roky / Človek-32 rokov          Pes- 11 rokov / Človek-65 rokov

Pes-5 rokov / Človek-37 rokov        Pes-12 rokov / Človek- 69 rokov

Pes-6 rokov / Človek-42 rokov        Pes-13 rokov / Človek-75 rokov

Pes-7 rokov / Človek-47 rokov        Pes- 14 rokov / Človek-83 rokov

Vek psa záleží na tom o aký druh plemena ide. Malé psy rýchlo dospievajú ale starnú pomalšie. Čivava ktorá má už 12 rokov, nemusí vyzerať ako starý pes. A to aj dobre počuje a cíti.

Malé plemené dospievajú už v 6 mesiacoch. Stredné plemená dospievajú približne v tom istom veku ako malé plemená. A veľké a (obrie) plemená dospievajú vo veku 2-4 roky. Keď pes dosiahol už vek 10 rokov, berieme ho ako starého jedinca.

 thcaniqm0a.jpg

 Pes je na svojho majiteľa veľmi láskavý ale niekedy veľmi náročný a dá poriadne zabrať.. So psom ani so žiadnym iným zvieraťom to nie je tak, že si ho dovlečieme domov a necháme ho tak. Ku zvieratám si treba nájsť čas. Dať im všetko čo máme, spĺňať ich požiadavky, a dbať na ich hygienu, kontrolovať kvalitu stravy keď nejakú kupujete a toto všetko nie je ľahké. Takže o psíka a všetky zvieratá sa treba starať zodpovedne.