Myšlienka vrátiť zosnulého speváka znova na koncertné pódiá vznikla v roku 1996 a už o rok uviedla produkcia do života strhujúcu živelnú šou hodnú predmetu jej záujmu – Elvisa Presleyho. Medzi premiérovými hosťami sedeli už spomínaná Barbra Streisandová, exmanželka Priscilla Presleyová s dcérou Lisou Marie, Michael Jackson, Bono, Elton John či B. B. King. Všetkých ohúrila dokonalosť predstavenia, ktoré sa dostalo do Guinnessovej knihy rekordov – ako prvé turné naživo s headlinerom, ktorý už nie je medzi živými! Okrem tejto výnimočnosti treba dodať, že rodinke výborne vynáša. Doterajších 80 miliónov eur je na mŕtveho speváka veľmi slušný peniaz. Kto iný toto dokázal? Nik okrem Elvisa Presleyho.

Je to možné?!

Je. A ešte neuveriteľnejšie znie fakt, že Elvis odohral za celý svoj život iba päť koncertov mimo USA, v roku 1957 v Kanade a teraz, 34 rokov po smrti, si veselo „túruje“ hore-dole po svete. Na Slovensko, do Bratislavy a Košíc, príde v marci priamo z Londýna. Okrem toho je nutné dodať, že Slovensko je prvá a zatiaľ jediná postkomunistická krajina, kde kráľ rokenrolu vystúpi. V podstate bude jeho výskyt u nás taký rozprávkový – ani nahý, ani oblečený. Elvis tu vlastne nebude, ale bude. Producenti totiž spojili kolekciu najlepších Presleyho koncertov zaznamenaných na filme a videu, z ktorých odstránili všetky zvuky okrem jeho vokálov a hlasu, takže budete počuť i to, ako komunikuje s kapelou. Elvisove zábery sú premietané na veľkoplošné obrazovky, pričom na pódiu hrajú jeho bývalí hudobníci a 16-členný orchester naživo synchrónne s videom. Tí, čo už program videli, o ňom hovoria v superlatívoch. Kombinácia Presleyho na obrazovke so zvyškom javiska je taká silná, že ľudia doslova zabúdajú, že Elvis tu už pár desaťročí nie je. Starší fanúšikovia hovoria o znovaprežitom elektrizujúcom pocite a neskôr narodení o zážitku, ktorý by inak pre nich zostal navždy stratený.

Na premiérovom koncerte boli hosťami aj exmanželka Priscilla Presley s dcérou Lisou Marie (vľavo).

Na premiérovom koncerte boli hosťami aj exmanželka Priscilla Presley s dcérou Lisou Marie (vľavo).

Keď sci-fi, tak sci-fi

Predstavte si, že prídete na koncert legendy, ktorú obklopujú ďalšie, čím sa akoby generačne prepojí svetoznámy hudobný svet. Pretože v Elvisovej kapele účinkovali len vynikajúci hráči a vokalisti, ktorí po jeho smrti pokračovali v práci.

James Burton, sólová gitara: pochádza z Louisiany, postupne sprevádzal Jerryho Lee Louisa, Roya Orbisona, Johnyho Casha, Franka Sinatru, Tinu Turner či Dolly Partonovú. Hrával aj s Elvisom, ktorý mu osobne zavolal a spýtal sa ho, či by mu nepomohol postaviť kapelu na jeho vystúpenia v Las Vegas. Burton súhlasil a s Presleym hrával v rokoch 1969 – 1977. Ako hudobník je stále aktívny a medzi gitaristami platí za ikonu. Práve Burton poznal z koncertných vystúpení basgitaristu Jerryho Scheffa a zavolal ho do kapely. Jeho meno sa spájalo s The Doors, Nancy Sinatrovou, so Sammym Davisom jr., s Dionne Warwickovou či Barbrou Streisandovou. Po spevákovom boku stál v rokoch 1969 – 1973 a 1975 – 1977.

„Elvis mal veľký vplyv na moju kariéru. Bolo to ako chodiť do školy,“ spomína. Dnes hráva s mnohými umelcami, napríklad s kapelou Chicago, kde nahradil Peta Cetera. Zaujímavou postavou je bubeník Ronnie Tutt. V Memphise „búcha“ s najlepšími rytmickými sekciami v histórii memphiskej scény a v roku 1969 sa zúčastnil na konkurze do Elvisovej kapely. Speváka zaujal spôsobom, akým s ním komunikoval, očným kontaktom a schopnosťou prispôsobiť sa zmenám v piesňach, ktoré Presley tak miloval. Práve Tuttova hudobná komunikácia bola kľúčovou časťou veľkolepej šou. Pri spevákovi zostal od roku 1969 do roku 1977.

Šesť rokov (1970 – 1976) s ním nahrával a stál na pódiu klávesák Glen D. Hardin známy zo spolupráce s kapelou The Cricets, Dolly Partonovou, Everly Brothers, Deanom Martinom či so Sonym a Cher.

Veľmi dôležitou osobou, ktorá riadila Elvisov 26-členný orchester, bol Joe Guercio. Pôvodne bol hudobným riaditeľom hotela v Las Vegas. S Elvisom hral od leta 1970 do leta 1977. Na roky s najväčšou legendou hudby známou svojou spontánnosťou a improvizáciou spomína:

„Hudobníci boli pripravení na všetko. Len sa otočil a začal novú melódiu. Rytmická sekcia ho poznala odpredu aj odzadu, ale keď vediete 26-členný orchester, čo urobíte?“ povzdychne si. „Nasledovať Elvisa bolo ako nasledovať rozsypané guľôčky po schodoch, čo sa neskôr stalo cieľom praktického žartu, keď som si v šatni našiel niekoľko stovák guľôčok s poznámkou: Nasleduj guľôčku. E. P.“

Práve Guercio vymyslel ikonickú šesťnotovú melódiu pre Elvisove pódiové príchody a odchody; on mu navrhol, aby sa šou otvárala hudbou z Vesmírnej odysey: Tak riekol Zarathustra. Inšpiráciu našiel v kine počas premietania rovnomenného sci- -fi fi lmu v roku 1968. Po jej zaznení Joeova vtedajšia manželka poznamenala: „Čakala by som, že sa tu teraz objaví Elvis!“

Neskôr pôsobil Joe v orchestri Diany Rossovej a s B. B. Kingom navštívil v Ríme pápeža Jána Pavla II., kde si zahral na vatikánskom piatom vianočnom koncerte.

Spadla zo stoličky

Do poslednej chvíle sme sa od americkej produkcie pokúšali zistiť, či príde aj mama Whitney Houstonovej z vokálneho zoskupenia The Sweet Inspiration Cissy. Vtedy ešte mladé slečny boli uznávané, nahrávali napríklad s Arethou Franklinovou, získali nomináciu na Grammy a nemuseli ísť dokonca ani na konkurz. Elvis ich rovno vzal. Jedna z nich, Myrna Smithová, opísala prvé stretnutie s Presleym: „Vošiel. Mal oblek čokoládovej farby, bol opálený a vyzeral úžasne. Potom podišiel k nám a predstavil sa, akoby sme nevedeli, kto to je,“ smeje sa. „Keď povedal: Hi, I´ am Elvis Presley, Cissy spadla zo stoličky. Jeho hlas znel naživo lepšie než na akejkoľvek kvalitnej nahrávke; bol proste lepší spevák, než dokázala zachytiť nahrávacia technika,“ hovorí obdivne aj po toľkých rokoch. Nuž toto a oveľa viac uvidíte, ak sa na túto skutočne unikátnu šou vyberiete, pretože Elvis Presley znova koncertuje... Elvis Presley znova koncertuje... Neuveriteľné!