Choď na obsah Choď na menu
 


Najvýznamnejšie mestá

18. 6. 2012

MADRID 

Madrid je hlavným a zároveň najväčším mestom Španielska, leží na rieke Manzanares v strede Španielska. Má viac ako 3 milióny obyvateľov, je tiež hlavným mestom Madridského spoločenstva, ktoré je súčasťou jedného zo 17 autonómnych spoločenstiev Španielska.

Je politickým centrom štátu, sídli tu vláda a španielsky kráľ Juan Carlos I.

Z medzinárodných organizácií tu sídli Svetová organizácia pre cestovný ruch (WTO). Madrid je vplyvným kultúrnym centrom so svetoznámymi múzeami, napríklad Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza a Museo Reina Sofía.

 

BARCELONA

Barcelona je hlavné mesto Katalánska a provincie Barcelona. Má 1,6 milióna obyvateľov. Leží na pobreží Stredozemného mora na severovýchode Španielska. Po Madride je druhým najväčším španielskym mestom.

Barcelona patrí medzi najvýznamnejšie španielske mestá. svojou polohou a relatívnou blízkosťou pri francúzskych hraniciach je ľahšie dostupná ako Madrid. Mesto je sídlom arcibiskupa, má niekoľko univerzít a vysokých technických a obchodných škôl a rad významných knižníc. Zároveň je dôležitým priemyselným centrom severovýchodného Španielska a vôbec najväčším obchodným a priemyselným centrom celého Španielska. Okolitý kraj je bohatý na suroviny.

V meste je niekoľko liniek metra, veľké medzinárodné letisko El Prat.

Barcelona hostila Letné olympijské hry v roku 1992 a tiež sa tu hrali aj zápasy Majstrovstiev sveta vo futbale z roku 1982. Mesto je známe pre jeden z najväčších futbalových klubov na svete - FC Barcelona.

 

VALENCIA

Valencia je španielske prístavné mesto na pobreží Stredozemného mora, pri ústí rieky Turia. Je hlavným mestom regiónu a provincie Valencia. Je tretím najväčším mestom Španielska. Má 800 000 obyvateľov. Valencia má stredomorské podnebie so suchými a teplými letami a miernými zimami. Sídli tu tiež futbalový klub FC Valencia.

Počas španielskej občianskej vojny, v rokoch 1936 – 1937, vo Valencii sídlila republikánska vláda.

V priestore, kde sa slávnosť konala, sa nachádza päť futuristických stavieb, medzi nimi prekrásny palác umenia kráľovnej Sofie.

Vo Valencii sa nachádza najväčšie podmorské akvárium.

SEVILLA

Sevilla je finančné, kultúrne a umelecké mesto v južnom Španielsku. Leží na rieke Guadalquivir. Je to hlavné mesto Andalúzie a provincie Sevilla. Má rozlohu 140 km² a 700 000 obyvateľov.

Po objavení Ameriky v roku 1492 sa Sevilla stala jediným prístavom v Španielsku, odkiaľ mohli vyplavovať lode do Ameriky a jediným prístavom, kam mohli byť dovážané suroviny z Ameriky.

Je tu aj mnoho pamiatok napríklad: Kráľovský palác Alcázar alebo Sevillská katedrála (3. najväčšia v Európe).

Sevilla je aj domovom Flamenca a byčích zápasov.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

dakujem

(milan, 18. 6. 2012 18:28)

velmi ti dakujem za tieto informacie! velmi mi pomohli :)