Choď na obsah Choď na menu
 


Cestovný ruch

18. 6. 2012

DOPRAVA

Španielsko nemá hustú dopravnú sieť. Všetky cesty majú dĺžku

332 000 km, železničné trate 14 500 km. Najdôležitejšími prístavmi sú Barcelona, Valencia, Bilbao, Cadiz, Vigo. Centrom vnútrozemskej dopravy je letisko v Madride.

 V Španielsku sa uplatňuje stále účinnejší dopravný systém. Všetky dôležité veľké mestá majú letisko a v Madride a Barcelone pristávajú linky z celého sveta. Cestná a železničná sieť sa stále zdokonaľuje. Španielsko ponúka mnoho možností cestovania vlakom od rýchlovlakov AVE po regionálne „cercenías“ (vlak s krátkou traťou).

 

ŠPORT

Do Španielska sa chodí do značnej miery za oddychom pri mori, čoraz viac sa tam však ponúka aj aktívny oddych s vodnými atrakciami, vodným lyžovaním či windsurfingom. Najlepšie územie pre tento šport je Tarifa pri Gibraltare, surfuje sa však aj na vnútrozemských jazerách.

V krajine sa nachádza 200 golfových ihrísk. V každom meste a pri každom hoteli či dovolenkárskej osade sú tenisové kurty.

Národným športom číslo jeden je nepochybne futbal.  Španielske národné mužstvo patrí medzi svetovú špičku a v krajine sú aj špičkové európske kluby, napr. Real Madrid, Atletico Madrid, FC Barcelona a mnohé ďalšie, úspešné v európskych klubových súťažiach. K svetovej špičke patria aj španielski tenisti.

 

TURISTIKA

Za vysokohorskou turistikou a horolezectvom sa chodí do Pyrenejí na sever Španielska. Tam sú aj výborné terény a trasy pre horské bicykle, jazdu na koňoch a pstruhové rieky pre rybárov. Cyklistika a jazda na koni sú však v ponuke aj na juhu a na ostrovoch.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.