Strava a všetko o nej !
Takže Vitaj ! :) Ideme v ďalšej rubrike spomenúť dobrú stravu ! aj keď nie je zlé si raz za čas dať nejakú Pizzu , hranolky atď .. Aj to naše telo potrebuje ale nie priveľmi často
sú stavy, kedy sa v ľudskom tele ukladá nadmerné množstvo tuku. Aj tu platia fyzikálne zákony, čiže ak je množstvo prijatej energie vyššie ako energie vydanej fyzickou aktivitou dochádza k ukladaniu tuku. Energia prijatá navyše !
. Pri metabolizme máme zväčša na mysli rýchlosť akou naše telo spaľuje prijímané kalórie. Ak naše telo dokáže prijaté kalórie dostatočne spáliť, hovoríme o rýchlom metabolizme. Ak telo hospodári s prijatou energiou sporovlivo (čo môže, tak si odloži), hovoríme o pomalom ...
je nevyhnutný pre náš organizmus. Vyrovnáva straty tekutín a minerálov v tele. Dostatok tekutín zabezpečuje správnu látkovú výmenu a chod fyzických a psychických činností v ľudskom organizme. Pri správnom
V súčasnosti si viacero z nás začína uvedomovať význam zdravého životného štýlu. V obchodoch sa objavuje pomerne široký výber biopotravín. Takmer všetky produkty každodennej spotreby sú na trhu aj v bio verzií. Čo sú to biopotraviny? Prečo kupovať a ...
sú mikroorganizmy, ktoré obnovujú mikroflóru v črevách – podporujú zdravie a zažívanie, znižujú pH čriev. Viac kyslé prostredie bráni množeniu choroboplodných zárodkov. Probiotiká sa ...
Zrýchlenie metabolizmu
Pri metabolizme máme zväčša na mysli rýchlosť akou naše telo spaľuje prijímané kalórie. Ak naše telo dokáže prijaté kalórie dostatočne spáliť, hovoríme o rýchlom metabolizme. Ak telo hospodári s prijatou energiou šporovlivo (čo môže, tak si odloží), hovoríme o pomalom metabolizme. Mužský metabolizmus je od prírody rýchlejší ako metabolizmus žien. S pribúdajúcim vekom sa metabolizmus spomaľuje, k výraznejšiemu spomaleniu dochádza už po 25. roku života. Metabolizmus sa spomaľuje aj v priebehu dňa. Ak si už nevieme odpustiť niektoré viac kalorické dobroty, tak si ich doprajme predpoludním. Cvičenie urýchľuje metabolizmus a to nie len počas vyvíjania aktivity počas cvičenia, ale aj počas nasledujúcich 48 hodín. Pre stimuláciu metabolizmu je nevyhnutné pravidelné jedenie 5-6 menších jedál počas dňa. Naopak, vynechávanie jedál metabolizmus spomaľuje. Konzumácia jedál bohatých na bielkoviny dokáže urýchliť metabolizmus až o 30 percent. Obmedzovanie energetického príjmu, čiže diéty metabolizmus spomaľujú. Na záver treba podotknúť, že metabolizmus taktiež spomaľujú aj stres a chronická únava
Ako variť zdravo
Skúste do svojich zaužívaných kuchárskych praktík zaradiť niektoré z nasledujúcich typov:
- Vyvarujte sa úpravám jedál s použitím väčšieho množstva tuku – smaženie, fritovanie.
- Upustite od častého zahusťovania omáčok múkou alebo smotanou.
- Omáčku môžete zahustiť rozmixovanou zeleninou – cibuľou, zelerom, mrkvou alebo paradajkami.
- Smotanu alebo šľahačku je možné nahradiť jogurtom alebo nízkotučným taveným syrom.
- Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom.
- So solením to nepreháňajte. Obmedzte množstvo soli vo vode na varenie. Používajte jodizovanú soľ.
- Na prípravu drezingov použite pomarančovú šťavu, balzamikový ocot, olivový olej, čerstvé bylinky a trocha soli a čierneho korenia.
- Syry vyberajte s čo najnižším obsahom soli a tuku v sušine, bohaté na vápnik.
- U príloh sa vyvarujte smaženým zemiakom, kalorickým cestovinám a knedli. Nahraďte ich rôznymi druhmi ryže.
- Mäso by malo byť na tanieri v menšom množstve ako príloha. Obmedzujte údeniny, bôčiky, anglické slaniny....
- Dezert pripravte z nízkotučného tvarohu a ovocia.
Na záver treba podotknúť, že aj pri zdravej strave platí staré známe „všetkého s mierou“.
TAK A TERAZ ZÁSADY :
Všeobecné zásady zdravého stravovania
1. Jedzte pestrú stravu, zaručíte tým dostatočný a vyvážený príjem všetkých potrebných živín.
2. Udržujete si optimálnu telesnú hmotnosť a to primeraným množstvom potravy a pohybom.
3. Vyberajte si potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho.
4. Obmedzte spotrebu tučného mäsa a údenín.
5. Obmedzte spotrebu cukru. Skúste piť čaj a kávu bez cukru, obmedzte spotrebu sladkostí a sladených nápojov.
6. Konzumujte dostatočné množstvo ovocia, zeleniny a potravín pripravených z celozrnných obilnín.
7. Obmedzte príjem kuchynskej soli. Slanú chuť nadraďte rôznymi koreniami.
8. Prijímajte dostatok tekutín – 2 – 2,5 litra denne si rozložte rovnomerne počas dňa.
9. Ak pijete alkoholické nápoje, pite s mierou. Denné množstvo by nemalo prekročiť 1 pivo alebo 2 dl vína, alebo 5 cl liehovín denne.
Probiotiká
Probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré obnovujú mikroflóru v črevách – podporujú zdravie a zažívanie, znižujú pH čriev. Viac kyslé prostredie bráni množeniu choroboplodných zárodkov. Probiotiká sa nachádzajú v prirodzenej strave, ale taktiež ich môžeme získať pomocou výživových doplnkov. Najznámejším prirodzeným prostredím pre probiotiká sú kyslomliečne výrobky ako jogurty, zakysanky a bryndza. Častým problémom pri kyslomliečných výrobkoch je to, že môžu mať oveľa nižší obsah probiotík aký by bol naozaj účinný. Napríklad obsah probiotík v jogurtoch je tým vyšší, čím skôr ich skonzumujeme. Už po niekoľkých dňoch skladovania v nich klesá počet životaschopných baktérií. Preto je vhodnejšie užívať probiotiká v kapsuliach, napríklad: Nutrolin B, Lactovita, Probio-fix a podobne. Probiotiká je vhodné užívať večer, poprípade ráno a večer, najlepšie s jedlom.
Dúfam ,že ste sa dozvedeli práve to čo by ste potrebovali ! :)