Choď na obsah Choď na menu
 


Ako sa chrániť pri motokrose

  Riziká:
Motokros je veľmi krásny ale nebezpečný šport. Praktizovanie tohto športu môže mať a mnohokrát aj má za následok veľmi závažné zranenia a niekedy aj smrť. V dôsledku charakteru pretekov, drsného terénu, človekom alebo prírodou vytvorených prekážok a výkonových charakteristík strojov – je viac ako jasné, že každý jazdec sa stretne nie s jednou, ale s mnohými haváriami, pádmi a zrážkami. Informácie uvedené tu nižšie sú mienené ako pomôcka pri príprave jazdcov pre všetky druhy pádov, ktoré sa pri výkone tohto športu môžu vyskytnúť. Každý jazdec, ktorý čo i len nohu prehodí cez motocykel, by mal nosiť nasledujúcu výstroj. Jedna zo starých múdrostí hovorí“ „Obliekaj sa kvôli vlastnej bezpečnosti a nie kvôli jazde.“ Jazdci zúčastňujúci sa na pretekoch musia byť vybavení minimálnymi bezpečnostnými prvkami a to: prilba, okuliare, dres s dlhými rukávmi, dlhé nohavice, motokrosové čižmy, chránič hrudníka a rukavice. Hoci budete vybavení všetkými vyššie uvedenými bezpečnostnými prvkami, riziko zranenia nebude úplne eliminované, avšak tieto bezpečnostné prvky výrazne znížia početnosť a rozsah zranení, ktorým je jazdec vystavený.  
Okrem tohto vyššie uvedeného vybavenia (pre dospelých a pre deti) poskytujúceho základnú ochranu, mali by všetci jazdci a hlavne rodičia jazdiacich detí zvážiť investovanie do určitej formy ochrany krku. Na trhu je dostupných niekoľko druhov vysokovýkonných ochrán krku, ktoré preukazujú účinnú ochranu pred zraneniami krčnej chrbtice. Jazdci vo veku do 16 rokov by mali nosiť chránič krčnej chrbtice vyrobený z pevného plastu, ktorý sa osadzuje na dres. 
Tu ďalej uvádzané ochranné prvky by mali byť považované za základné požiadavky kladené na bezpečnosť jazdcov. Jazdci (a / alebo rodičia jazdiacich detí) by mali zvážiť investovanie do dodatočného bezpečnostného vybavenia určeného na zamedzenie vzniku poranení pri pádoch. Ochrana je vo vašich rukách: urobte pre to maximum! 

PRILBY
Prilby musia byť typu “Full Face”, ktoré sú schválené pre motokrosový šport. 
Vo všeobecnosti platí zásada, že čím je prilba drahšia, tým vyšší stupeň ochrany poskytuje. Avšak výnimka potvrdzuje pravidlo a tak pred kúpou si urobte malý prieskum. Na koľko si ceníte vlastnú hlavu?

tumblr_m05ovhwaat1r49i3ao1_1280_large.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- OKULIARE
Väčšina výrobcov okuliarov ponúka podobnú ochranu pre Vaše oči pred vniknutím nečistôt a pri pádoch. Vyberte si také, ktoré Vám dobre sedia na tvári a na prilbe a ktoré Vám zároveň poskytujú dostatočné zorné pole. Dobrá viditeľnosť môže rovnako prispieť k Vašej bezpečnosti.

3331885_big.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOHAVICE / DRESĽADVINOVÝ OPASOK
Tak ako v prípade okuliarov, aj tu mnoho výrobcov ponúka podobný typ ochrany. 
Vyberte si také, ktoré Vám najviac vyhovujú a ktoré Vám nebránia v riadení Vášho motocykla. Motokrosové oblečenie je v rôznych farbách a veľkostiach. Pre jazdu v letných mesiacoch mnoho spoločností ponúka špeciálne upravené a vetrané oblečenie. 

n-exid-versus-dna-cerv-55.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČIŽMY: 
Na trhu je veľa výrobcov motokrosových čižiem a každý má svoje predajné miesto. Avšak kúpte si len to najlepšie, čo si môžete dovoliť. Dobré uchytenie členku, ochrana spodnej časti nohy, dobré osadenie, dlhá životnosť a schopnosť prijať chrániče kolien, by mali byť všetko atribúty majúce vplyv na Vaše nákupné rozhodnutie. 

Motokrosové čižmy sú obzvlášť dôležité pri dopadoch na veľké prekážky, pri kladení nohy na zem v zákrutách alebo v prípade škaredých pádov a zrážok. Takéto čižmy ponúkajú takú úroveň ochrany, ktorú Vám v žiadnom prípade nemôže ponúknuť žiadna pracovná obuv. Dobré motokrosové čižmy Vám môžu s prehľadom vydržať tri roky. 

sidi-crossfire-mx-off-road-enduro-motocross-boots-black-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10_fox_chranic_hrudi_raceframe_red.jpg

CHRÁNIČ HRUDE: 
Existujú dva základné druhy dostupných chráničov hrude. Pevný vonkajší chránič hrude a mäkký chránič, ktorý sa dáva pod dres. 
Vonkajší chránič hrude je vyrobený z tvrdej a pevnej umelej hmoty a pokrýva hrudník a plecia a v mnohých prípadoch aj chrbát a ramená. Takáto „vesta“ obvykle predstavuje pancier z tvrdého plastu, ktorý predstavuje ochranu pred prepichnutím alebo pádmi na kamenistý terén alebo aj pred vyčnievajúcimi konármi alebo koreňmi stromov. Tieto chrániče sú veľmi obľúbenou ochranou v našom športe hlavne v prípade jazdcov mladších ako 16 rokov. Tento druh ochrany v prípade mladých jazdcov je uprednostňovaný na základe skúseností. Obvykle mladí jazdci sú vystavení situáciám, ktoré môžu mať za následok vznik úrazu v dôsledku ich neskúsenosti. Okrem toho úrazy spôsobené tupými nárazmi v oblasti hrudníka v prípade mladých jazdcov nesú so sebou dodatočné riziká. Niektorí mladí športovci majú sklon k „syndrómu náhlej smrti“ – veľmi ojedinelý stav spôsobený závažným úrazom v oblasti hrudníka. Pamätajte „obliekate sa kvôli riziku úrazu a nie kvôli jazde. 

Mäkký typ chráničov sa nosí pod dresom a je určený výslovne ako ochrana pred odlietavajúcimi kamienkami. Ponúka len malú ochranu pred modrinami a úrazmi spôsobenými malými kameňmi. Pevný chránič rozloží silu nárazu na väčšiu plochu a tak zabráni vzniku vážneho úrazu.

leatt-gpx-club-3-orange-chranic-krku.jpg

- CHRÁNIČE KRKU: 
V súčasnosti sú na trhu dva druhy chráničov krku. 

Chránič krku Neck Roll (stabilizátor) a Leatt Brace. 
Chránič krku Neck Roll (stabilizátor) je na trhu už niekoľko rokov. Je to v podstate penový chránič, ktorý sa nosí okolo krku jazdca a jeho úlohou je zabezpečovať prenos a podopieranie záťaže, ktorú môže spôsobovať prilba na krk a ramená v prípade pádov.  
Chránič typu Leatt Brace predstavuje novinku, ktorá účinnejším spôsobom zabezpečuje prenos zaťaženia z prilby jazdca a hlavy na jeho ramená a trup. Týmto sa znižuje pravdepodobnosť poranenia krku. Rovnako sa týmto znižuje rozsah pohyblivosti hlavy / krku jazdca, čo má za následok zníženie zranení spôsobených hyper-extenzným a hyper-flexným účinkom. Bez ohľadu na to aký druh chrániča krku používate, pri nastavovaní a nosení tohto druhu chrániča postupujte vždy podľa pokynov výrobcu. 

CHRÁNIČ CHRBTA:
Hoci tento druh chrániča nie je veľmi rozšírený v motokrose môže spolu s inými druhmi chráničov značne znižovať riziko rozsahu a početnosti zranení jazdcov a preto je jeho používanie potrebné náležite zvážiť.